Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zakořenění ananasu

Od: jaja28* odpovědí: 16 změna:
Zdravím všechny milovníky kytiček. Mám dotaz, zda se někomu podařilo zakořenění ananasu z vrcholové růžice koupeného ananasu z obchodu. Na netu jsem se dočetla že tento způsob získání rostlinky jde, ale má vlastní zkušenost je nulová. Zkoušela jsem to již asi 5x, ale dosud bezúspěšně? Byl někdo z vás úspěšnější? Pokud ano - poraďte jak na to. Díky.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

styx*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Já jsem to zkoušel mnohokrát a bez úspěchu. Jednoho se na mě ale štěstí usmálo a ananas zakořenil a chytil se. Od té doby se mi to podařilo asi 4 krát. Nyní ananasy rostou :)

Můžu poradit asi jen trpělivost a zasazovat a zasazovat

25gowron*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Taky mam jednu zkusenost s ananasem, je tu uz naka doba , ale povedlo se to na prvni pokus , rostlinka vydrzela nekolik let, vzdycky nakej listek odumrel a zaroven narost novy. Kdyz sem ji zasadil tak vsechny puvodni listy odumrely ale zacali rust novy .. jak u tebe styxi?

ukulele*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
ahoj, na www.citrus.cz se toto téma probírá už drahnou dobu, mě osobně růžice nikdy nezakořenila, prý je to snadné, myslím si, že zárukou úspěchu je relativně čerstvý plod a většinou to nenechávají osychat, prostě hned odříznout, otrhat spodní listy a nejlépe obalit ve stimulátoru a zasadit do lehčí zeminy
styx*

Já jsem měl teda asi velký štěstí. Ananas vždycky odříznu dám ho do země a zaliju. Nic víc. A popravdě nejde o žádnou kvalitní zem nebo dlouhé přípravy první kousek co se chytil jsem zasadil vedle palmy. Pak jsem tam zasázel ještě nějaký. Ten nejstarší je asi rok starý

a s lysty je to tak že ty co na ananasu už jsou uschnou a ze středu vyrostou nové krásně zelené. Můžu poslat foto.

styx*

Tak tady je fotka Kvalita nic moc je už večer a palma ve vyhnanství na chodbě kvůli vánočnímu stromku*smich* tak tam bylo málo světla a musel sem to brát z dálky

Zakořenění ananasu
ukulele*
Ahoj, gratuluji!
zona
ahoj na to sem se chtěl zeptat dal sem zakořenit ananas a původní listy znědly a ze středu začínají růst nové je to tak dobře nebo sem to posral a musím zkoušet znovu?

yenda*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Pěstování ananasu patří mezi nejvděčnější a troufám si říci i nejsnadnější záležitosti.

Kvalitní vrcholovou růžici můžete z Ananasu normálně odříznout nožem. Vybírejte pouze kvalitní růžice, které nepřešly mrazem. Odstraníte zbytky dužniny a otrháte cca 1-2 cm spodních listů. V úpatí listů najdete malé kořínky. Nebojte se uříznout ještě cca 2-5 mm živého a ránu zasypte dřevěným uhlím. Pokud nemáte dřevěné uhlí, paradoxně stačí i obyčejné živočišné uhlí proti průjmu. Poté nechte pahýl cca 2-5 dnů zaschnout. Půdu připravíte tak, že namícháte zahradnický substrát s hrubým pískem v poměru 2:1 a prolijete nějakým přípravkem proti hnilobě a plísním (např.Previkur). Poté rostlinu do substrátu zasadíte cca 2 cm hluboko. Rostlina nemá příliš vyvinutý kořenový systém, proto stačí mělký květináč. Pozor na vyvrácení při manipulaci.

Počítejte s tím, že všechny staré listy postupně uschnou a nové listy teprve vyrazí ze středu růžice.

Zálivku nepřehánějte, půda musí být vlhká, nikoli však mokrá. Jinak Vám ananas uhnije.

