Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování okurek a paprik

Od: bubble* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, jsem úplný začátečník v zahradničení, ale letos jsem se rozhodla vypěstovat si okurky a papriky na zavaření. Skleník nemáme, takže by to mělo být jen tak na zahrádce. Potřebovala bych poradit, kdy je vhodná doba na sázení, a taky jaký druh paprik se hodí na sterilování, aby byly jako kapie v obchodě. Díky moc za každou odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já si okurky nakladačky a salátovky předpěstovávám doma v kelímcích po 1 kuse. Každý rok s počasím je jiný. Většinou je vysazuji od poloviny dubna. Zeminu udržuji vlhkou, ne přemokřenou. V přemokřené zemině semena shnijí. Na záhon je vysazuji podle počasí, většinou po zmrzlých mužích. S přímým výsevem na záhon nemám moc dobré zkušenosti. V době sucha je musíte každý den zalévat a v období chladna a deště semena v zemi snijí. V době, kdy zahrádkáři sejí semena přímo na záhon já už vysazuji sazenice. Mám větší náskok, většinou sklidím dost velkou úrodu ještě před příchodem plísně. Nejvíce se mi osvědčila odrůda Regina. Také si předpěstovávám cukety a dýně. Záhon lze přikrýt i bílou netkanou fólií a chránit je tak před nočním chladem. U výsadby okurek se oplatí pečlivě sledovat předpověď počasí.

Při koupi sazenic paprik vybírejte odrůdy pro polní pěstování, určeným pro skleník se venku moc dařit nebude. Já už papriky nepěstuji, neoplatí se to. Na podzim je v prodeji červená kapie za 20 kč za kilo. Tehdy nakupuji a zavařuji. Ušetřím místo na zahradce, práci, čas, vodu i za hnojivo, bez kterého se papriky neobejdou.

magdalen*

Okurky sejeme a přiklopíme 5 litrovou PET lahví, napřed s uzávěrem, později dle počasí bez. Když sazenička naroste, sundáme. Sázet sazenice se moc nevyplatí, jsou dost choulostivé a často jich pár zajde. Papriky na záhoně se pěstovat nevyplatí, čerstvé v obchodě stojí pár korun a takové jen těžko narostou. Kupuju nakládané kapie, sklenička za 25 Kč a jsou výborné.

kono
hodnocení

0x

Co si tak něco přečíst tady?

jikl.cz/...

zahrada.eva.cz/...

Okurky nakládačky nasejte přímo na záhon kolem prvního máje. Bez problému narostou. Setí paprik jste už propásla, takže si kupte v květnu hotové sazenice. Papriky bych dal do nějakého foliáčku, venku moc nenarostou (alespoň mě).

lidus*
hodnocení

0x

Nejsem zahradník ale pamatuji si, že na Marka sej oharka, kuknu do kalendáře a seju. Okurky salátovky koupím sazenice a ven jdou po zmrzlých- velký úspěch loni slavilo pěstování na kary ( snad se to tak jmenuje) síti. Pokud nemáte skleník tak radím kupovat polní papriku (kupuji přísady a ven jdou po zmrzlých) odrůdu netuším ale je od zelené, přes žlutou až k sytě červené. Má zkušenost je, že kapii se v našem podnebí moc nedaří, nestačí dobře dozrát. Loni jsem na zavaření kupovala papriku za 8 Kč/kg baleno po 5 nebo 10kg, nebyla výstavní ale účel splnila. Pěstovat okurky na zavaření se podle mého také moc nevyplatí, my zavařujeme mini okurky a to znamená denně otrhat a zavařovat třeba po pěti sklenicích.

jabraka*

Když jsem ještě okurky pěstoval do zábavy,vyséval jsem do kelímků semínka za okno.Po vyklíčení a růstu prvních pravých listů jsem připravil na záhoně hnízda,naplněná zeminou z kompostu a do nich po dvou sazeničkách okurky vysázel.Podél každého řádku jsem postavil plůtek z drátěného pletiva,na nějž jsem pak naváděl vyrůstající rostliny.Jednotlivé řádky a plůtky od sebe 50 cm.

Papriky se skutečně vyplatí koupit.

JABRAKA

martooo
hodnocení

0x

Pokud jde o tu sterilizaci, nezáleží ani tolik na odrůdě kápii, jako na nálevu a způsobu zavařování. Jinak, obzláště pokud jdi začátečník, na papriky bych doporučoval určitě fóliovník, dají se již sehnát i levné menší přímo na papriky např. foliovnik-levne.cz/.... Stejně tak i nakládačky určitě zakrývat budko s fólií. Pokud budeš sadit do vyvýšeného řádku, určitě si dokázěš vyrobit sama. Spodní otevřené strana bez fólie podle velikosti řádků, a z tété podstavy se boky sbíhají do špičky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]