Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny poradce. Prosím odpověď na moji otázku. Neustále mi není jasno, podle čeho rozpoznám Vánoční a Velikonoční kaktus. Kdesi jsem četla, že vánoční má zubaté okraje lístků a velikonoční oblé vejčité lístky( spíš články listů).Dovede mi někdo zodpovědně prohlásit, který je který? Moc děkuji!
doplněno 19.11.13 21:25:Na fotce je kaktus, který začíná kvést od minulého týdne. Jsou to odřezky ze starého kaktusu, které jsem v létě zasadila a předpokládala jsem, že pokvetou až tak za dva roky. Překvapilo mě, že kvetou už letos...
Základní informace jsou v článku:
Kvetoucí rostliny poznáte jednoduše, jednak podle doby kvetení, jednak podle tvaru květu. U nekvetoucí rostliny je opravdu potřeba si dobře prohlédnout listové články. V doporučeném textu je zobrazen vánoční kaktus s takovými šípy(?) na koncích článků i slarý vánoční kaktus s články poměrně hladkými. Nejméně zubaté články, téměř oblé a také tužší má kaktus velikonoční.
Na vaší fotce je vánoční kaktus.
Podle mého pátrání kromě "vánočního kaktusu" ještě takový, který kvete cca o měsíc dříve, na díkůvzdání (pohyblivý svátek v USA, "thanksgiving"). Ten má na okrajích článků 3x zuby (Schleichetia truncata, v překladu "uťatý"). Vánoční kvete později, má cca 3x zaokrouhlené konce článlů, bez zubů (Schleicheria russeliana). Velikonoční, jak je již zde uvedeno má jiný tvar článků, spíš kulaté v průřezu. Na obrázku je ten na díkůvzdání. Mně už odkvítá. a ten vánoční má nasazeno na květy... Všechny mají barevně odlišné odrůdy, od bílé, přes růžovou, červnou, fialovou. Dokonce růzově nazlátlou. Květy u druhů se taky liší, symetrií a prohnutím.
Velice děkuji za obě odpovědi, které mně uspokojily. Takže, zjednodušeně: velikonoční kaktus - list je v průřezu kulatější a listy nemají špidlaté okraje, zatím co ty další mají zajímavé okraje - jeden je trojzubý(!) - na díků vzdání a vánoční má zuby, ale zaoblené.
Hned podrobím všechny moje kaktusy, příčiny nejednoho sporu, důkladné prohlídce.
Jste šikulkové! Moc jste mi pomohli! Jiřina
Je zde několik rozdílů. Čas kvetení není až tak podstatný, neboť oba dokáží vykvést i v jiném období jako jsou Vánoce a Velikonoce. Je to na základě podmínek, které předcházely kvetení. Velikonoční kaktus ( Rhipsalidopsis gaertneri ) má listové články širší a delší až 5 cm, zaoblené a někdy se zabarvují do červené. Někdy, vytváří jakoby trojhranné prostorové starší listy. Květy jsou větší, připomínají zvonky, jsou však jednodušší, barevně jsou růžové až červené a měl by kvést na jaře. Je náročnější na pěstování jako vánoční. Vánoční kaktus ( Schlumbergera truncata ) má listové články krátké, úzké, většinou zoubkované. Květy jsou atraktivní, různých barev, s přečnívající bliznou a zahnutými korunními lístky, jsou jakoby dvojité. Kvést by měl v zimě. Co se týká velikosti velikonoční kaktus dorůstá do větších rozměrů. Pěstování je podobné, ale velikonoční kaktus vyžaduje jinou teplotu při pěstování a kvetení .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.