Nejste přihlášen/a.
Mám pár bylinek a nevím, co s nimi na zimu. Rozmarýn a bazalka musí domů, to je jasné. Ale co tymián v truhlíku? Přežil by, když ho schovám do skleníku a přikryju chvojím? Ve sklenímu mám i mátu a meduňku, dostala jsem je v září a jediné místo bylo ve skleníku. Zatím se jim tam daří , ale jak se o ně starat v zimě? Paní, co mi mátu dávala, jí má normáně venku a prý nevymrzá, takže by zimu ve skleníku mohla přežít. Ale jak zalévat či nezalévat?
Tymián a rozmarýn dát na zimu dovnitř. Třeba aspoň do garáže, či do chodby, omezit zálivku. Bazalku jsem zlikvidovala, schovala jsem si jen uschlá semena na příští rok. Je to totiž jednoletka, do příštího jara byste ji neuchovala /až na určité okrasné druhy/. A máta? Větší potvoru na zahrádce nenajdete. Ta vydrží jakékoliv počasí a roste a bují, ty podzemní šlahouny to je neštěstí. Ta by snad přežila i požár či povodeň. Co mi to jen dalo ji vystrnadit ze zahrádky! Jaga.
To o mátě moc ráda slyším . Vystrnaďovat jí nehodlám, naopak si jí budu škubat v hojném množství na nealkoholické mojito a mátový čaj z čerstvých lístků
Mátu, medunku a saturejku mám na záhonku, teď jsem je ostříhala a do jara si jich nevšímám a oni zase vždycky obrazí-máta ta si vyleze kde chce, nejraděj mezi skalničky. Rozmarýna je ještě ve velkém květináči venku ale příští týden ji už dám do místnosti (v paneláku byla celou zimu na zasklené lodžii a téměř jsem ji nezalévala) letos bude prvně na chalupě kde se v mrazech občas topí, sama jsem zvědavá co udělá. Bazalku tu já vyseju na záhon a slidím zároveň s rajčaty (předevčírem), trochu dám do mrazáku a na jaře vyseju novou.
Tak tymián mám už pět let na jednom stanovišti venku na zahradě. Pochopila jsem, že máte zahradu, když máte skleník. Takže s tymiánem ven, s mátou absolutně, s meduňkou rovněž. Nic se přes zimu nezalévá, neboť napadá sníh. Nic nevymrzne. To to spíše nepřežije v tom sklepě. Říkáte, že jediné místo bylo ve skleníku. Tomu dost dobře nerozumím, na zahradě se pro bylinky vždycky najde místo. A pak, nejsou to bylinky do skleníků, ale do volného prostranství, kde se jim opravdu daří. Asi Vám někdo špatně poradil. V nádobách bylinky skomírají. Ale lidé, co nemají jinou možnost, tak to tak musí dělat. Proto se také prodávají v supermarketech v kelímcích. Ale většinou po měsíci odcházejí, nerozrůstají se. Nejsou k tomu určeny. Mají specielní substrát na nějakou dobu a pak je "šmitec". Bazalku také vysazuji každým rokem na zahradu, z předpěstovaných rostlinek ze semínek. Zkusila jsem do truhlíku, byla mizerná. Jsou to všechno trvalky, kromě bazalky, a ty chtějí své podmínky. Tedy nechci radit, abyste rozmarýn a tymián v této době přesazovala ven, na to je už pozdě, nezakoření a zmrznou. Ale příští jaro to určitě udělejte, pokud se Vám je podaří přes zimu uchovat.
doplněno 11.10.13 12:19:Pozor, rozmarýnu, pokud necháme venku, tak zahrnout dobře listím, jinak vymrzne. Já ji vždycky kus urýpnu, a dám do květináče a na chodbu. A zalévám, samozřejmě. Když máte něco přes zimu v květináči, musíte sledovat a nenechat kořeny úplně vyschnout. To pak můžete rovnou vyhodit.
Bazalku je výhodnější každý rok zasadit novou, předpěstovanou ze semínek (koupit na tržnici). Sázím ji i majoránku do samozavlažovacích truhlíků a na rozdíl od záhonového pěstování sklízím zhruba o dvě úrody více. Ostatní bylinky patří opravdu ven, ale pokud je zasadíte až teď, nestihnou už asi dobře zakořenit a pak by mohly vymrznout. Příště raději sázet koncem léta, pak přežijí zimu bez potíží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.