Nejste přihlášen/a.
Můj současný rýč se odporoučel do věčných lovišť a teď řeším jaký nový vybrat.
Máte někdo zkušenost s nějakým konkrétním modelem?
Případně lze nahradit klasický rýč "kultivátorem"
Vzhledově se mi líbí rýče od Fiskars, ale cena je také pěkná. Takže by skoro ten kultivátor byl levnější.
Kultivátor je na rozdělání (nakypření) půdy před sázením.
Rozhodně to není přístroj na orání.
Rýč Fiskars je drahý, a dokonce když zaberu větší kus hlíny tak se ohne (propruží) ale taky se vrátí do původního tvaru. Takže při normálním používání si myslím vydrží hodně dlouho.
Já místo rytí použiji pluh a Teru a zahradu zorám. To je ale nepředstavitelně větší investice (v řádu desetitisíců).
doplněno 14.11.13 15:10:Že ten kultivátor bude levnější, tak o tom nepochybuju.
Problém je, že ty ten kultivátor roztočíš a on bude poskakovat po povrchu hlíny a rozdrápe asi tak vrstvu do hloubky 3cm (možná). Aby se kultivátor dostal hlouběji do země, tak bys na něho musel doplnit aspoň 10kg závaží. To už ale zase nepřežije ten elektromotor, který kultivátor pohání a elektromotor prostě shoří.
Takže pokud nemáš zdravotní problémy nebo odpor k práci a rytí rýčem ti nevadí tak jednoznačně RÝČ!
Ten kultivátor bych koupil tak na hraní dětem na pískovišti. Nechci dětem přivodit úraz, ale stroj na práci v hlíně má vypadat trošku festovněji (než nějaké ohnuté plíšky).
mě ani tak nejde o to zbavit se rytí, jen že cena kultivátoru je skoro nižší než cena lepšího rýče
doplněno 14.11.13 15:42: no a teď tedy jaký konkrétní model rýče
Tak jsem si objednal Fiskars Solid špičatý.
Doufám že bude sám pracovat
Dobře poslouží obyčejný, kvalitní rýč z dobré oceli s typickou násadou tvaru T, z dobrého bukového dřeva.
Vyrábějí se dva druhy: špičatý a s rovnou špičkou. Klasika je špičatý, zryjete s ním i hustě prorostlý trávník nebo travnaté okraje záhonů, přesekáte kořínky a kořeny v zemi. Ale chce to kvalitu. Ty staré dobré ještě mívaly horní lem rýče ohnutý o 90°vodorovně a tím vznikla plošinka pro položení nohy, kterou se rýč zašlapává do země.
Nezbývá než souhlasit s předchozími s kutivátorem opravdu zajistíte zkypření půdy, ale né hluboké rytí. V tom asi rýč jentak nic nenahradí, tedy alespoň na malém prostoru My si po letech s úplně obyčejným rýčem za stovku pořídili pořádný rýč Fiskars (konkrétně je to ten Ergonomic 131410). A řeknu Vám to je jiná prácička, do hlíny zajíždí jako do másla, nemám z něj otlačený ruce, nebolí mě tolik po rytí záda. Takže musím říct že mě to rytí docela teď i baví, když už nemusím s mými 50 kily skákat po rýči aby se vůbec zabořil do země
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.