Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Roundap nebo dominátor

Od: zaza* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den zahrádkáři ;)

mám na Vás dotaz sázíme Jílm (živý plot) kolem celé zahrady cca 100m už máme vykopáno a ted čekáme na první mrazík, ale chceme se zbavit plevele a trávy kolem co mi poradíte? co je lepší? roundap nebo dominátor? jaké máte zkušenosti?

děkuji přdem za odpověd

hezký den ;)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Doufejte, že ještě vydrží počasí. Roundup se aplikuje postřikem na list a asimiluje fotosyntézou do pletiva a až do kořenů. Je proto vhodné stříkat vzrostlý plevel a trávu s dostatečnou listovou plochou a za teplého, suchého slunečného počasí.
Nedostatek světla, tepla a mokro účinnost rapidně snižuje.

koukolik
hodnocení

0x

stejná účinná látka = stejný výsledný efekt. Dominátor je levnější.

koukolik
hodnocení

0x

ještě bych doplnil, že některé odolné plevele - lebeda, bodláky, přeslička, ... na první postřik nezlikvidujete. Je nutné opakovat, ale to už asi do zimy nestihnete. Jinak si jenom dejte pozor, aby ten den nepršelo a přípravek se všechen vstřebal. 4 hodiny by měly stačit.

zaza*
hodnocení

děkuji za odpověd ;) ale to se neda asi nic jiného dělat, jelkož mi už stromky máme koupené a rygol vykopaný a tak to musíme vystříkat. Nebo mě napdá to nechat na jaro, vysázet stromky a vystříkat to potom. Jenom jak to udělat, aby jsme ty stromky nepoškodili?

radil*
hodnocení

0x

Sice mi někdo nedávno tvrdil, že Dominátor je lepší, ale dle svých zkušeností bych řekl, že je to stejné. Cenově - když se koupí Roundap v Polsku, tak jse cena skoro stejná, takže bych asi poradil - že je to jedno. Beru jen své zkušenosti, chemické složení neznám ani u jednoho.

koukolik

Taky jsem to tvrzení slyšel, ale věrohodné srovnání se stejnými podmínkami, stejnou dobou aplikace na stejný plevel chybí. Snad jedině, že by Roundup obsahoval nějaký tajný zázračný katalyzátor pro zlepšení vstřebávání, o čemž dost pochybuju. A že Roundup těžil jenom ze své značky, nepřímo dokazuje i cenou, která za poslední 2 roky silně poklesla. Ale pořád zůstal dražší než konkurentui.

radil*

Ale mě ten dotyčný tvrdil, že je lepší Dominátor, tedy ten lacinější. ALe jak píšu, osobně mi to přijde na jedno brdo.

koukolik

sakra ... špatně vidím. A to jsem požil jen z prověřené láhve s kolkem. *ee*

Ale jinak souhlasím, také nevidím rozdíl

radil*

Na ty kolky pozor, Drak měl taky kolky. :)) a jak říkaj Moraváci, lepší se po burčáku posr...t než po slivovici oslepnout :)

koukolik

No já su Moravák a kdybych měl slopat enom burčák tož su v září zas... tý až za ušima a zbytek roku abstinent *ee*

naoko
hodnocení

0x

Každý herbicit je pro životní prostředí smrtelná rána. Účinná ( a vlastně ta nejhorší složka) je glysofát. Roundup ji má 40-50%. Pro lidské zdraví je velmi nebezpečný.Přečti si tohle.

zpravy.idnes.cz/...

Osobní zkušenost mám tu , že i po postřiku roundupem pak vyroste tráva. Kopřivy ničí spolehlivě. Příští rok ale přecházím z bláta do louže a zkusím Dominátor.

Bylo by to na dlouhou debatu, nevím do jaké míry jsi ekolog a třeba tebe geneticky modifikované plodiny nezajímají a jde ti "jen"o živý plůtek.. Ale proti fy. Monsanto se už zdvíhá celosvětový odpor.

koukolik

Tráva samozřejmě vyroste i po aplikaci herbicidu. Ten totiž působí jen na vzrostlou rostlinu a neničí semena již obsažená v půdě. Také náletu semen se neubráníš. Takže aplikovat opakovaně, nebo ještě lépe, po první likvidaci plevele záhon zamulčovat.

Ten článek jsem četl. Mezi námi, autor tam, jak je ale u "vědeckých" článku na idnesu obvyklé, zmatlal několik věcí dohromady. Třeba nebezpečí pro těhotné ženy nepředstavuje samotný glyfosát, ale jiné složky Roundupu. Škodlivost glyfosátu je pořád ještě diskutabilní. Osobně si myslím, že nebezpečím může být při ošetření velkých zemědělských ploch, kde se na nějaké kilo nehledí a kde je větší riziko spláchnutí do povrchových vod, než když si doma opatrně ošetřím jeden záhonek.

naoko

Jsem ráda, že mě tam tráva vyrostla, stříkla jsem to z jiných důvodů, které pak už pominuly...

Jistě, jedná se o ošetřování obrovských zem. ploch. Proto píši, že nevím do jaké míry jsi ekolog, Já s nima doma bojuji lokální malé války, tříděním veškerého odpadu začínaje (třeba i sponkou od sešívačky kterou je sepnutá papundeklová krabice).Jojo, jsou nároční. Ten roundap jsem pro letošek ještě obhájila , už byl koupený a nemám ho na zem. půdu , tak přimhouřili oko :).

hujer123*

Litr Dominátora jsem kupoval za tři sta. Litr Roundupu stojí víc než tisícovku. Dominátor je tuzemský výrobek. V účinnosti jsem neshledal rozdíl. Já to někdy používám tak, že na zaplevelenou plochu vysadím travní semeno a za týden, ještě než vzejde nová tráva, aplikuji postřik Dominátorem, Herbicid začne působit asi za týden a v té době začne růst nová tráva, Další týden posekám a mám zelený trávník bez plevele aniž by vznikla nevzhledná plocha s odumírajícím plevelem.

koukolik

To kupuješ hodně draho. Roundup výrazně zlevnil, třeba zde inpest.cz/...

hujer123*

Pěkný. Dík za info. Loni to bylo o dost dražší.

radil*

Litr Roundapu jsem kupoval v polsku za 280,-Kč. Jestli mají i Dominátor jsem zatím nezjišťoval, protože ten litr mám na několik let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]