Nejste přihlášen/a.
Pamatuji si, že před mnoha lety jsme sbírali v Klatovech pod jedním velikým stromem ořechy, které jsem od té doby nikdy a nikde neviděla, nesetkala jsem se ani s obrázkem. V hlavě mám pouze to, že ořech vypadal zvenku jako nezralý, lískový oříšek, také s takovou zelenou, roztřepenou sukýnkou, ale byl velikosti menšího, pekanového ořechu. Jak vypadal uvnitř, už nevím. Ale dobrý byl moc. netušíte někdo, co to mohlo být za ořech? Strom byl opravdu strom, vysoký, velký!
Ja si nejsem uplne jista, ale asi to on byl. Mne bylo 10 let tehdy. Ale priklanim se k tehle variante. Akorat ten strom mel celkem silny kmen a dost byl vysoky.
Včera dopoledne jsme s vnoučkem koukali na havrana. Přiletěl, vysypal ze zobáku 6 oříšků. Vzal jeden do zobáku, odkráčel, našel správné místečko, vykloval dírku a do ní oříšek dal a zobákem zase zahrabal. Tak postupně všech 6 . :D
To jako fakt? Že jsou havrani moc chytří to vím, ale že by sázeli stromy? Že by si je chtěl jen uložit na horší časy?
doplněno 03.11.13 10:48:A co to bylo za ořechy, že se jich havranovi vešlo do zobáku 6?
doplněno 03.11.13 15:01:No to se mi nezdá. Takovou lísku s kmenem máme a ořechy mají cca 1,5 cm v průměru a až 3 cm na délku. Mají (oproti ořechům z keřové lísky) silnější skořápku a mají trošku hrany, nejsou přesně oválné. Jsou větší, ne menší.
doplněno 03.11.13 15:31:Tak to asi já ani původní tazatelka nemáme tureckou lísku, ale nějakou jinou. Ořechy jsou v trsu po 2 max. po 3.
doplněno 03.11.13 15:42:mk, mohly to být plody Turecké lisky, jsou to malé oříšky, které se v pohodě do harvaního zobáku vejdou.
doplněno 03.11.13 15:22:ach jo, přehodí se písmenko a už to je nový živočišný druh...samozřejmě že jde o havrana
doplněno 03.11.13 15:28:mk...tak to máte asi super obří klon, ne? u nás v Ústí jsou plody Turecké lísky malinké, asi tak kolem 1cm, ale ve velikých trsech, vypadá to jako ježek, spoustu pidi lískových oříšků, asi jsou třeba klony okrasné a užitkové, kde ta užitková je vybíraná pro větší velikost plodů. Stejně tak i u té naší lísky se dají nalézt plody přímo obrovské, ale i malinké, keř od keře, obzvláště jde li o nálety, třeba v lesích...
typické souplodí Turecké lísky může obsahovat až přes 20 oříšků, ale jak píši, může je jednat o selektované klony, které mají počet oříšků menší, ale zato jsou jejich plody větší. Obecně se také Turecká líska nepěstuje pro oříšky, ale spíše jako okrasný strom. Ale jak říkám, vyjímky mohou potvrzovat pravidlo.
Jojo, tyhle oříšky ten havran zahrabával na horší časy. Máme dva stromy lísek tureckých před domem a pod nimi kavky a havrani sbírají jádra z, auty přejetých, oříšků. Ale že si oříšky havran schovával na horší časy, to jsem viděla poprvé. Fakt jich bylo 6. :D
jj, je to normální, zvířátka nás vždy něčím překvapí, já viděl, jak straka vytřepala z mikrotenové taštičky dva rohlíky s točeným salámem. Rohlíky nechala ležet a točeňák popadla do zobáku a uletěla. Tu sváču nechali ležet natěrači, kteří utekli před deštěm do auta, strace déšť nevadil, hihi...a naše nové kachno slepice, to je až neuvěřitelné, milují vodu, ale šíleným způsobem, strčej celou hlavu pod vodu, nebo procházejí loužemi a už vůbec nechoděj spát ,,se slepicemi,, ale tak o 1,5 hodiny později, než naše předešlé slepice...ale to je mimo oříšky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.