Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedovi vadí stomky

Od: ricokitty odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

před několika lety jsme nasadili 4ks jedlí od sousedovi strany pro vypěstování živého plotu (z důvodu zákoutí a soukromí). Zasazeny byly cca 1,30cm od hranice pozemku. Již v té době měl od své strany plotu soused zasazen vinohrad (cca 4 hlavičky). Jedličky stále zastřihujeme, aby nepřerůstaly a spíše se rozšířily. Nyní jsou zastřiženy do výšky cca 1,80cm. Sousedovi vadili, již jako sazeničky. Nyní nás napadá, že mu vinohrad usychá z důvodu toho, že tam jsou nasazeny jedličky a že kořeny zasahují až na jeho pozemek a nutí nás jedle vykácet - což se nám nelíbí,protože jsme je tam nasadili právě proto, aby na nás nešlo vidět a měli soukromí. Stromky stále zastřihujeme i kolem plotu se dá projít a posekat trávník. Vím, že sousedské vztahy se těžko řeší, ale jeho argument, že jehličnany se nesmí sadit vedle ovocných stromků a že všechno kvůli našim stromům odejde mi připadá jako už napadání. První měl řeči, že mu to stíní, nyní mu kvůli nám odešeli vinohrad? Chci vykopat podel plotu žlab a zapustit tak stěnu do země, aby mu kořeny neprorůstaly, nevím však, jestli ho to utěší - spíš naštve, že stromky nechci vyhodit. Myslíte, že je možné, aby mu vinohrad odešel kvůli jedličkám? Můj bratr má jedli (4m) vedle vinohradu (do vzdálenosti cca 0,8m) a vůbec nic mu to nedělá. Děkuji za Vaše názory. RC

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud vím, tak se nemá sázet živý plot z Thuje tam kde jsou hrušky - trpí potom strupovitostí. Že by jedle vadily vinici, to jsem ještě neslyšel, ale je pravda že jsem asi ani nikdy jedli na vinici neviděl. Vinice mu kvůli jedlím usychat nemůže - hlavy mají kořen mnohem hlouběji než jedle. Soused prostě prudí a pokud mu to budete žrát, bude spokojený, jak s Vámi zametá. Doporučuji nedělat nic víc než jaké jsou Vaše sousedské povinnosti. To znamená zajistit, aby neprorůstaly větve skrz plot. Pokud Vás bude soused nutit k čemukoliv dalšímu, slušně jeho požadavky odmítněte.

Pokud by Vás chtěl nutit k něčemu nad rámec sousedských vztahů, musel by si sehnat soudního znalce který by mu potvrdil vliv Vašich stromů na jeho vinici - takového nenajde. Pokud by náhodou našel, následně by Vás mohl nutit k provedení nějaké akce prokazatelným způsobem (třeba doporučeným dopisem). Na to nemusíte reagovat. Potom by to mohl zkusit soudně. Tam by ale bylo důkazní břemeno na jeho straně - do takových drahých a nejistých akcí prostě nepůjde.

Takže stručně - sousedovy požadavky klidně hoďte za hlavu, nemůže Vás žádným způsobem nutit dělat s Vaším pozemkem něco, co Vy nechcete. Klidně mu slušně řekněte, ať Vás přestane obtěžovat se svými požadavky a že se s ním už prostě o dané věci odmítáte bavit.

jenika

Myslím, že thuje takto na hrušeň nepůsobí. Myslím, že určitý druh jalovce. Co se týká sousedských vztahů tak také doporučuji za každou cenu smírčí cestu. Jinak je to pak peklo. To, co někdy vidím v televizi, co si dokáží sousedé dělat navzájem je neuvěřitelné. My také sázíme stromky dále od plotu, cca metr i více, ale soused si z tyček u plotu dělá tyčky pro stromky. Tak nevím, jak to bude vypadat až kmeny zesílí. Že nám vše padá již nyní do zahrady také není příjemné (listí, plody). Nasadil poslední dobou několik stromů div né k nám, ale naštěstí (omlouvám se) mu vzešel jen jeden. Ale to on jistě napraví. Nedá se nic dělat, stromky jsou přece jen na jeho zahradě.

dvorakczu
Ta choroba je rez hrusnova a thuje s tim nemaji opravdu do delat. Mezihostitelem je jalovec chvojka

vážený ,,,thůje a hrušně nemají nic společného... Pletete si to s jalovcem. Ale je to každého věc. Ono i když není jalovec blízko hrušně ,tak strom listy /flekatí/ má takové oranžové kolečka. a po čase uschne--ale plody nejsou na závadu je jich pouze stále méně až stromek odejde.Takže klidně jste mohla thůje vysýzet ,,máte teď asi moc práce s jedličkama ...Stromy jsou nezmary. Budou jim sílit kmeny a nebude to pěkné...Od spodu se může stát,že budete mít holinu...

tomas11*
hodnocení

2x

Asi bych mu řekl že kvůli jeho vinohradu mi rostou jedle nakřivo a ať ho přesadí na druhou stranu.

