Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocná palma

Od: oljucha odpovědí: 12 změna:

Dobrý den! Vypěstovala jsem si palmu (zřejmě washingtonii) ze semínka přivezeného z Mallorky. Krásně rostla, ale nedávno mi ji něco napadlo. Už jsem se ptala, kde se dalo - názory se velmi různí - od určení příčiny až po způsoby uzdravení. Nic nepomohlo. Přikládám foto a za účinnou radu předem moc děkuji.

Nemocná palma

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Neměla jste (nebo máte) na palmě svilušky? Poškozené listy se už neuzdraví, ty je vhodné odřezat.

doplněno 05.11.12 17:15:

Jak dlouho už máte v zemině ten Substral careo granulát? Dala jste určené množství granulátu podle velikosti květináče a dobře zalila?

doplněno 05.11.12 19:00:

Může se také jednat o listovou skvrnitost. Pokud palmu rosíte, tak jí zkuste nerosit. Rosení podporuje listovou skvrnitost. Zkoušela jste postřik fungicidním přípravkem? Já bych všechny již napadené listy odstranila.

doplněno 06.11.12 17:16:

Přepokládám, že když jste si palmu přinesla domů, tak byla zdravá. Nebo ne? Podle čeho jste si myslela, že rostla ve špatné zemině a proto jste jí přesadila? Podle mých zkušeností některé zeminy také rostlinám neprospívají. Když nepomohly přípravky proti škůdcům, tak by to mohla být ta listová skvrnitost. Nyní není sice vhodná doba na přesazování, ale já bych to zkusila. Zakoupila bych si kvalitní zeminu. Palmu bych vyklepla z květináče a veškerou přebytečnou zeminu bych z kořenového balu oklepala. Klasicky zasadila, zalévala a začala hnojit až v březnu. Nerosila bych rostlinu, ani povrch půdy, zalévala pouze konvičkou. Palma by se do jara měla vzpamatovat.;)

oljucha
hodnocení

Na listech není ani pod lupou vidět žádný "hýbající se" škůdce. Poškozené listy pravidelně odřezávám, ale za chvíli se to objeví i na těch nově vyrostlých. Listy jsem už omývala mýdlovou vodou - prý to pomáhá na svilušky, stříkala proti plísni, aplikovala jsem Substral - půdní aplikaci proti škůdcům, prostě už jsem dělala "psí kusy" a nic nezabralo.

oljucha
hodnocení

Substral jsme už použili opakovaně přesně podle návodu. Už s tím bojujeme skoro rok a půl.

hahanaj*
hodnocení

0x

zeptejte se zde - chodí tam znalci

zahrada.cz/...

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, takovéto masivní poškození neudělá žádný škůdce, spíš to vypadá, že rostlině chybí nějaký stopový prvek. Kolik má listů a v jak je velkém květináči? Čím hnojíte a kde máte rostlinu umístěnou?

hodnocení

0x

Pokud by to byly svilusky,jsou moc mini.Vemte proto bily papir a zatrepte nad nim listem.Uvidite jestli spadaji male tecky.Ale nemusi to byt,nezalevate moc?Je mozne ze houbova choroba.

hodnocení

0x

muzete vyfotit celou palmu?

oljucha
hodnocení

Tak přikládám foto palmy čerstvě po "ořezu". Květináč je přiměřený kořenovému balu (zjištěno při přesazování, které jsem udělala proto, abych vyměnila snad špatný substrát za nový a nezávadný ) - když by listy dorostly do dospělé velikosti, tak už jsou to pořádné vějíře (ten na obrázku je puberťák). Dole jsou prostředky, které jsou už použila (bez valného výsledku) plus ještě nějaký proti plísním a houbový chorobám - název jsem už zapomněla (byl mi odborníkem doporučen). Palma stojí na parapetu balkónového okna, sluncem to asi nebude - ostatní palmičky neprotestují. Přemokřením nejspíš taky ne, manžel ji ani nezalévá, ale jenom rosí půdu. Tak vážně nevím, čím by to mohlo být. Všem, kteří se mi zatím snažili pomoci, děkuji.

Nemocná palma #2
ukulele*

Napadá mě, zkusit zalévání podmokem, do misky . To hnojivo od Agra je dobré, stopovými prvky to nebude. Je to složité určit pravou příčinu, Washingtonie jsou poměrně choulostivé při pěstování doma.

hodnocení

0x

Napadlo me,jestli ji nevadi roseni chlorovanou vodou.

oljyucha
hodnocení

Reakce na několik odpovědí:

1. žádné rostliny zásadně nezalévám ani nerosím chlorovanou vodou - nejsem pěstitel začátečník.

2. palmu jsem vypěstovala ze semínka (jak uvádím hned v úvodu) a zasadila do normálního substrátu pro pokojové rostliny. Mám ji asi tři roky. Napadení se projevilo asi před rokem. Přesadila jsem ji asi před dvěma měsíci do speciálního substrátu pro palmy (původní substrát oklepala až na kořeny), protože už jsem si nevěděla rady a zkoušela všechno možné.

andrea1*
hodnocení

0x

Také jsem měla dlouhá léta tuto palmu. Ještě dnes z ní mám kmen, který mi bylo škoda vyhazovat a na který jsem tedy naranžovala umělé listy a je k nerozeznání od živé. Mám ji po celý rok pro parádu na lodžii. Přišla jsem o ni vlastní vinou. Občas trpěla jedinou chorobou a to byly chvostoskoci. Projevovalo se to na listech, bohužel si již nepamatuji přesně, jestli byly listy jenom zažloutlé nebo na nich byly hnědé skvrny. Chvostoskoci jsou takové malé bílé čárečky pohybující se skákáním. a množili se v zemi v květníku, kde asi sáli z kořenů. Na listech nebyli. Když jsem palmu zalila tak, aby se na ní vytvořila louže, tak se vyplavili na povrch vody a podle toho jsem poznala, že musím zasáhnout. Tenkrát jsem na to účinně používala přípravek Metation, který se ale pro škodlivé vedlejší účinky dnes již nevyrábí. Byl to driák a hlavně zápach. Vždy jsem květník přikryla novinami, aby to nebylo tolik cítit. Za pár dní zápach zmizel a byl na nějaký čas klid.

Vím jenom tuto svoji zkušenost. Dnes mám palmu Trachycarpus Wagnerius a pomalu mě začína vytlačovat z verandy, kde nyní přezimuje. Když mám problém, tak zašlu fotku listu do zahradnictví Havlis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]