Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám v úmyslu si koupit rýč Fiskars. Na prodejně mají dva druhy. Rovný, a takový jako pološpičatý. Nevím jak to popsat. Jsou dost drahé, kolem sedmi set korun. Jsou celokovové v jednom kuse i s násadou. Máte někdo s tímto rýčem zkušenosti, a který je na rytí lepší. Nemám velkou sílu v nohou a kolikrát musím na rýči hopsat. Ale asi už je tupý.
Není to dlouho, co na Mall.cz (nebo jiném obchodu), měli rýč Fiskars s cca 50% slevou.
Špičatý rýč (trojúhelníkový) se hodí pro kypření půdy ( rytí je rychlejší, méně namáhavější, lépe proniká do půdy), zatímco rovný (obdelníkový) se hodí pro důkladnější rytí ( čím tenší tloušťka plechu - tím lépe proniká do půdy, do kamenité půdy se z menšho hlediska opotřebení hodí rýč z tlustšího plechu).
Při výběru rýče záleží na povaze půdy. Někdo ji má tvrdou natolik, že i při sebelepším rýči musí často po rýči poskakovat. Jiný má půdu kyprou natolik, že i lopatou udělá víc práce, jak ten předchozí.
Díval jsem se na stránky Fiskars. Mezi produkty mají rovný (obdelníkový) a špičatý (nikoliv trojúhelníkový, ale pětiúhelníkový). Koupil bych oba. Pokud bych měl vybírat pouze jeden, tak v uváděné tvrdosti půdy bych zvolil asi špičatý.
Fiskars své výrobky prodává s doživotní zárukou, alespoň jsem to slyšel z doslechu. Např. záruka u seker, by se měla vztahovat na plastovou násadu. Nevím jaké je procento úspěšnosti, zda reklamace uznavají všechny, a nebo některé odmítají s odůvodněním, že k závadě došlo vlastním zaviněním nebo únavou materiálu, nikoli vadou výrobku. Jak je to u rýčů netuším. Fotografie rýčů a jejich obsluhy jsou poměrně zábavné
Fiskars má některé produkty doslova předražené, jiné za cenu konkurence. Na druhou stranu bych raději bych koupil rýč od Fiskars, než nějaký OEM (beze jména) z Číny za 200Kč. My máme doma ještě rýče snad z první republiky, proto podobné situace naštěstí rešit nemusím. Lidé často vyhazují staré věci, protože se domnívají, že nové budou lepší. Lidé, kteří mají v blízkosti kovošrot (např. ve vesnici sběrný dvůr), si můžou s trochou štěstí podobný výrobek pořídit bezplatně.
Pracuji s rýči Fiskars i s neznačkovými rýči. Mám i jeden rovný, který je v podstatě k ničemu. Fiskars rýč si nemůžu vynachválit. Sice už moc špičatý není, ale i tak si stále zachovává ostrost. Dobře se s nimi pracuje, jsou poměrně lehké, dobře se drží. Rozhodně se investice do tohoto rýče vyplatí.
doplněno 22.02.14 09:42:Pokud můžu radit, tak ten rovný si nekupujte. Já s ním opravdu pracuji, jen, když na mě žádný nezbyde. A do tvrdé hlíny jej vůbec nedostanete.
Aha, tak to vidíte. Já zase nejraději ryla s těmi rovnými, co mám doma ty staré. Lepší se mi otáčela hlína. mám také jeden takový špičatý, ale bude to hodně nekvalitní rýč, asi, ten tedy vůbec nefunguje. To jsem asi koupila nějaký šunt za 150 kč v Penny, když jsem si koupila baráček a neměla jsem žádné zkušenosti s rytím a pracemi na zahradě. Ty ostatní staré rýče jsem pak dostala od maminky.
Máme tento ryce.heureka.cz/...
pak se dělá stejný s teleskopickou násadou. Pokud nejste extra mini postavy, tak je zbytečný. Jinak max. spokojenost.
doplněno 22.02.14 18:31:* Ještě kdyby ten rýč uměl rýt sám, to by byla věda
Díky Usko. Přesně na ten jsem koukala. Ne nejsem pidimužík, spíš naopak, měřím 175 cm. A taky jsem se dívala na ten teleskopický, ale zjistila jsem, že je vlastně ve své konečné délce úplně stejný jako ten klasický. Já totiž myslela, že se dá vytáhnout na delší míru. Můj syn, který mi občas pomůže, má dva metry. Ale už jsem si ho také objednala. Tak se těším až mi dorazí. Měli ho i jinde, ale tady vyšel nejlevněji. I s dopravným 606 kč. tak díky. Dám vědět, jak se mi s ním bude pracovat. S.
