Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak prořezat mladý Morušovník černý

Od: petros* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,
mám prosbu o radu k výchovnému řezu Morušovníku černého. Rostlinu jsem dostal a bohužel nevím z jakého zahradnictví pochází, jak byla ošetřena ani jak byla množena (zda jde o řízek nebo roubovanec). Jednalo se o rostlinu s jedním výhonem, kterou jsem zasadil v dubnu 2013. Začala krásně obrážet viz levá část obrázku, bujně rostla a tak jsem ji nechal růst, následujíc rad odborné literatury jsem neprováděl žádný řez. Původně nejsilnější výhon však zakrněl a vedení přebraly postranní větvičky a tak se koruna utvořila už cca 10 cm nad zemí, viz pravá část obrázku. Chtěl jsem stromku nechat tu nejrovnější větev a ostatní odstranit a tím docílit standardního stromku, ale to by byl razantní řez (čehož jsem se bál). V příručkách pro řez ovocných stromů - Moruší - se většinou píše o tom, že je dobré stromy ponechat první roky volně a když už píší o řezu, tak nepočítají s korunou u země. Kro poradí jak stromek správně prořezat? Díky Petr.

Jak prořezat mladý Morušovník černý

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Morušovníky vyrůstají běžně ve velké stromy,rozlehlé koruny.Určitě by se vyplatilo jej hnát na jeden terminální výhon,odříznout všechny jdoucí doprava a také letorosty nízko nad zemí.

JABRAKA

floro*
hodnocení

0x

Buď můžete rostlinu pestovat jako vícekmenný strom, pak necháte ty tři nejsilnější výhony, jeden tenký odstraníte, na silných odstraníte obrost do výšky třeba jednoho metru a vytvoří se vám vícekmen. Nebo můžete jak píšou nademnou zapěstovat klasický strom - zvolíte jeden výhon, nejlépe na fotce ten levý, zbylé zcela odstraníte. Na ponechaném výhonu odstraníte všechen obrost a vyvážete k opoře, aby se srovnal. Vytvoříte tak vlastně špičák. V dalším roce odstraníte zase všechen obrost až do požadované výšky korunky. Nejlépe v 1.8 m, aby jste pod stromem pěkně procházel. A pak už nechte strom vlastnímu osudu.

doplněno 11.03.14 21:32:

Taky si myslím, že je to podnož. Má to jiné pupeny. Uvidíte, jak to vyhodí listy. Prorůstání podnože se většinou děje, když se rostlina zasází moc nízko.

Floro. Rada dobrá, pokud to není roubované. Díval jsem se na fotku už kolikrát a připadá mi, že obrůstala podnož a roub ještě chrápal. Nevylomením větviček došlo k potlačení roubu a rostla podnož. Chtělo by to detailní fotku. Při nejhorším bude tazatel pěstovat podnož a časem na to přijde.

petros*

To je dobry podnet, tusim ze se jedna o roub, snad k identifikaci postaci prilozena fotka porizena v dobe, nez jsem stromek zasadil. Mam takovy dojem, ze stromek obrusta az nad roubem, posudte sam.

Jak prořezat mladý Morušovník černý #2

hodnocení

0x

Jakmile začne rašit tak bych jej ostříhala. Buď bych ponechala původní výhon. Ve výši, kde uschl, tak za rašícím pupenem bych suchou část odstranila. Všechny ostatní větvě bych odstranila až u země. Vyvázala ke kolíku tak, aby rostl rovně. Dělá se to tak běžně u ovocných stromků. Nevýhoda toho je, že to později není estetické.

Další možnost je ponechat pravou větev a vše ostatní odřezat až u země. Uvázat ke kolíku a srovnat tak, aby rostl rovně. V požadované výši k založení koruny potom teprve zakrátit terminál.

Já jsem volila keřovou formu pro snadnější sběr plodů. Z vysokého stromu zralé plody padají dolů a vše pod ním je znečištěné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]