Nejste přihlášen/a.
Ahoj,chci si vypěstovat rostlinu Ananasu koupil jsem krásný plod a po ukroucení listové ružice a odtrhání spodních listu na mě vykoukly kořeny mám jí tedy rovnou zasadit?Zatím jí "sušim" na sklenici a tak za dva dvy bych jí dal do vody aby pustila kořeny,ale co teď když už je má?Ďekuji za rady a přikládám foto
Já jsem nejdříve počkala až ji narostou nové kořínky.Potom jsem ji zasadila a dala na okno kde měla světlo a teplo.Nyní je z ní už asi dvouletá rostlina a chystám se ji přesadit.Vždycky se to nepodaří.Mě se to podařilo až po několikáté a zkoušela jsem to různě.Dužinu( tu špičku) jsem odřízla úplně.Zůstala jenom ta část po listech(co na ni máte kořínky )a listy.Cesmína
ok a nevadí tomu že jsem omylem vytrhl jeden list z prostředka?ten střední ne uplně malej,zkoužel jsem totiž jestli není ružice vyhnilá,a neni ale tyhle starý listy asi zajdou všechny a nahradí je nové co
Pokud jste vyškubnul list, tak nevadí. Jestli jste poškodil terminál, můžete hodit sazenici do popelnice. Takhle nelze určit.Uvidíte.
To, že žene kořínky, neznamená, že poroste. Jesti jste poškodil terminál nebo ne zjistíte až růžice (ne)hodí další list. Povedlo se mi zakořenit samotný list z ibišku. Nerostl, protože neměl z čeho, ale vydržel v květináči zelený dva roky.
Zkusím křišťálovou kouli. Říká 50%. Vážně - nelze říct.
Může už ve sklenici. Držím palce, aby se povedlo.
a jaká je myslíte praděpodobnost poškození terminálu při vypržení listu?V % je tak od boku?
ok chápu to tak se budu modlit
a ještě kdy se tak muže objevit nový list?Až v hlíně nebo to není podmínkou a muže vylézt už ve sklenici s vodou?
Ak sa vytrhnutim listku poskodil "terminal", nemusi to znamenat vyhodenie rastliny. Mne zakorenila ruzica, ktora bola v strede vyhnita. To som si vsimol az par dni po zakorenovani vo vode. Korene pustila pekne, ale stredne listky vyhnili. Rastlinu som zasadil do substratu, obcas som ju polieval, obcas som ju zalial aj medzi listy. Za 4 mesiace od zaciatku zakorenovania mi rastlina vyhnala odnoz spoza listu. Prave rozmyslam, ci ju necham rast na materskej rastline, alebo ju vylomim a dam zakorenit. Odnoz je vitalna (neda sa porovnat s ruzicou na ananase z obchodu), takze predpokladam ze so zakorenenim nebude problem.
Tiez stoji za pokus vypestovat rastliny zo semien najdenych v ananase. Z 10 semien mi 3 vyklicili, a to som sa o ne velmi nestaral.
Prikladam fotky.
ok ale nikde nepíšou jestli sušit ružici s již narostlími kořeny,jsou tyto kořeny vubec živé?
Ahoj, růžice ananasu se nemáčí ve vodě, z 90 % pak začne zahnívat, voda ve sklenici má být 1 - 2 cm od spodku růžice a růžice si pustí kořeny ve vzduchu, takto se dá pěstovat téměř hydroponicky, ale je lepší, až budou nové kořeny dlouhé aspoň 5 - 6 cm jí zasadit do lehčího humózního substrátu.
doplněno 14.03.14 00:20:a jaký mělo smysl zasušit tři hodiny zbytek dužniny a pak jí namočit? tři hodiny v rostlinné říši není nic
Ale tady to májí taky potopené google.cz/... tak mám tedy nechat hladinku ty cca.2cm pod ružici?
Ale to není stejné, všimnul jsis velkého rozdílu? Na fotkách mají odříznutou tu špičku dužniny, ta je totiž k ničemu, je to jen zásobárna cukrů a škrobů, které poskytují živnou půdu plísním a hnilobě atd a obzvláště, když se to namočí do vody. Mě poradil metodu zakořeňování nad vodní hladinou člověk, který takto zakořenil snad 500 růžic, já jsem takto zakořenil asi 12 růžic, ale ananasy si nenechávám, jsou to v dospělosti moc velké rostliny. Takže 1 - 2 cm nad vodní hladinu a čekat...
doplněno 14.03.14 11:05:cesmína radí nejlíp, je nejblíže pravdě. dříve jsem to dával do substrátu, do vody a pořád mi to hnilo, ono je důležité si uvědomit, že tu nemáme takové podmínky jako v tropech, tam se normálně sázej růžice do řádků jako u nás brambory, ale u nich je tolik mikroživočichů v půdě, že dužninu spotřebují a jsou to absolutně čerstvé růžice, ale u nás se nedaj tyto postupy aplikovat...
