Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Začli rašit listy amarylis - co teď s ní?

Od: janete* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den. Chci se zeptat jak postupovat u květiny Amarylis. V zimě jsem ji měla na chladnějším místě, v polostínu a opravdu minimálně zalévala. Nyní jsem si všimla, že začli rašit nové listy a nevím jak dál s ní zacházet. Poradíte, prosím, někdo? Ještě dodám, že měla po odkvětu stále krásně zelené listy, tak jsem je celou zimu nechala a nyní jsem je odstřihla, prorotože jsem si říkala, ať mají nové listy více síly a může vykvést. Tak snad jsem něco nepokazila :( Normálně bych začala zalévat a hnojit a dala na světlo. Je to dobře? Děkuji předem za radu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

3x

mně vždy nejdříve vyroste květ a pak teprve listy...ta vaše .zelené listy měla asi protože jste ji stále zalévala- po odkvětu se má nechat vše zatáhnout -zaschnout a nechat odpočívat, ona pro květiny ještě vlastně zima je , měla by cibule být v chladnu a bez zálivky a teprve až když začne vyrůstat květní stvol začít zalévat. .Netuším zda nyní vykvete , nejspíš ne ...já ji zalévám a hnojím jen v době květu, jinak ne.

hodnocení

1x

Přesázet do nové zeminy. Květináč jen o kousek větší než cibule. Cibule má z poloviny až 2/3 vyčnívat ze země. Dát na světlo, teplota cca 22, zalévat zpočátku opatrně, ať nezačne hnít. Nehnojit, až řádně zakoření. Nevím, jestli bez období klidu vykvete. Zkoušel jsem to pěstovat nonstop, ale nekvetla.

doplněno 25.02.14 18:12:

Udělejte to, jak jsem napsal. Koncem září přestat zalévat. Nechat cibuli zatáhnout a dát do chladna a sucha. Celou zimu nezalévat. V rozmezí února až dubna přesázet, atd. Mě vyrůstají také nejdříve listy a následně květy.

jabraka*
hodnocení

1x

Pokud u Amarilisu začnou vyrůstat listy,skončilo období klidu.Odstranit je,znamená cibuli oslabovat.Správně by se měla nechat,ať listy rostou,v této době zalévat a hnojit,aby cibule narostla.Nic ji nedonutí,aby vykvetla,pokud nemá zajištěny v minulém období živiny a zásobní látky.Ty si musí vytvořit pomocí listů.

JABRAKA

janete*
hodnocení

A můžete mi poradit jak tedy postupovat nyni, pokud nevykvete a ,,jen,, porostou ty listy? Aby třeba kvetla alespoň příští rok?

Postupujte podle rady pckop.

Ja mám amarylisů velmi mnoho, jsou to moje nejmilejší květiny. V současné době už jich hodně odkvetlo, další se na květ (asi) chystají.

Předpokládám, že máte amarylis druhým rokem, loni koupený. Takový určitě přesadit, sama ale některé nechávám v už novém koflíku 2 i tři roky, podle toho, jak jednotlivé cibule sílí a množí se. V nějaké knize jsem kdysi četla, že mají rády, když se hlína v koflíku kolem cibule pořádně přimáčkne. Tak to dělám, asi jim to opravdu svědčí.

Každým rokem se mi stane, že některá cibule vyžene jen listy. Jiné zase kvetou ještě jednou na podzim.

Rozhodně přestaňte na podzim zalévat, nechte listy uschnout. Někdo v tu dobu cibule vyjímá z květináče a ukádá někam do sklepa - vlastně jako když se sklízí zahradní cibule. Já nechávám v květináči, mám výhodu, že mám velký dům a prázdnou místnost, kam ty opravdu nevzhledné květináče dávám. Když se objeví květní stvol, přesazuji, ale stále ještě nezalévám a rozhodně nehnojím. Když se nejdříve objeví listy, čekám. Nenechám je narůst do velikosti, že by je manipulace při přesazování poškodila, a přesadím včas, květ ten rok pravděpodobně oželím.

janete*
hodnocení

Ještě k tomu tedy dodám, že jsem odstřihla jen ty listy, které tam byli ještě z loňska, prorotože už byli špatné a začli jakoby vadnout. A nechala jsem tam tedy jen ty nové rašící

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]