Ja mam tento ryc a jsem snim uplne spokojen.Tady si muzete vytocit slevu.Stou nejmensi slevou vas vyjde na 567KC
Děkuji za nápad. A když na to kliknu, tak to už ho pak musím koupit? Asi ano, to by lidé točili kolem dokola, až by padli na tu nejžiší cenu. Já si ale všimla, že i tento byl v nabídce Heuréka. Napřed se kouknu, za jakou cenu ho mají tam. Protože já bych chtěla i ten rovný. A kdybych si tady vytočila, tak bych musela platit dvojí poštovné.
doplněno 22.02.14 09:43:Ale on nejde ani objednat. Musela bych si asi pro něj do obchodu. To je pro mne vyloučené, nemám auto a u nás Globus není.
Ano, mezitím, než jste odpověděli, také jsem se brouzdala na int. Já nemám zase až tak tvrdou půdu, ale vážím 60kg a nemám sílu v noze, takže proto asi někdy poskakuji, když je půda moc suchá a ztvrdlá. Také mám ty staré rýče, ale u dvou se mi ulomila násada a i když mi ji soused vyměnil, mám pocit, že už se mi s rýčem pracuje nějak jinak. A taky se tak nějak divně prohýbá, že mám strach, že násada znova praskne. Násadu jsem koupila v obchodě a jinou nemají. Asi to dnes dělají z nekvalitního dřeva. Proto jsem se rozhodla investovat do pořádného rýče. Budu s ním pracovat já a ulehčí mi práci. Ale zaujalo mne, že podle Vás, bych si měla koupit dva. Já totiž také nevím který. Jestli ten špičatý, nebo rovný. Nakonec jsem na šla na "Mall", nebo Heuréka docela slušné ceny v rozmezí pěti set kč. Tak by asi bylo lepší objednat dva za jedno poštovné. Ale víc se mi nějak líbí ten rovný. On je trochu zakulacený, není úplně rovný.
Na obyčejné rytí stačí normální kvalitní rýč s kvalitní násadou z dobrého dřeva, dobře ohlazeného. Rýč někdy z poloviny minulého století dodnes ryje dobře, ale nesmí se surově zarážet do zeminy s kusy betonu nebo kamenů, dělají se na něm zuby, které ale jde buď kladivem za studena nebo zatepla u kováře nebo bruskou opravit a zase ryje dobře.
I dnes se prodávají kvaliní byť "neznačkové" rýče, ne z vytvarovaného plechu, ale opravdové ocelové. Na veškeré rytí se obvykle používá špičatý rýč, rýč s rovným ostřím na zarovnávání okrajů záhonů, vyhrabávání brambor z řádků sypké zeminy na malém políčku na zahradě, atd. Rýč by měl mít horní část ohnutou tak, aby tvořila plošinku pro položení nohy při rytí. Pokud je horní hrana ostrá, tlačí do podrážky boty, ale má své výhody při práci se sypkým materiálem.
Dobrá násada z dobrého bukového dřeva s rovnou částí nahoře, tvořící jakoby písmeno T je pro práci s rýčem typická. Pokud si někdo na starý dobrý rýč dá náhradní násadu ze smrkového nebo jiného jehličnatého dřeva, nezakončenou téčkem, ale opírá se při rytí o zaoblený konec násady, udělá si rychle mozol na dlani. A ze smrkového a tudíž i podélně rozpraskaného dřeva i mozoly na obou rukách.
Novou bukovou násadu je možné si na rýč nasadit s použitím normálního domácího nářadí - pilka, rašple, pilník a smirkový papír na ohlazení povrchu. Případné ostré hrany je dobré si mírně zaoblit pilníkem a ohladit smirkovým papírem. Taky vás při pohledu na vývoj počasí a na zahrádku svrbí ruce?
Svrbííí. A díky za rady. Ale raději si koupím ten Fiskars. Já doma chlapa nemám a soused je dost ničemný. Ten má také zahradu a raději sedí u stolu pod ořechem, popíjí pivo a na zahradě nemá ani jeden zrytý záhon. Vlastně má tam jenom trávu. Ale pak, když sklízíme se sousedkou úrodu, tak čumí, kibicuje a hlavně zdržuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.