Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co chybí mému předvánočnímu kaktusu?

Od: patronka* odpovědí: 15 změna:

Můj kaktus respektuje, že nemám ráda Vánoce a tak kvete pravidelně v listopadu. Letos ale už v září začal mít povadlé a načervenalé listy, sice vykvetl, ale vypadá bídně. Můžete mi poradit, co udělat pro jeho záchranu? Zalévám stále stejně, je i na stejném místě.

Co chybí mému předvánočnímu kaktusu?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

3x

Hniloba kořenů, je to prakticky mrtvá rostlina, vysypat stávající substrát, zkontrolovat kořenový systém, když bude ok, tak zasadit do lehkého substrátu pro pokojovky, ty vyslověně scvrklé listy otrhat a vyhodit a doufat, že znova obrazí

patronka*
hodnocení

Uáááááááááá. Letos jsem ho na jaře přesazovala do správného substrátu, jen jsem možná zalévala trošku víc, než bylo potřeba. Mám to udělat hned i když kvete? Jak poznám, jestli je kořenový systém OK? Jak mám zalévat? Na misku, nebo na zeminu? Už si chudinka dost vytrpěl, našla jsem ho na ulici skoro uschlý...

ukulele*

patr. květy nehrají roli, jde o záchranu, to je jako kdyby se někdo topil a měl rýmu, tak ho nenecháme týden ve vodě, až ho ta rýma přejde, že ano? Správný substrát pro tyto kaktusy má být organický a přitom vzdušný, i když se to jmenuje kaktus, tak se to pěstuje spíš jako kapradina, nejlepší jsou kousky kůry smíchané se substrátem pro pokojovky, a zdravé kořeny poznáte, předpokládám, že to budou ty, které zůstaly na rostlině, jinak ostatní budou dle mého zetlelé, opatrně je promněte mezi prsty a když budou klást odpor, teda úměrný slabým kořínkům, tak jsou ok, pokud se ale rozemnou mezi prsty, tak je to hodně špatné. Systém zálivky nejde napsat, každý to dělá jinak, já je zalívám do hlubší podmisky, tak na 1 cm vody a až jí vypije, tak tak po týdnu zaliji znova, tzn, že tu vodu tam naliji, ona tam tak dva tři dny je vidět, a pak po týdnu, když substrát mírně, mírně vyschne naleji vodu znova, dospod, občas rosím, nebo spchuji

patronka*
hodnocení

Hned po rozednění se do toho pustím. Mám tady mulčovací kůru ve vzdušných pytlích připravenou na příští sezónu, můžu ji tam mírně podrcenou přidat? Snad se chudinka vzpamatuje... :) Díky moc. Patronka ♥

ukulele*

Ok, dobře, použijte kůru, ale nemohu vám zaručit, že to ta kytka přežije, a nebudu vás strašit procenty,které jí dávám, ale je to pod 20 %, ale to je jen mezi námi...

jirinaa*

Jsem amatérka co se pěstování čehokoliv týká, ale já bych ten váš kaktus ostříhala a dala slušnější, méně obeschlé odřezky do vody, aby pustily kořínky. No a zasadila bych je potom. Bez ohledu na datum v kalendáři. Jedině tak bude naděje, že se něco z kaktusu zachrání.Může se totiž stát, že ten zbytek kaktusu se už nevzpamatuje.Mně se právě něco podobného stalo v létě, kaktus vypadal téměř tak, jak ten váš na fotce.

Když jsem odřezky po určité době zasadila, pěkně se ujaly a představte si už kvetou! Po třech měsících. To mám houževnatého panáčka-kaktusáčka! Opravdu to zkuste a přeji vám úspěch. Jiřina

hodnocení

0x

Přidávám se k dotazu. A co chybí mému vánočnímu kaktusu? - vloni na jaře přesazen, krásně se rozkošatěl, ale nekvetl. Letos opět trochu poporostl, ale nemá ani poupátko Předtím kvetl každým rokem.

ukulele*

Záruka kvetení vánočních kaktusů je střídání teplot, nejlepší je dát na léto někam ven, do stínu a výkyvy teplot udělají své, vyzkoušeno a zaručeno...

jirinaa*
hodnocení

0x

Tak ještě jsem vám zapomněla sdělit, že váš kaktus by i u mě kvetl měsích před Vánoci, i když já mám Vánoce docela ráda. Jak jsem se dověděla tady v poradně od paní Anny ,ten váš kaktus je americký"Schleichetia trunczata", kvete kolem Dne díkůvzdání. A pozná se podle toho, že má na okrajích článků tři zuby. Na fotce to tak docela vypadá. Zdravím! Jiřina

ukulele*

Jiřino, vy mě bavíte, napište nám ještě něco o kaktusech, hlavně o názvech, dost mě to zajímá...

patronka*
hodnocení

Už jsem přesadila, na kořenech byl nalepený bal. Vypadá to takhle :

doplněno 16.04.14 12:08:

Už snad uplynula dost dlouhá doba, abych mohla s jistotou tvrdit, že vánoční kaktus přežil Zachránila jsem sice jen asi 2/3, ale odměnil mne právě teď aspoň jedním květem :

Co chybí mému předvánočnímu kaktusu? #2
Co chybí mému předvánočnímu kaktusu? #3
ukulele*

Dobrý den, typická mrtvolka, hniloba kořenů, prostupující celým tělem rostliny, po tom co vidím ubírám z těch 20 % 18, a dávám šanci tak 2 %, ale, ale zase tady nechci být za nic popotahovaný, jestli se stane zázrak, ale já osobně - a to mám rostliny moc rád, bych to řešil výměnou za nový z marketu, ale nekupujte to co vám radí J. Chtějte raději Schlumbergeru a teď většinou hybrid, páč botanicky čistých je strašně málo.

jirinaa*

:-D

Dobré ráno, Píšu k vůli lichotivé poznámce pana " ukulele".( Mimochodem, umíte na ten nástroj?) Jestli ano, tak vám kaktusy asi dobře rostou proto, že jim občas vyhráváte. Naše kaktusy zase mají rády pozorování činorodé činnosti a nejlépe se jim daří na okně v pracovně mého muže( okno na sever).Bohužel vás zklamu, neznám jediný latinský název kaktusu, naše kaktusy se jmenují Silák, Břucháč, Štětinka,Bodláčisko a na okně v kuchyni se výborně daří mému miláčkovi, pěkně košatým tlustým špičkám, o kterých mně opravdu mrzí, že nevím, jak se vlastně jmenují. Až budu mít foťák( na dnes zapůjčený vnukovi), špičky vyfotím a poprosím vás( ukulele) o laskavé určení druhu a jména. Zatím držím palce všem kaktusářům, ať se jejich svěřencům daří. Jiřina

ukulele*

Ne, na ten nástroj neumím, moje přezdívka vznikla ze jmen Uku a Lele od Járy Cimrmana...

hodnocení

0x

Já bych z kaktusu nalámala hezčí a zdravější kousky ( s 2-3 dílky) se vzdušnými kořínky a zasadila do vlhké zeminy pro pokojové květiny a pouze mírně občas zalila. Až zakoření a začnou mít přírustky, tak 1x za 14 dní hnojím. Mám 10 kaktusů a skoro všechny mi už kvetou. Zalévám vždy až zemina na povrchu nepatrně oschne. Nikdy nenechávám květináč stát ve vodě do druhého dne, tehdy hrozí zahnívání kořenů. V létě zalévám více, v zimě méně, ale když kvetou, tak dbám, aby substrát nevyschl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]