Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
existuje nějaká úplně nenáročná zelenina? Né že bych byla líná, ale jako pečovatelka se 1x do týdne starám o nemohoucí paní která má u domu zahradu. Chtěla by něco pěstovat, ale problém je v tom, že rodina už takhle nestíhá a bylo by to jen na mě. Tzn. péče jen 1x týdně. My zahradu máme velkou, vím co je to za makačku a nějaká zelenina o kterou se nemusím starat mě vůbec nenapadá. Nejvíce mi jde o zalévání. Díky za případné nápady.
Česnek-loni jsme ho okopali 1x, mrkev-2x se projelo mezi řádky plečkou, nikdo ji nejednotil, nezaléval, hrách-vysejeme a víc si ho nevšímáme, dyně hokaido, cuketa - vyseju, zaleju a opět až sklízím. Loni nepršelo a tak se 2x zalilo, na zahradě není voda a víckrát ji vozit nebyl čas a chuť. Před vysetím stříkáme poorané pole proti plevelům a pýru, necháme asi 14 dní, pak zkypříme rotavátorem a sejeme. 1x vše lehce pohnojíme Cereritem. Od soboty zaseto a zasazená cibule Študgardská, Všetana a šalotka, česnek loni v listopadu-má cca 20 cm. Semena vybírám se značkou "polní" ale loni tímto způsobem vyrostla i krásná karotka. Nesejeme petržel-moc pracné, pastyňák si roste i bez naši pomoci. Políčko na brambory a kukuřici je také postříkané proti plevelům, koncem dubna zasadíme, zasejeme, brambory na "hrobeček" pak už nenahrnujeme, pouze plečkování mezi řádky 2x. Kolem záhonů 2x postřik proti plevelům a sekat než stihne vysemenit. 1x za týden stačí, no pokud teda nechcete návštěvám ukazovat jak krásnou máte zahrádku, sestra tam tráví čas a víc a lepší mrkev neměla, jen ta její je vyjednocená přesně na 5 cm a plevel tam určitě nenajdete ani jeden. Nejsem zahradník ale nikdy jsem neviděla, že by se pole mrkve jednotilo a okopávalo, že by se pole hrachu zalévalo a okopávalo. Tak a teď to od zahradníků a zahrádkářů schytám.
Pažitka, naťová petržel kadeřavá, kopr - stačí občas pokropit kropičkou a pak jen stříhat a dávat do polévky, do tvarohové pomazánky, ozdobit kopeček rýže.
Cibule - stačí ji zasadit a občas zalít, aby nevyschla a občas ze záhonu vyhnat kočku, která se ráda vyvaluje mezi cibulema na teplém záhonu a pomačkaná nať ji voní.
Cibule do květináče v kuchyni - pěstovat nať a občas si ji ustřihnout a dát na chleba se sádlem nebo s máslem a tvarohem.
Libeček - voňavý do omáček a do polévek, stačí ho málo, ale rostlinka vás v létě přeroste, je pěkně velký - pokud ho za mlada nesežerou hnědí slimáci (slizňáci).
Křen - zasazený v koutě zahradě roste a nemusí se o něj starat, jen stačí poprosit nějakého mládence ze sousedství, aby ho až bude zralý vykopal - to je fuška.
Rebarbora - velké listy jako lopuch, stačí je odlomit, červené řapíky odříznout, sloupnout a udělat z nich reveňový koláč, zbytek na kompost. Je sice dost kyselý jako šťovík, ale někomu to chutná.
Fazole, hrách - stačí občas zalít a včas sklidit - mladé fazolové lusky uvařené posypané strouhankou a polité máslem jsou výborné, fazole do polévky ještě lepší. Hrách je lepší sklidit ještě měkký a hned dát do mrazáku - lépe se používá do polévky než uschlý tvrdý - musí se dlouho vařit.
Atd...
Díky moc, zkusíme tu rebarboru. Ještě mě napadlo rajče - nějaká menší odrůda, že by se dala do 5l provrtaného kyblíku od jogurtu a ten se dal do 10l kyblíku od jogurtu. Zalilo by se to do toho většího po okraj menšího. Myslíte že by to týden při normálním počasí, ne extra suchu vydrželo?
Do toho většího kyblíku bez vrtání otvoru dej na dno asi 4 cm kelímky dnem nahoru,budou dělat drenáž,zasypat kompostovou zeminou a zasadit 1 sazeničku rajčete.zpočátku zalévat tak,aby povrch nezaschnul.Postupně zalévat ale tak,aby se hladina vody držela dole.Později je nutné přihnojovat plným hnojivem(cererit)2g/litr.
JABRAKA
Dost jde řeč, že má být hodně suchý rok. Týden bez zalévání si dovedu představit u máločeho (a už vůbec ne třeba u výše navrhovaného hrachu...). Leda právě ty bylinky, některé by mohly. Paní už nezvládne vůbec nic, že by alespoň jednou v mezičase než dorazíte, něco pokropila? Řeřicha přežila i naší péči, jestli chce něco ze zahrádky a má ji ráda, je to asi lepší než nic
Ouha... koupit na trhu a vydávat za domácí, ve zbylém čase si s ní raději zahrát kanastu
Zkuste ji pohnout na ty bylinky. Jestli se nehýbe, určitě ji zlobí trávení, to by na ně mohla slyšet.
Ono opravdu záleží i na tom zalevani. Jelikoz muzete zalevat 1xtydne, klasickou zeleninu vyloucim. (Myslim salaty, kedlubny,ale i rajcata).a bohuzel opravdu nevime, jak casto bude prset.
Takze pokud to aspon obcas prokopnete, zkusila bych par radku ranych brambor, cibuli, cesnek se vetsinou sazi na podzim, ale jarni je taky (ne vsude se mu daří), mrkev, petrzel.
Tak nejak co roste pod zemi.
Zkuste, uvidíte. jak pisete, budete se o to pani starat vy. Je hezke, ze ji chcete udelat radost, ale usijete si na sebe tak trosku bič.
Takze vseho s mírou. Nejlepsi bude az to vypestujete a rodina te pani na to bude chodit...
Dobrý den. Mám vyzkoušené pěstování cukety bílé, zelené, žluté. Cuketu bílou používáme přímo na jídlo, bez tepelné úpravy. Dále cuketu přidávám do karbanátku, bramboráku. ( vynikající) Obaluji cuketu jako řízek, zapékám v troubě s nějakou uzeninou, salám,šunka, anglická. Nejlepší je používat cukety malé asi 25 až 30 cm. Když se bude zalévat jednou týdně, tak to bude stačit. Jen můj názor. Viky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.