Když si tady na poraďte .cz zadáte do vyhledávače PĚSTOVÁNÍ ANANASOVNÍKU,tak tam najdete návod jak na to .Dělala jsem to podle něho.Je to příspěvek z roku 2012. Cesmína
Ok takže, nakonec jsem ráno sdřízl tu špičku na konci takže to je teď takovej pahejl po listech cca.2cm a je to tak 1,5cm nad hladinou vody takže to vypadá takhle paradise-found-in-maui.co/... no a budu čekat,snad se to tak za měsíc probere k životu
Tak ružice už pouští kořeny ve vodě je šestý den a nejdelší má tak 4mm a leze plno dalších
nechám jí ve vodě tak do konce měsíce aby vytvořila co nejvíce kořenu,myslíte tedy že bude v pořádky když jsem vytrhl ten list z prostředka ružice?
další info o vývoji budu dodávat
pokud růžice pouští kořeny, tak je živá a nemyslím si, že je poškozený terminál a i kdby byl, tak může vyrůst nový, třeba ze strany, jako odnož, ale hlavně se nebát a nechat přírodě volný průběh
tak ananas už má 12 kočínku tak 4-5cm dlouhých a plno dalších malích výrustků nejdelší kořínky se už začínají větvit takže počítám tak za 14 dní že ho už zasadim do hlíny a uvidím
jj jak jsem se už asi před týdnem přesvědčil při výměně vody tak jsou extra křehké tak snad ty starší už budou i odolnější
nebudou, ananas má velice křehké kořínky, je nutné držet růžici jednou rukou a druhou rukou obsypávat velice kyprou zeminou, substrát pro pokojové rostliny je ideální.
jj mám tu ještě zbytek substrátu přímo pro palmy a zelené rostliny od agra,tak ten mužu použít?
jasný, hlavně opatrně, žádné násilí a spíš po čase dosypat, až substrát slehne po pár zalití rostliny
Tak v sobotu jsem ananas přesadil už do hlíny za jak dlouho by se tak mohlo začít něco dít už jen třeba při pohledu do středu ružice?
Buď v klidu. Když budeš mít štěstí, tak za měsíc začne růst ze středu další list. Když budeš mít míň štěstí, tak budeš čekat tři čtyři měsíce, než vyrazí boční kořenový výhon nebo i několik a ta původní růžice zajde. Ale pokud měla kořeny jak píšeš, tak to chce prostě trpělivost, nepřelít aby neshnil a tak za tři roky můžeš sklízet. Asi před dvěma lety jsem to tu popisoval i s fotkami a teď mi v kanceláři zase jedna kytka nasadila na plod, zkusím vyfotit a dát sem.
Pokud byl původní ananas velký plod, počítej s dost prostorem pro dospělou kytku. takové ty střední nebo spíš menší mají listy tak zhruba metr, ty větší spolehlivě ke dvěma. Na okno je optimální baby ananas, ten se tam v klidu vejde, protože má růžici tak půlmetrovou.
Tak uspěch ružice ananasu je tak měsíc v zemi a už rostou listy
sice ještě né nové ale ty nejmladší prostřední se už pěkně vytáhli a jsou viditelně delší neschnou
nejspodnější jsou oschlé ale to je normální
Paráda, gratuji k úspěchu. Zakořeňování listových růžic u ananasu je lehké, jednou jsem na zkoušku zakořenil i růžici s vytrhlým středem a normálně pustila novou růžici z boku, touha po přežití po tom, aby se rostlina znovu obnovila je obrovská . A stačí znát pár botanických maličkostí a uvědomit si koloběh v přírodě a jde to samo.
no, moc Ti to přeji, ale není to zrovna miláček, je to ostrá velká zelenošedá obluda, milá asi tak jako pandán, také se každému líbí a lidé si ho pořizují, když je malý, ale jak se začnou řezat o jeho listy tak jde pryč. Roste dobře skoro ve všem, když se hodně hnojí, tak nepotřebuje moc velký květináč, no ale jak říkám, když máš na něj místo, tak proč ne, budu moc rád, když sem občas napíšeš, jak ti rostlina prosperuje.
No že je ostrá a velká mi nevadí ale je to exotika
a určitě napíšu sám jsem zvědavý jak bude vypadat třeba za 2 měsíce nebo pul roku,takže se pak podělím taky i o fotky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.