Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ovocné stromy

Od: jezebelll* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,potřebovala bych radu ohledně stromů. Minulý rok jsme koupili barák,pár stromů tady bylo. Jabloně a hruška byly úplně obsypané malými plody,ale u hrušky všechny opadaly a listy zčernaly. Jablka dorostly do pěkné velikosti,bylo jich hodně,ale když už dozrávaly,tak na jednom stromu začaly hnít a na druhém měly takové fleky,tvrdé,hnědé asi 1 cm velké. Chci se zeptat čím a kdy stříkat,nemáme s tím žádné zkušenosti.Když koukám po internetu,tak se v těch radách ztrácím. Díky :)

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Podle loňského roku bych nesoudil. Byl divný. My jsme z celé hrušně měli jen dvě malé hruštičky, přestože jiné roky jich jsou kbelíky. Takovéhle nic, jako bylo vloni, nepamatuju. A kupodivu ani nikdo známý neměl žádné hrušky, takže ... A jablka, přesně, jak píšete. Docela byla, ale ještě na stromě začala ke konci hnít a celková úroda zas mizerná. Jinak míváme jablka i od příbuzných, ty jich mají vždycky spousty, z několika stromů, ale vloni měli jen pár jablek pro sebe. Jim to nehnilo, oni prostě neměli.

jezebelll*
hodnocení

Tak to by bylo fajn,zkusíme něčím postříkat,ale tak třeba to fakt bylo počasím,protože ani z rajčat jsme nic neměli. Naopak švestky se zadařily :) Slyšela jsem,že hruška nejde,když jsou blízko thuje,ale nevim co je na tom pravdy.

sebod*

Jestilže se v okolí (i dost širokém) nachází jalovec (tedy ne tůje), tak se může stát, že hrušeň bude napadena rzí. To se projeví tak že na listech jsou takové rezaté flíčky, strom schodí listí a časem uschne.

ofilek*

Já měl úrodu krásnou.Jablek i hrušek bylo dost jen od švestek a blumů se mi někdo postaral.Sklidil dřív než já.Děkuji všem co mi pomohli .

Jalovec může být hostitelem rzi hrušňové (pozor, je to karanténní choroba, která se musí hlásit- pokud by se tedy vyskytovala).

Na hrušni to vypadá asi takto:

doplněno 04.02.14 21:55:

Thuje mohou být rovněž hostitelskou rostlinou.

Ovocné stromy

Ildiko, jen pro informaci. Rez hrušňová není karanténí choroba, která se musí hlásit. Thuje nejsou hostiteli rzi hrušňové, pouze některé druhy jalovců. Z Vaší odpovědi je správně pouze obrázek.

doplněno 04.02.14 23:46:

Ildiko, střední mám taky zahradnickou a pak ještě tu života.

Pro tazatelku. Stromy nechte a uvidíte. Na jaře hoďte Cererit. Jablka hnila - monilioza, poškození hmyzem, poškození kroupami, nedostatek vápníku. Tvrdé fleky na jablkách - strupovitost. Černání listí - strupovitost, silný výskyt rzi. Opad plodů - sucho, vysoké teploty. Pravděpodobně kombinace faktorů.

Chodila jsem na SŠ zahradnickou, kde nás toto učili. Thuje rovněž mohou být přenašeči.

doplněno 04.02.14 23:05:

Nicméně, pkud se v tom opravdu vyznámte, hádat se raději nebudu. Už jsem se vícekrát setkala s tím, že ve školních učebnicích bývají nesmysly, které v praxi nefungují - nebo fungují jinak.

doplněno 04.02.14 23:06:

oprava - pokud se v tom opravdu vyznáte

jezebelll*
hodnocení

No to je věcí...ted nevím,s čím začít...určitě je nechám,jen bych jim ráda pomohla :) Byly hrozně zarostlé,s tím jsem se potýkala pár dní,ale prý jsem je ostříhala předpisově,tak ted se vrhnem na další problémy :)

michalov*
hodnocení

0x

Doporučuji nastudovat odbornou literaturu.Na internet se vykašlete,protože tam píše každý co ho napadne a opisuje jeden od druhého. Dobré knihy lze koupit za pár korun na Aukru. Pěstování jabloní,řez ovocných stromů,apod...

jezebelll*
hodnocení

Řez ovocných stromů už jsem nastudovala,četla jsem i o postřiku atd,ale i tak se radši ptám :)

jezebelll*
hodnocení

Ahá,to mám špatné info,ale jalovec má soused vedle,my jen pár thují. Ale tyhle flíčky jsme neměli,ty listy se zkroutily a byly úplně celé hnědé,jako kdyby uschly..když všechny opadaly,našli jsme jedinou hrušku. Právě přemýšlíme,jestli strom porazit,nebo nechat,nevypadá moc stará,tak je mi to líto.

sebod*

Já bych všem stromům dala ještě jeden rok šanci. Nelze se rozhodnout podle jedné sezony.

jezebelll*
hodnocení

Já bych taky řekla. Dva jsme porazili,ale to vypadalo jako plané švestky,takový koštata,které ani nekvetly . Jinak bych taky zkusila,jak budou vypadat letos :)

hodnocení

0x

No jestli to není tím, že ty stromy jsou podvyživené. Co já vím, aby stromy dobře rostly a nebyly hned vším napadené, je lepší je správně hnojit než potom stříkat. Nejsem zahradník, ale dobrá kombinace si myslím je klasický hnůj a nějaké draselné hnojivo. Nebo možná mají podežrané kořeny hryzci, nebo jim kořeny stojí ve vodě.

jezebelll*
hodnocení

Hnojit jsme ani nestihli. Je fakt,že je na zahradě neskutečné množství zrzavých mravenců...kvůli nim jsme jeden strom porazili,měli hnízdo přímo v kmeni a strom už byl černý :(

jezebelll*
hodnocení

Pardon,nějak mi tu skáčou odpovědi,kam se jim zachce :/

floro*
hodnocení

0x

Ještě bych některé věci doplnila. U jabloně se mi zdá, že popisujete hořkou pihovitost. Jedná se o abiotickou horobu z nedostatku vápníku. Skuste srovnat na googlu. A dejte jim těch sezón víc. Pokud byla loni jabloň přeplozená, letos nebude mít násadu plodů nijak vysokou. Navíc s touto zimou, kdo ví, co z toho ještě bude.

jezebelll*
hodnocení

Máte pravdu,je to ono. O víkendu jsem stromy dost razantně vyřezala a prostříhala,tak uvidíme,zatím je nebudeme porážet :)

sadlik*

Je to sice pozdě,ale pro příště. Až budete kupovat stromky ptejte se po rezistentních,pokud si koupíte rezistentní stromky vůči různým chorobám za prvé ušetříte na postřiku-chemii-a za druhé,kdo by se rád dobrovolně trávil.tyto odrůdy nejsou vůbec méněcenné,třeba topas je výborná odrůda.Někdy se to dá takto vyřešit ,ale někdy to nejde,třeba v případě hrušní. No a kyž přijde nepříznivý, rok potom nepomůže ani kdyby ovoce bylo plné jedu. Sadlik.

pt®
hodnocení

0x

Na podzim ostříhaná mladá hruška a už pučí:

Ovocné stromy #2

hodnocení

0x

mrknete v okoli jestli tam nemaji hnízdo ovocnari nebo nejaky zahradkarsky svaz,oni by vam poradili nejlepe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]