zvykem je střih v únoru, když už nemrzne, ale teploty jsou stále nízko. Pokud byste to dělal až v teple, pak by vytékala míza a rostlině by chyběly živiny k růstu. Ostříháte úplně všechno, jen necháte jeden (dva) pruty loňského dřeva, které budou plodit.
Na podzim jsem zatím stříhal jen to co vyloženě překáželo. U stromu je to jednoduché - mají ve dřevě zásobu živin a čím víc toho ostříháte tím hůře přezimují. U révy to bohužel neznám.
Já jsem ostříhal v sobotu. Jako každý rok, už minimálně 20 let. Vinnou révu pěstuji na dřevo, jako dělící a stínící stěnu a strop v átriu. Bez milosti, jak začne padat listí, stříhám všechny jednoleté výhony, klidně těsně u hlavních tahů, ze kterých mám už docela slušnou mříž. Na jaře z toho množství zbylých pupenů vyraší plno výhonů, které stejně v průběhu léta musím redukovat. Zrovna tak přes léto minimálně na 50 % likviduji střapce, hlavně modré, nestačíme je pak na podzim sníst. To bílé stolní sníme. doplněno 22.10.13 06:58: To zelené je z půlky července, to suché z půlky října. Už se na to nedalo koukat.
bobinka*
Díky moc za vaši obsáhlou odpověď a obrázky ! Manžel před týdnem vinnou révu dost ostříhal, tak teď budem už jen čekat, co to přes zimu udělá...
Já jsem to letos ostříhala celé-celé šlahouny na kratičko.Obrazí Vám příští rok jako fík,nebojte se tohoJe to rostlina velice odolná vůči mrazu-přežije bez úhony
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.