Nejste přihlášen/a.
Prosím poraďte, jaké okrasné keře a stromky vysadit na zahradě. Máme tu černou těžkou zeminu, která vespod drží vlhkost. Zakládáme novou zahradu, takze zatím nic nemáme. Chtěl bych nějaké jehličnany, cypřišek nebo něco podobného, okrasnou trávu a něco co roste spíš do sířky. Moc toho neznam, takže se nechám rád inspirovat.
Tohle není lehké odpovědět. každému se líbí jiný styl osázení zahrady. Každý má jinou představu o tom, kolik času chce zahradě věnovat. Jinak by měla zahrada vypadat někde na samotě u lesa, jinak v centru města. Jinak když si tam budou hrát děti...
Někdy se divím, když vidím pěkný dům a kolem paskvil ( tím myslím zahradu).
Sedněte si k internetu a prohlížejte stránky s danou tematikou. Najdete strašně moc inspirací. Plánky s popisem rostlin atd...
Nebo jestli máte nějakou koruna navíc, využijte služeb zahradního architekta (někdy stačí koukat sousedům do zahrad a když uvidíte takovou, co se Vám líbí, tak poprosit majitele o pomoc při zakládání i Vaší zahrady). Zahradu zakládáte na celý život. Jestli teď uděláte chyby, tak na ně můžete přijít za deset let ( příklad - sázení keřů blízko sebe, v horším případě se zasadí půlmetrový stromeček přímo před okno. Za deset let je z něj konečně krásně vzrostlý strom, ale co je to platné, když zaclání celé okno).
Možná to bude znít jako klišé, ale opravdu bych radila použít dobrých zkušeností zahradního architekta. Mnoho zahradních firem navíc v honbě za zákazníkem nabízí projekt při realizaci zadarmo, takže ani tak netratíte. Není nic smutnějšího než krásný strom zasazený pár centimetrů od plotu z neznalosti jeho dospělé výšky, zahrada fádní plná jehličnanů, která ochuzuje z požitku kvetoucích dřevin a trvalek. Věřte, že jehličnanů si v zahradě za celý rok nevšimnete, protože je po celý rok stejný, ale listnáče a trvalky budete sledovat celý rok jak se mění, kdy už bude to jaro že kdy pokvetou.
Dobrý večer. Je mi líto, ale tady je můj názor. Důležitá je velikost zahrady. Posezení na zahradě, kde ho budete chtít mít, kam bude výhled? Když člověk začíná sázet ovocné stromy, keře, okrasné keře, všechny jsou malé, ale za pár let, stromy a keře vyrostou a mohou nám překážet. Pak budeme třeba kácet a vysekávat, jen aby bylo místo, pro něco důležitého. První se díváme na oplocení, budeme sázet nějaký živý plot, podle oplocení? Jestli máte větší zahradu, můžete si v koutu udělat malý lesík z jehličnanů. Když stromy trochu vyrostou, zabydlí se v nich ptáčkové, za pár let můžete mít na zahradě sovu, sýčka, bažanty spící na bříze, hrozně moc zpěvních ptáčků. Uděláte si malé sedátko, je to nádherné odpočinutí, nejen v létě, ale i v zimě lesík žije. Jehličnanů se nevzdávejte. Kytičky a traviny rostou rychle. Jen můj názor. Viky
Jednou, už jsem to tady psala, mi starý zahradník řekl, ať si udělám kafe, dám židličku a posedím v koutě zahrady. Ať se koukám, odkud a kam jde sluníčko, kde je zdroj vody, co mi vadí, na co se koukám a naopak, na co bych se, co je za zahradou ráda koukala. Ať neplánuji u stolu, ale v tom prostoru, který mám k dispozici. Pak ať si vezmu kyblík písku a udělám značky, hranice toho, co mě napadlo. Ať nezapomenu počítat s tím, že se rostliny rozrůstají, ať jim dám dostatečný prostor.. A takhle bych doporučila začínat. S kafem, vaťákem a židličkou.
,,zdravím,,chtělo by to vidět,jaký máte dům,,nebo je to jen zahrada z chatkou. Kolem domu si myslím,je to tak víc i na parádu a tudíž i na kapsu. Keře jak se tady píše sice dorůstají,ale také se stříhají. Záleží pak také,jakou zahradu chcete ,jestli okrasnou,nebo užitkovou,,ať nemáte hrušky mezi thújema ..pošlete foto ,,ale i polohu objektu který stojí na zahradě..nebo starou zahradu.
Jestli chcete jezírko a pod..
doplněno 09.03.14 13:37:doplnění,,,,,architekta si nežádejte stojí to fůru peněz a určitě to zvládnete. A také vás to bude více bavit. Co sleduji,tak oni dělají zahrady na jedno kopyto. Jak se to zasadí je to OK ,ale pak člověk neví ,Napište,jak si to představujete, Já jsem také zakládala zahradu ,kde bylo jen ohniště a dnes je to o něčem jiném..Hlavně koukejte kolem sebe a člověk se učí.
Děkuji za názory, nicméně jde mi především o to, co se hodí do takové těžké a vlhké zeminy. Některým bude vyhovovat víc a některým asi naopak vůbec.
Chtěl bych si udělat takové zákoutí v rohu pozemku a pak něco podél plotu - asi 1m od plotu, ale ne vyloženě živý plot. Je to od jihu až na západ. Představu mám... Jen bych chtěl doporučit na základě vašich praktických zkušeností nějaké ty keře a stromky. Pak už si s tím poradim
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.