hodnocení

1x
§ 1013 nového OZ mluví o míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezující obvyklé užívání pozemku...
Nepíšete např. o orientaci ke světovým stranám,
pokud jste od souseda směrem na sever, těžko mu Vaše stromy budou stínit. Podobně od západu stín je už spíše požehnáním po celodenním "pražení". Soused by měl dokázat, že mu podstatně omezujete obvyklé užívání pozemku!
Zkuste se zamyslet nad § 1016, jak by se dal využít, a zda nedáváte sousedovi důvod ho použít.
(1) Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem.
(2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.
(3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.
Tady najdete vzdálenosti a výšky porostů od hranic pozemku - § 1017
(1) Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
Je toho více, držte se více toho, co je psáno, a méně toho, co kdo říká.
Držíme palce a DEJTE VĚDĚT, jak to dopadlo, pomůžete i druhým s podobnými problémy.
kk*

Vzal jste mi to z klábosice - nechť se tazatel řídí novým OZ a jinak ať si soused trhne nohou. Případný spor řeší v první instanci obecní úřad. Pochybuju, že by s tímto šel nějaký magor k soudu...

cuca*
hodnocení

0x

A vinohrad mu usycha proto, ze mu jedle berou vlahu? Nebo ho stve, ze na vas nevidi.

Pokud je to tak jak pisete, stromy jsou sotva 2 metry vysoke, tak ani nestini.

Proste pro klid duse tam tu zabranu dejte, do hloubky neco zahrabat, aby koreny nesly k nemu.

Jde spis o to, ze vase sousedske vztahy nejsou dobre a on tzv.prudí.?

Pak at si jde stezovat na lampárnu nebo na obecni urad.hlavne se nenechte zmanipulovat do nejakych hlubsich sousedskych konfliktu, nestoji to za ty nervy.PS: bohuzel se muze stat, pokud je soused opravdu ... (:) ) , ze vam ty stromky cimkoliv polije a oni uschnou

ricokitty
hodnocení

Jestli je to tak či onak ...to opravdu nevím. Když jsem stromky jako sazeničky zasazoval a porůstly, hned se ozval, že co ty stromky - tak jsem mu jen odpověděl, že stromky prostě rostou. Od začátku měl problém. Prostě mu to vadí. Snažím se od jeho strany to všechno likvidovat, aby neměl ani záminku něco říct. První byl problém údajný stín (to byly malé tak do 1m), nyní mu to odešlo právě údajně kvůli tomu, že jsou tam kořeny jedlí a prorostlo to na jeho pozemek. Nechci se s ním dohadovat. Včera jsem to opět zkrátil, aby viděl, že to myslím vážně, ale dostal mě tím, že mu vinohrad odešel kvůli mým stromům. Jenže on je ten tip člověka, co všechno zná a všechno ví nejlépe a jeho ego ho dostatečně převyšuje :(. Nikdo se s ním nechce hádat a s takovým despotou je to holt těžké. Bohužel já mám taky svou hlavu, takže neustoupím. A jestli je polije, ty jeho tři malé vinohrad.hlavičky si může strčit někam :). Sám je má nasazené téměř u plotu a já abych furt držel hubu a krok. Bohužel nejsem jeho člen domácnosti a chci mít své soukromí. Ať to dopadne, jakkoliv...problémy s ním budou prostě vždycky :(

vrtak
hodnocení

0x

Bohužel soused by v případě sporu uspěl. V OZ § 117 je uvedeno: Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m. To že stromky zastřiháváte na výšku cca 1,80 cm není právně důležití. Důležité pro výklad zákona je to, že jedle dorůstají výšky přesahující 3m (dospělé dosahují i přes 60 m). Zákon bere do úvahy to že výšku stromu sice můžete zastřiháváním regulovat ale růst kořenů to moc neovlivní a tak rostou vesele do šířky. Vámi udávaná vzdálenost 1,30 m tak je dle zákona nedostačující a je lepší se ze sousedem domluvit a nebo provést výsadbu stromů dál od hranice pozemků případně zvolit jiný strom nedorůstající přes 3 m. I tak musíte splnit zákonní podmínku minimálně 1,50 m od hranice pozemku.

ricokitty
hodnocení

Dobrý den, s nikým se člověk nechce přeci dohadovat. To nemám ani v plánu. Můj dotaz zněl, jestli může smrček zničit kořeny vinné révy. Ano, s novým OZ jsem seznámen. Nepamatuji si však, že by ve starém OZ (kdy tyto stromky byly sázeny) existovaly takto přesně dané hranice. Dnes bych se tedy také mohl řídit Odst. 2 a 3 § 1016? : “(2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Mě těch stromků je prostě líto a nechci je jen tak zbůhdarma vyhodit. Člověk to tam sadil před x lety a stará se o to tak, aby to nestínilo, nevadilo a najednou...dojde nový zákoník a je zle :(. No, uvidíme...nějak to už dopadne. Život kvůli stresu si opravdu krátit nehodlám a tohle jsou naprosto zbytečné věci, co musí člověk denně řešit :) Na světe jsou důležitější věci :) Děkuji všem za Vaše názory

Vrták píše o tom, že zákon reguluje výšku stromů, a zastřihnutí se nebere do úvahy, myslím, že vrták přehlédl ten odst. 2 § 1016, že kořeny je možné při dodržení způsobu a doby odstranit.
Soused má možnost kořeny odstranit. Tazatel nemusí stromy ani kořeny, pokud mu soused nedokáže poškozování vegetace či bránění v obvyklém užívání majetku, pozemku, práv a pod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]