Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy můžu kácet?

Od: bavrjan odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,chci se zeptat,mám možnost koupit levně les - 6238m2-převážně dub,smrk a bříza.Různověkost. Za 42 000,-Kč. Můj dotaz,jelikož v tomto jsem nikdy nedělal,kdy poznám,že mohu daný strom pokácet,aby mě nepostihla žádná pokuta? Musí dosáhnout nějakého věku/rozměru/stavu? Nebo kdy chci? Pod inzerátem je napsáno:"možnost těžby dřeva". Popř.pokud by jste mi doporučili nějaké rady,články apod.Děkuji moc :)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rohlaj*
hodnocení

0x
Na adrese lesycr.cz/... jsem našel toto Co jsou to lesní hospodářské osnovy a kde je dostanu? Osnovy popisují lesní majetek _ plochu, věk a zakmenění porostních skupin a zastoupení dřevin. Je v nich uveden i plán zásahů _ prořezávky, probírky, mýtní těžby a zalesnění. Součástí osnov je i porostní mapa. Lesní hospodářské osnovy se zpracovávají pro vlastníky lesa s výměrou do 50 ha, a to na desetileté období. Vlastník si je může zdarma vyzvednout na odboru životního prostředí příslušné obce s rozšířenou působností. Po protokolárním převzetí jsou lesní hospodářské osnovy pro vlastníka závazné. Svoje představy o hospodaření v lese a své požadavky může vlastník uplatnit při zpracovávání nových osnov. Po jejich schválení státní správou lesů lze žádat o změny pouze ze závažných a objektivních důvodů (např. změny majetkových poměrů, změny kategorizace lesů, rozsáhlé kalamity apod.) Potřebuji si vytěžit nějaké dřevo. Smím? Pokud vlastník lesa protokolárně převzal lesní hospodářskou osnovu (LHO) u státní správy lesů, nemusí již o těžbu žádat, při jejím provádění však musí dodržet ostatní ustanovení lesního zákona. Platí rovněž zákonné ustanovení, že celková výše těžeb daná LHO je závazná a nepřekročitelná. Těžbu v lesích, ve kterých vlastník lesa hospodaří bez schváleného plánu nebo bez protokolárně převzaté osnovy, lze provést jen se souhlasem odborného lesního hospodáře. Souhlas nelze odmítnout, není-li těžba v rozporu s lesním zákonem. Má-li těžba překročit průměrně 3 m3 na 1 ha lesa za rok, musí vlastník lesa předem písemně vyrozumět orgán státní správy lesů a doložit vyjádření odborného lesního hospodáře.

paw*
hodnocení

0x
Tak pri obhlidce pozemku si s sebou vezmete nejakeho lesnika a on vam to na miste povi. Mimochodem, pokud je to.les vedeny v katastru, tak bez souhlasu revirnika tam moc delat nesmite. Resp.zalezi na revirnikovi ale myceni nad 100m2 je podkineno souhlasem. Rozhodne si nemalujte ze to koupite, vymytite a hotovo. Budete muset zalesnit. Tim kacenim v inzeratu je mozna mysleno kaceni na palivo.
Les je v podstate pole, kde rostou stromy a sklizite jednou za 40 (nebo vice ci mene) let. To je v idealnim veku stromu kdy je nejvyssi vynos.
rnk*

A co když je v katastru Druh pozemku: "ostatní plocha" a využítí: "jiná plocha"?

Tam můžu kácet co chci bez ptaní, ne?

paw*
To.netusim.ale k puvodnimu tazateli. Za ty oenize to vypada bud na mlady les nachystany k probirce nebk je to v pekelnem kopci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]