Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Automatické vypínání zahradního čerpadla?

Od: pidgin* odpovědí: 6 změna:

Chtěl bych poprosit o radu ohledně jednoho konkrétního zahradního čerpadla, možná je to ale podobné i u jiných modelů... Konkrétně se mi jedná o čerpadlo AL-KO JET F 1000, viz třeba zde cerpadla.heureka.cz/.... U čerpadla je uvedené, že je vybavené "integrovanou zpětnou klapkou, která zabraňuje poklesu vodního sloupce v sacím potrubí". Nevím ale přesně, jestli to má vliv na automatické vypínání čerpadla, když začne čerpadlo nasávat vzduch místo vody.

Pak bych se taky chtěl zeptat, jestli je možné během činnosti čerpadla uzavřít proud vody na postřikovači, případně jak moc by to tomu čerpadlu škodilo. A pak by mě ještě zajímalo, jestli to čerpadlo nějak nepoškodím čerpáním vody, která je pravděpodobně trochu železitá, protože má takovou mírně nažloutlou barvu.

Moc děkuji za radu!

Automatické vypínání zahradního čerpadla?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

2x

1) nezabrání sání vzduchu

2) uzavření odvodu/přívodu se nebude čerpadlu líbit

3) možnost použít tlakový spínač, jako u klasiky (expanzí nádrž, tlakový spínač, případně kombinovaný se stykačem)

joudic*
hodnocení

2x

okolo 2 tisic koupite tlakovou nadobu na 5L vcetne tricestneho ventilu a tlakoveho spinace, 500-1000 instalaterovi a mate po problemu (zpetnou klapku musite dokoupit ta v te sade nebyva)

hodnocení

2x

Místo tohoto použijte kompletní domácí vodárnu. Budete stím mít méně starostí.

doplněno 23.03.14 17:31:

Ano domácí vodárna je přesně co potřebujete. nevadí jí uzavření vody, rezivá voda atd...

Jen by tedy sací koš neměl být zabořen v písku nebo bahně.

Hlídání hladiny to opravdu ale bohužel nemá. Buď se to dá řešit tepelnou pojistkou na čerpadle a nebo lépe tím senzorem hladiny.

pidgin*
hodnocení

Děkuji za radu. Jestli jsem to správně pochopil, tak domácí vodárna se automaticky vypne, když zastavím proud vody na postřikovači. Vypne se to ale také tehdy, když začne nasávat vzduch? A jak to bude s tou mírně železitou vodou? Vodu mám na zalévání, takže nemusí být pitná, ale jde mi o to, aby se to neucpávalo nebo aby to nezačalo rezivět..

zajixxx*

Mírně rezivou vodu to pobere...

To nasávání vzduchu, a následné spálení čerpadla (nemůže se chladit, atd.) je problém všech vodáren. Rešíse se to tzv. hlídači hladiny - modul velikosti jističe + dvě elektrody, umístěny ve studni kousek (tak 10cm) nad sáním čerpadla. Dento modul v pípadě poklesu hladiny odpojí napájení čerpadla, a tak je čerpadlo zachráněno.

doplněno 23.03.14 17:43:

Tepelná pojistka někdy bývá přímo v čerpadle (už klasické, ponorné...), řešena NC kontaktem, který tvoří bimetal, avšak od studny do rozvodnice musí vést o dva dráty více... atd. Sice to možná zachrání motor, ale stejně ponorka bude muset jít ze strudny ven - spalí se gumová šroubovice, co nasává vodu. Tepelné relé (motorový spouštěč) v rozvodnici nedostatek vody nepozná - při nasávání vzduchu je proudový odběr menší než při nasávání vody, nebo alespoň stejný. Uplatní se tehdy, když vypadne např. 1fáze (předpoklad - 3f motor v čerpadle)

pidgin*
hodnocení

Ještě jednou moc díky za rady, problém je vyřešen!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]