Nejste přihlášen/a.
dobré odpoledne, mám v umyslu letos si pořídit stromky asi 6 kusů černého rybízu. ten milujeme celá rodina. Nemám zkušemosti se sázením. Kolik cm. doporučite od sebe? a dál asi 60 tují , kolem zahrádky ze tří stran , jedna strana , tak tam je 25 tůjí a vyvedly se , jsou husté a vysoké. Máme to jako falešný plot. díky Korina
STROMKY ČERNÉHO RYBÍZU BYCH SÁZEL NEJMÉNĚ 1.5 m.OD SEBE,PROTOŽE JSOU VZRŮSTNĚJŠÍ NEŽ JINÝ RYBÍZ A TAKÉ SE K NIM POTOM MŮŽE PRI SKLIZNI NEBO OŠETŘOVÁNÍ.JINAK ČERNÝ RYBÍZ JE PLEVEL-LONI JSEM SI S UŘEZANÝCH VĚTVIČEK UDĚLAL KOLÍČKY, ABYCH POZNAL ŘÁDKY MRKVE ATD. A VŠECHNY MI VYRAŠILY A DO PODZIMU UŽ JSOU TO SLUŠNÉ KEŘÍČKY. PŘEJI HODNĚ ÚSPĚCHŮ. SADLIK.
Tak to rozhodně zkusím a příští rok budu mít voňavou zahrádku po rybízu. Letos mám velké plány s přestavbou celé zahrádky - 400m. není to velké ale na práci to stačí.Zrušila jsem jahody , zabíraly místo a skoro žádná úroda. Staré keře jsem si nechala vykopat, na konci zimy dojde ke kácení staré jabloně z které není užitek., chci vytvořit malé políčko na brambory a česnek. Ale hlavně květiny ty já miluji, trvalky, keře a hodně vysoké rostliny. Sadlíku , nebo někdo jiný ještě prosím o doporučení vysokých květin, Už mám i představu o jaké by se jednalo.díky a hezké dny všem Korina
Omlouvám se,ale byl jsem mimo počítač.Doporučit nějaké květiny, to je těžké.Já jich znám tolik a kterou z nich vyřadit?Nápíšu Vám jich několik podle vzrůstu na jakési rabátko.dozadu by se hodilo-janeba-150,ozdobnice čínská-150,yuka filamentosa-palmová lilie-150,zlatobýl-120,phlox -120pak podzimní astery -80,kopretiny v barvách-70,a potom něco kolem 50cm-pivonky,rubekie,kosatce,srdíčka,kokarda,jarní kamzičník,kyselomilné vlčí boby,hezké jsou i denivky,kokardy atd,atd.to jsou trvalky..Nemohu nepřipomenout moje milované mečíky-ale ty dají trochu víc práce.dříve jsem jich měl 53. barev-druhů.Krásné jsou i lilie. Hodně rostlin bych měl i v odkopcích,ale jsem z Písku a Vy nevím. Krásné dny na zahrádce,až to zase přijde přeje sadlik z Písku.
Milý Sadlíku potěšil jste mě že jste nezapoměl. Vy máte určitě velké zkušenosti se vším co se týká kytiček. Děkuji za tipy, opravdu škoda že je mezi našimi zahrádkami velká vzdálenost, já jsem na severu - Liberec letos chci provézt velké změny, zrušit skleník , je už moc starý a dost poničený. místo toho bude pěkný altánek, malé políčko na brambory a hlavně záhon plný květin. MOc se mi líbí Stračky jsou vysoké a barevné, taky vlčí bob , slunečnice a další , nevím jejich jména. U nás je velké zahradnictví a taky další na okraji města, taky trhy kam hodně chodím a nemohu oddolat. Hlavně macešky, afrikány atd. Jestli vám to nevadí mužeme si napsat do své pošty. tak to bude lepší. U nás jsou holomrazy hodně pod mínus. Bojím se o vodu na chatě , nebo spíš o trubky. dobrou noc. Korina
Jsem připraven na jakoukoliv otázku. Ne bez legrace, baví mne zahrada a zahrádka už přes čtyřicet let , takže v hlavě něco zůstalo. Pokud vím rád povím. Sadlici. Pisek@seznam. Cz
Zdravím Korino, rybíz není složitý na pěstování, ale pár věcí se musí dodržet. Hlavně sázíme spíš na sluníčko, sám o sobě je kyselý a ve stínu by dozrával jen s menšími bobulkami a za druhé by byl dost dlouho kyselý. Sází se něco málo nad kořenovým balem a tak jak je velký kořenová bal, tak 2x tak velká jáma. Do té dávám lepší zeminu. Sázím asi 1m od sebe. Při nedostatku místa i o trochu méně, ale je lepší pro růst cca 1m. Jo a bacha na túje. Kolem nich dost daleko nic neroste, teda tráva apod to ano, jen se to nemá rádo s ostatními stromka ať už to je rabíz nebo angrešt. Dobrou úrodu.
PS: Každý rok sestřihávám asi z jedné třetiny, dokud není dostatečně veký. Potom jen udržovací řez. A aby moc nezhoustl.
Všechno o pěstování černého i červeného rybízu najdete na webu a tak jen obecně: keře od sebe asi tak alespoň metr, metr a půl, nebo i různé po zahradě. Na slunném místě roste a plodí dobře ale i ve stínu má sladké plody, jenomže ve stínu udělá řídký a rozhostlý keř a hrozínky s bobulkami jsou vytáhlé a řídké. Černý rybíz má rád úrodnější polohy, červený jde i ve vyšších polohách, ale i tam se daří některým odrůdám černého. Zkuste se poptat sousedů, jaké mají druhy. Hlavně je dobré mít buď své nebo u sousedů další keř, aby se mohly vzájemně opylovat.
Pro chuť je dobré mít na střídání i červený rybíz. A protože je víc druhů černého i červeného, zkuste víc druhů. A ten, který vám půjde nejlépe a nejlépe vám bude chutnat si můžete snadno rozmnožit.
Pro chuť si také můžete zasadit i stromkové angrešty, je to zpestření. Co se thůjí týče... no je to vaše radost.
Také jsem chtěl doporučit Jostu.Ale myslím,že je lepší ji pěstovat(stejně jako černý rybíz)v polostínu.Na slunci sice rchle dozrává,ale to má vliv také na trvanlivost plodů.
JABRAKA
Rybíz se tak dá množit. Další možnost je, že na keř rybízu nasypete hlínu - cca tak 20 cm. Větve, které budou v této hromádce Vám zakoření. Pak jen odhrábnete hlínu a větev ustřihnete u země.
Angrešt je lepší množit roubováním
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.