Zdravím všechny, potřeboval bych radu - pěstuju zmijovec, má asi 160 cm. Před týdnem se mi stalo, že se vršek rostliny vlastní vahou ohnul, pod rozvětvením, a nalomil se. Narovnal jsem to a připoutal k tyčce, ale zdá se mi, že rostlina začíná žloutnout... Jestli někdo máte zkušenosti, nevíte jestli mám např vršek rostliny uříznout, nebo počkat jestli se vzpamatuje, popř. rovnou vyhodit? Díky, Honza
Honzo, nelámej hned hůl nad kytičkou. Vyčkej, zda se vzpamatuje, nebo opravdu začne žloutnout a odcházet. V tom případě razantně omez zálivku a až nadzemní část zmijovce úplně odejde, přestaň jednoduše zalévat úplně a dej rostlinku do chladnějšího prostředí - např. do sklepa nebo garáže. Tam ji nech prakticky až do dalšího roku. Příště ale tvému problému předejdi a zavčas ji upevni k nějaké opoře . Ale já věřím, pokud jsi zmijovec nějakým způsobem zafixoval, že se vzpamatuje a bude růst dál. Přeji hodně zdaru v pěstování.
Myslím, že by bylo lepší nechat rostlinu zatáhnout a hlízu uložit k odpočinku. Další snahou o záchranu rostliny by docházelo místo posilování k oslabení hlízy a čas kvetení by se oddálil... Zadej do zdejšího vyhledavače ZMIJOVEC, ledacos je tam již nashromážděno... strejc
s nejvetsí pravdepodobností uschne , uložit a zasadit znovu kolem kvetna, nepřelévat bud vyroste nebo bude spát do prístího roku, je mozné ze nasadí na kvet...je to strasný smrad ale prekrásný kvet...zdravím...
Hezký den. Zmijovec má v této době být ještě zatažený, takže pokud se rostlina vlastní vahou zlomila, není se čemu divit. Cyklus pěstování začíná zhruba okolo měsíce května, kdy hlíza uložena nasucho začne rašit. Poté je nutno ji zasadit do substrátu a jen lehce zalít. Začne tvořit kořeny, rostou z vrcholu hlízy, ne ze spodní části jako je to běžné u cibulovin, takže vrchni vrstva zeminy by měla být vyšší aby nedošlo k jejich obnažení. Pokud chcete, aby začal zmijovec kvést, měla by být zálivka tak jednou týdně, pokud chcete aby vytvořil mohutnou rostlinu, zalivku omezte na minimum, tím se nepodpoří tvorba květu, na který spotřebuje hodně živin. Nyní bych prostě nechala rostlinu zaschnout a zatáhnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.