V průběhu pěstování se u paty rostliny vytvoří sekundární růžice, které můžete odlamovat a přesazovat. Tyto růžice jsou kvalitnější než ty vrcholové a plodu se dočkáte dříve.

Z vrcholové růžice se plodu dočkáte asi po 3-4 letech. Z jedné rostliny vyroste pouze jeden plod.

Přeji mnoho úspěchů a radosti z pěstování.

jaja28*
hodnocení

Všem moc děkuji za rady a povzbuzení, takže se nevzdám a budu zasazovat a zasazovat, až se mi to třeba povede.
yenda*
Přikládám fotku 3 měsíce staré růžice
Zakořenění ananasu #2

zouf
hodnocení

0x
Zdravím, já to letos zkusil podle "Rady ptáka Loskutáka" a ono to vyšlo. Musíte chytit růžici do ruky a vykroutit ji z plodu, zbytek dužiny odkrojit, otrhat pár lístků až zůstane asi půl centimetru dlouhý pahýl. Ten ponoříme do skleničky z vodou, asi na dva milimetry. Voda se má vyměňovat. Asi za dva týdny žačnou vylézat bílé kořínky. Potom se má rostlinka zasadit do rašeliny s pískem v poměru 1:1. Měl jsem dva a oba kořínky pustili, druhou metodou mi to nikdy nevyšlo.
mrzák

Já už se snažím rozmnožit ananas dost dlouho a vždycky nakonec růžice v květináči uschla. Před nějakou dobou sem se taky díval na r.p.Loskutáka a teď mám ve dvou skleničkách růžice a jedna už má aspoň dva cm dlouhý tak čtyři nebo pět bílých kořínků. Už bych je měl asi zasadit že? Ty kořínky jsou ale stašně křehký, hned se ulámou. Kdyžtak napiš jak ti to pokračuje...

magma
Taky jsem to bezvýsledně zkoušel několikrát, pak jsem to zkusil podle Loskutáka a roste.

blanca*
hodnocení

0x
Podle Loskutáka to fakt funguje. Vykroutila jsem približně deset růžic z plodů ananasu zakoupených v obchodě, odřízla zbytek dužiny a otrhala asi dva centimetry lístků, ponořila do vody a ty nejrychlejší začaly pouštět kořínky už po týdnu. Zakořenily mi všechny a přežily i zasazení do hlíny. Teď jen vesele rostou.

guinewra
hodnocení

0x
k tomu zakořenění je nejlepší oříznout spodní lístky až uvidíte malinký výrůstky to jsou malý kořínky a potom tu růžici dejte do sklenice s vodou jen tam kde jsou kořínky a nechte ji tam tak 4 týdny a ona pustí tak 10 cm kořeny a pak ji už můžete zasadit do hlíny rašelinové+písku v poměru 1:1

nikat
hodnocení

0x

Letos na jaře se mi podařily zakořenit dva ananasy. Důležité při výběru ananasu je ,aby měl nepoškozený střed růžice - většinou je vyříznutý,aby ananas rychleji dozrál.Při přípravě vrcholové růžice postupuji jako při loupání anansu - odříznu vrcholovou růžici s vrcholkem anansu. Tu dužninu odlomín a postupně odspodu rukou olupuji listy růžice (jako u šišky),které jsou suché ,nebo jsou z větší části suché.Potom nechám takto připravenou růžici dva dny oschnout na lince.Po dvou dnech růžici zasadím do květináče se zahradní zemi napůl namíchané s pískem.Kolem růžice napíchám špejle ,přes to přetáhnu mikrotenový pytlík který přitáhnu ke květináči gumičkou a pytlík několikrát propíchnu nahoře větší jehlou.Špejle zajišťují,aby se pytlík nedotýkal růžice - sráží se na něm vlhkost.Letos jsem měla jeden ananas v hliněném květináči a druhý v plastovém. Podmínky se mi zdály pro oba stejné,přesto v plastovém květináči rostl ananas lépe .

Přeji hodně štěstí s pěstováním:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]