Nejste přihlášen/a.
Já jsem měl teda asi velký štěstí. Ananas vždycky odříznu dám ho do země a zaliju. Nic víc. A popravdě nejde o žádnou kvalitní zem nebo dlouhé přípravy první kousek co se chytil jsem zasadil vedle palmy. Pak jsem tam zasázel ještě nějaký. Ten nejstarší je asi rok starý
a s lysty je to tak že ty co na ananasu už jsou uschnou a ze středu vyrostou nové krásně zelené. Můžu poslat foto.
Pěstování ananasu patří mezi nejvděčnější a troufám si říci i nejsnadnější záležitosti.
Kvalitní vrcholovou růžici můžete z Ananasu normálně odříznout nožem. Vybírejte pouze kvalitní růžice, které nepřešly mrazem. Odstraníte zbytky dužniny a otrháte cca 1-2 cm spodních listů. V úpatí listů najdete malé kořínky. Nebojte se uříznout ještě cca 2-5 mm živého a ránu zasypte dřevěným uhlím. Pokud nemáte dřevěné uhlí, paradoxně stačí i obyčejné živočišné uhlí proti průjmu. Poté nechte pahýl cca 2-5 dnů zaschnout. Půdu připravíte tak, že namícháte zahradnický substrát s hrubým pískem v poměru 2:1 a prolijete nějakým přípravkem proti hnilobě a plísním (např.Previkur). Poté rostlinu do substrátu zasadíte cca 2 cm hluboko. Rostlina nemá příliš vyvinutý kořenový systém, proto stačí mělký květináč. Pozor na vyvrácení při manipulaci.
Počítejte s tím, že všechny staré listy postupně uschnou a nové listy teprve vyrazí ze středu růžice.
Zálivku nepřehánějte, půda musí být vlhká, nikoli však mokrá. Jinak Vám ananas uhnije.
V průběhu pěstování se u paty rostliny vytvoří sekundární růžice, které můžete odlamovat a přesazovat. Tyto růžice jsou kvalitnější než ty vrcholové a plodu se dočkáte dříve.
Z vrcholové růžice se plodu dočkáte asi po 3-4 letech. Z jedné rostliny vyroste pouze jeden plod.
Přeji mnoho úspěchů a radosti z pěstování.
Já už se snažím rozmnožit ananas dost dlouho a vždycky nakonec růžice v květináči uschla. Před nějakou dobou sem se taky díval na r.p.Loskutáka a teď mám ve dvou skleničkách růžice a jedna už má aspoň dva cm dlouhý tak čtyři nebo pět bílých kořínků. Už bych je měl asi zasadit že? Ty kořínky jsou ale stašně křehký, hned se ulámou. Kdyžtak napiš jak ti to pokračuje...
Letos na jaře se mi podařily zakořenit dva ananasy. Důležité při výběru ananasu je ,aby měl nepoškozený střed růžice - většinou je vyříznutý,aby ananas rychleji dozrál.Při přípravě vrcholové růžice postupuji jako při loupání anansu - odříznu vrcholovou růžici s vrcholkem anansu. Tu dužninu odlomín a postupně odspodu rukou olupuji listy růžice (jako u šišky),které jsou suché ,nebo jsou z větší části suché.Potom nechám takto připravenou růžici dva dny oschnout na lince.Po dvou dnech růžici zasadím do květináče se zahradní zemi napůl namíchané s pískem.Kolem růžice napíchám špejle ,přes to přetáhnu mikrotenový pytlík který přitáhnu ke květináči gumičkou a pytlík několikrát propíchnu nahoře větší jehlou.Špejle zajišťují,aby se pytlík nedotýkal růžice - sráží se na něm vlhkost.Letos jsem měla jeden ananas v hliněném květináči a druhý v plastovém. Podmínky se mi zdály pro oba stejné,přesto v plastovém květináči rostl ananas lépe .
Přeji hodně štěstí s pěstováním
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.