Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chystám se pěstovat špenát ve větších truhlících /70x40x30/ , asi 10 ks truhlíků,-na zač.června jarní špenát sklidím.a v srpnu vyseji další na podzimní sklizeň. Prosím poraďte co do nádob po špenátu zasadit,/vysít/ na letní období červen červenec, aby nádoby nebyly 2 měsíce prázdné. Můžu v těchto nádobách pěstovat špenát každý rok po sobě,bez obměny hlíny? Může vyrůst špenát v polostínu nebo jen na slunci? Děkuji za odpověď
Dobrý den, špenátu se samozřejmě daří lépe v záhoně, ale nevidím důvod proč ho nepěstovat v truhlíkuZkuste v mezidobí zasít mangold,čtyřboč, polníček, roketu nebo třeba ředkvičky.Hlínu obměňujte každý rok, ztrácí živiny.Nezapomeňte zeminu v truhlíku před výsevem přihnojit.V polostínu také poroste, nemá s tím problém
Denny276-diky za odpověď, mám malou zahrádku, kde mám okrasné keře, trvalky, letničky,okurky, rajčata, maliny, etc...takovou všehochuť a na ten špenát už nemám místo , tak nádoby chci umístit na deskách podél plotu, / využití místa/
ale tak jako mněním každý rok hlínu u rajčat a okurek, tak se špenátem jsem si nebyla jistá, vzhledem k obsahu nád. 65L
vyměnit každý rok 600L hlíny -to bude nejdražší špenát široko daleko, takže jsem potřebovala poradit, jak to plně využít a zvážit, jestli se to vyplatí. Ještě jednou díky,-blublusky.
Ha, tak to se omlouvám, nějak mi uteklo, že máte tak velký objem nádoby. To by jste tedy nemusela měnit zem pokaždé, to by byl fakt nejdražší špenát široko daleko:D Jen dohnojujte půdu, mělo by to stačit, a jinak to pak poznáte na tom,jak se špenátu bude dařit, pokud začne třeba třetí rok zkomírat, přihnojte důkladně a popřípadě pak vyměňte
Nějak mě zřejmě u čtení vaší otázky přemohla moje blonďatost, že jsem si neuvědomila rozměry nádob:D Teď když to vidím, tak se skoro stydím
Ahoj denny276, -opět díky za odpověď, ---je vidět, že tomu fakt rozumíte,-nádoby-co mám nejsou obyč. truhlík, ale nádoby na maltu, dost velké, akorát hluboké a určitě trvanlivější než truhlíky. Vyměnim jen vrchní vrstvu a uvidíme. Ovšem teď mám ještě jednu prosbu- doma jsem si vysela do misek sem. špenátu,- jako předpěstování, s tím, že jak povyrostou, už je přepikýruju ven do těch nádob. Už začíná vylézat. Počítám že koncem března zač dubna bych je mohla přesadit ven,---ovšem co nevím, je, jestli v dubnu venku nezmrzne,---- jsou to přece jen v teple vypěstované a teď šup do zimy...--
asi si komplikuju život, měla bych to vysít rovnou na místo a nebyly by zpovykaný, nikdy jsem špenát nepěstovala, tak nedokážu odhadnout jak je odolný, celková plocha těch nádob bude jako záhon 7x4m, takže jestli se zadaří, budu pak konkurovat mrazírnám, pak tam dám mangold a v srpnu další špenát-- se mě o něm bude i zdát.
Mějte se pěkně a ať se Vám vše daří ...blublusky
Ahoj blublusky Přesadit ven ho můžete klidně, špenát snáší velmi dobře nízké teploty(klíčí už při 2 stupních), je totiž v našich podmínkách mrazuvzdorný.Jinak je skvělé, když použijete bílou netkanou textilií (nevyjde moc draze, dá se opakovaně používat a má mnoho dalšího využití), odráží totiž slunce a zabraňuje odpařování vody ze záhonu. Sázejte do sponu, přibližně 30cm na 30 cm. Já jsem pěstovala špenát na ploše 5m na 4m a při pohledu na ten záhon se mi dělalo zle, při pomyšlení na to, co s ním budu dělat. Ale když jsem se vydala s košem na první sklizeň, pak jsem si to přinesla domů a lehce zpařila, nestačila jsem se divit, jak málo ho ve skutečnosti mám, musela jsem zase běžet ven a naplnit druhý košík
Brzy bylo po špenátu
Takže nemějte obavy že by jste špenátu měla po krk
A kdyby náhodou jo, tak já vám s ním přijedu ráda pomoci :D Jo a ještě maličkost: hnojte listovým hnojivem!
A připravte se na to, že šťavnatá chuť čerstvého špenátu vás velmi mile překvapí
A sbírejte častěji a menší rostlinky, dávejte pozor aby vám nezačal lézt do květu
Jinak má rád hlinitou a vlhčí půdu s ph kolem 6.5. Jinak doporučuji vyzkoušet špenát Novozélandský který je dobře vyšlechtěný před lezením do květu, tvoří rozložité keříky a má špičaté šípovité listy, a také ještě doporučuji Jahodový špenát,je to sice trochu jiný druh, ale velmi zajímavý,listy se zpracovávají jako u klasického špenátu a navíc po odvětu vytváří červené plody podobné jahodám,sladké chuti, které baštíme buď čerstvé nebo s cukrem
Přeji mnoho úspěchů a hezký den!
denny276 opět díky, hodně jsem toho nastudovala na netu, různý odrůdy atp,.ale jesti můžu ještě poprosit listový hnojivo jaký? je jich nepřeberně, na každý druh extra ,tak které máte vyzkoušené? Ještě se ozvu, ted mi vlezlo do psaní cosi, -
přeju pěkný den blublusky
doplněno 04.03.14 17:08:Já tu zahradku mám jako prdítko a chtěla bych tam mít skoro všechno, ale je to pak džungle, tak to nastavuju různýma
šílenýma konstrukcema, já bych potřebovala pěknou plantáž, na stromy, keře, kytky i zeleninu , abych nemusela skoro nic kupovat, hlavně rajčata na sluníčku se nedají srovnat, ráda uvítam Vaše jakékoliv rady,-vidím, že máte ZELENE PRSTY,-to se říká o někom, kdo má pro rostliny cit a netřeba příručky.
teď mě napadlo, že by bylo prima s někým něco probrat, pokecat co se zadařilo etc., ráda bych Vám poslala můj meil, pokud budete mít zájem, abycho si nemuseli psát přes poradnu, ale nevím jak, aby mi nepsalo 100 dalších lidí...
Uděláme to jinak, napíšu vám sem svůj, na který když se někdo ozve tak to nebude vadit, protože vám, až mi napíšete, pošlu svůj soukromý haniczka276@seznam.cz Moc děkuji, velmi jste mě potěšila těma "zelenýma prstama"
Tak mi napište, když budu vědět, tak vám poradím, a jinak si s vámi velmi ráda popíšu.Budu se těšit
Ahoj, tady blublusky, psala jsem na meil haniczka276@seznam.cz, ale vrátilo se to jako nedoručitelné. posílám proto můj meil: nada.khasova@email.cz. špenátek se má k světu...
Také pěstuji špenát v truhlíku, ale na balkoně. Po špenátě vysazuji listový salát na česání a nízký kopr Compact. Po špenátě zeminu z truhlíku vyklepnu na fólii zeminu rozdrolím a vyberu všechny zbylé kořeny. Zeminu nasypu zpět do truhlíku a doplním novou. Salát si s přestihem předpěstuji a vysazuji sazeničky. Takové pěkné ředkvičky z truhlíku nemám ani na zahrádce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.