Nejste přihlášen/a.
Prosím, kdo ví, jak se jmenuje strom, co má tyto "lusky"?
Děkuji
Není to svatojánský chléb, ale opravdu Gleditsia triacanthos - dřezovec trojtrnný. Jeden s nejstarších druhů. Pochází z Ameriky. Je z čeledi bobovitých. Stejně jako třeba akát nebo hrášek. Má opravdu velké složené listy. Rostlina je jedovatá, stejně jako ten akát. Jen plody jsou jedlé, dokonce se z nich může vyrábět kávovina. Indiáni si je cenili, už nevím, myslím se jimi živili nebo léčili. Zajímavostí je, že rostlina se důmyslně chrání velkými trny na větvích i kmeni proti žravým šplhavcům, ale lusky k potravě a roznášení či lidské kreativitě nabízí nízko nad zemí. Používá se v parcích, zahradách, velmi dobře snáší městské prostředí.
ted se zeptám úplně blbě a není třeba jedovatá? Má takovou zvláštní dřevitou vůni, moc se nám ty lusky líbí na tvoření s dětma, proto sháním info, abych si je třeba nepřiotrávila.
Děkuji
doplněno 17.02.14 20:05:Tak jsem asi vygooglila, že se neotrávíme. Děkuji za odpovědi a přeji hezký večer
Tuším, že snad vnitřek lusků (jsou to pravdu lusky) je jedlý. Je to neověřené. Pokud ale děti budou na lusky pouze sahat, nic se jim nestane
Dřezovec - listy má podobné akátu a lusky také. Jen o hodně větší. U nás jich několik roste v oboře.
Co je pěkné. Na podzim, když celé lusky padají, stáčí se jako hadi do různých tvarů. Tou dobou si je posbírám a nechám vyschnout. Když pak do vázy naaranžuji nějaké květy - hezké jsou třeba zářivě žluté listopadky, naaranžuji k ním ty stočené lusky. Škoda, že nemám žádnou fotku, vypadá to moc pěkně. Jaga.
Jako dítě a to je již hodně dlouho, djem 48 ročník jsme měli doma na vesnici u Olomouce těchto lusků plno. Jinak se tomu neříkalo, než svatojánský chléb. Je tedy jasné, že byl běžně v prodeji. Pamatuji si velmi dobře, že to byly tvrdší lusky, stejné, jako na obrázku a belmi chutné. Jejich velmi dobrá chutť mě zůstala v paměti a po létech, kdy už vymizel, tak jsem se pídila po tom, zda se dá někde sehnat. Stejné lusky vydím např. na Kraví Hoře v Brně, ale není, není to ten dobrý, svatojánský chléb, který se kdysi dostal u nás koupit. Tyto lusky nejsou jedlé, i když vypadají hodně podobně. Po létech, až, když jsem začala s Internetem, tak jsem zjistila více. Myslím ale, že není takový problém si sehnat semínka i u nás, jsou lidé, kteří se tím zabývají a mají opravdu neuvěřitelé druhy semen. Jestli se dá vypěstovat u nás, to je otázka. Mám zahradu, tak to zkusím. Když se nedožiji já, tak děti a vnoučata. Ale myslím, že to bude teplomilné a u nás to asi nepůjde. Proč se již k nám nedováží, pouze jako prášek nevím. Škoda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.