Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jarní řez růží - co je očko, co je pupen?

Od: patrikus® odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, prosím vás nevím si rady s řezem růží. Minulý rok jsem zasadila 6 keříčků růží, některé mají asi 40cm, jiné jsou menší cca 20cm. Nyní se jim začínají dělat červené pupeny. Tomu rozumím. Četla jsem že jarní řez se provádí 5 oček nad pupenem, ale dnes jsem si růže 5 minut prohlížela a vůbec tomu nerozumím. Vysvětlí mi někdo polopatě, co je tedy očko? A kde řezat? děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nedělejte z toho vědu. Pupen nebo očko je asi jako rozdíl mezi květákem a karfiolem. Z očka (chcete-li) vyroste nový výhon a následně květy. Co myslel "básník"pupenem. Možná místo očkování - kořenový krček. Čím silnější je letorost, tím ho můžete nechat delší - je dobře živený, slabší zakrátit více. Tady je to jednoduše popsáno. nejkrasnejsi-ruze.cz/...

michalov*
hodnocení

1x

Očko - je vlastně pupen v úžlabí stonku listu,t.j. tam,kde stopka listu přisedá k letorostu.Jakmile list upadne(na podzim),tak na letorostu,potažmo výhonu,zůstane jen ten pupen(už vyvinutý a větší).Pak už to ale není očko,ale pupen a letorost už není letorost,nýbrž výhon. V praxi se ale toto názvosloví mrzačí,viz popis,který jste četla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]