0x
Tady mas navod jak pestovat citrusy :
Světlo
Citrusy potřebují k zdravému růstu dostatek světla, proto je umístíme do místnosti směřující na
jih-jihovýchod.V letním období, kdy je žár slunce velice intenzivní, rostlinu mírně přistíníme, nebo
umístíme na místo kde bude světlo částečně rozptýlené. V zimním období je vhodné citrusy
přisvětlovat díky krátkým dnům.
Teplota
Teplota se u citrusů liší daným druhem. Například Citronečník trojlistý (Poncirus trifoliata) snese
teplotu i do -20°C, zato tropickému Lajmu (Limetka) ubližuje teplota pod 10°C. Na teplotu
daného druhu a způsobu zimování, by jsme se měli optat prodávajícího, nebo se předem
informovat o vhodném druhu pro Vaše domácí podmínky.
Zálivka
Zaléváme tak, aby nám nepřeschl substrát a naopak, aby voda dlouho nestála v misce. V letním
období, kdy se denní teploty pohybují nad 30°C, zaléváme i třikrát týdně, hlavně menší rostliny.
V zimním období zálivku omezíme. Od jara do začátku podzimu rostlinu rosíme dešťovou či
odstátou vodou v ranních či pozdních hodinách, aby nedošlo k spálení listů.
Hnojení
V dnešní době jsou již na trhu speciální hnojiva na citrusy s podrobným návodem na použití.
Škůdci
Mšice, puklice, svilušky, slimáci, plíseň šedá, čerň atd.
Mandarinky - to je vlastně celá skupina citrusových druhů. Satsuma nebo také unšiu (Citrus unshiu) pochází z Japonska, pěstuje se i v Gruzii, je raná, přichází na trh nejdříve. Má středně velké ploché plody bez semen, s hladkým oplodím, často s pupkem.
Mandarinka středozemní - (C. Deliciosa) vznikla zřejmě v Itálii a pěstuje se v oblasti Středomoří. Má většinou mnoho semen kulovitého tvaru. Je velmi chutná - stolní ovoce s aromatickou kůrou. Klementiny (C. Clementina) vznikly křížením ze středozemní mandarinky, ale mají podstatně kvalitnější plody, také jsou výnosnější. Tanžerina (C. Tangerina) má velké výrazně červenooranžově zbarvené plody - mívá semena. Dužnina obsahuje řadu cenných látek, vitamin C - 45 mg/100 g, bioflavonoidy, provitamin A, dost vitamínů B, asi 20 - 30% pektinu (v oplodí), silici důležitou pro průmysl, mnoho kyseliny listové, cukrů až 14%, ovocné kyseliny aj. Také minerální látky - hlavně draslík, vápník a fosfor, ale i hořčík, zinek, nepatrně sodíku aj.