Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, našla jsem o dovolené takovou popínavou rostlinku s bílými kvítky, vinulo se to po kmenech juky. Zaujaly mě plody, takové jakoby "hrušky", na obrázku jsou dva. Co bylo uvnitř, nevím, neřezala jsem to, abych viděla uspořádání semen. Není to nějaký druh tykvice? Ale zase ty květy a listy tomu nenapovídají. Víte, prosím, někdo, co jsem si to vlastně vyfotila? Děkuji. Jaga.
Bíle kvetoucí rostlina vypadá jako nějaký druh solanka podobný Solanum jasminoides, ale ten plod patří podle mě k juce. Vcelku běžný omyl, například naše kroucená vrba byla začátkem léta obdivována za "její krásné růžové květy", ale to po ní jen vyšplhala šípková růže
Děluji, Odulo, za snahu, ale ten plod opravdu nepatřil k juce. Patřil skutečně k té bíle kvetoucí rostlině. Listy mi připomínaly český svlačec, květy drobné a bílé. Plody vzhledem ke květům hodně velké. Pokud se tam příští rok vrátíme /dědeček moc nechce - autobusem 24 hodin úmorné cesty/, zkusím plod rozpitvat. Myslím si, že by to mohlo být něco z čeledí Solanaceae, ale chybí tam silné dužnaté stonky a listy a také ty chloupky na listech a stoncích, které většinu Solanaceae doprovázejí. Přesto dík. Jaga.
Ale jak píšete, někdy je nádherná podívaná, když se dají 2 rostliny dohromady. V Itálii jsme z vlaku pozorovali vysoké tmavé borovice s hrozny zářivě oranžových květů v celé koruně. To se na borovice vyšplhal trubač, kvetl a dělal ohromnou parádu v tom tmavém jehličí.
Tak to by mě taky zajímalo, o co se vlastně jedná. Ještě jsem ale objevila tuto liánu: Arauta sericofera. Mrkněte na google na ty plody, to by mohlo být ono.
doplněno 14.10.13 19:23:Dohledala jsem ji právě pod názvem Araujia sericofera (Arauta je zřejmě český název, ale u nás je téměř neznámá). Pod názvem Araujia google našel spousty potvrzujících obrázků.
Jedná se o Stephanotis. U nás běžná pokojovka. A ten plod patří k němu.
doplněno 15.10.13 01:13: No fakt že jo. Arauta. Při mém prvním zběžném ohledání přehlýdnuty ty květy. Ale jinak ty mršky vypadají skoro stejně, každopádně jedna rodina
Floro, děkuji za vaši snahu, ale není to ani Stephanotis. Ten má listy lesklé a takové tuhé, silnější. Tato rostlina měla lístky spíš matné, jakoby poprášené a tenké jako hadříky. Ani květy nejsou stejné. Ty moje nebyly tak podlouhlé, okvětní lístky vyrůstají hned z kalichu.
Už jsem se smířila s tím, že se nedozvím. Pokud pojedu příští rok na Korfu, udělám si více snímků a detailů.
Přesto vám oběma děkuji, dobrou noc. Jaga.
Dělkuji, Cesmíno, za přátelské nakopnutí a děkuji Odule za určení.
Ano, bude to ta Arauta, díky děvčata, konečně to vím.
Bylo to tam jako v jiném světě, všude rostly fialové Libory, na stromcích zrály kaki, chodila jsem do opuštěné zahrady mlsat fíky a trhat opuncie /ještě dlouho mi hnisala dlaň/, na pláži jsem si natrhala kytku písečných lilií, které voněly jako hyacinty a jsou tam jenom plevelem. /zkusím vložit fotku/.
Cyběla mi už jenom tahle rostlina, která mi nedala spát. Tak ještě jednou dík. Jaga.
Tohle je písečná lilie. Vyroste i v žáru a jenom ve slaném písku. V Bulharsku roste na jediném místě mezi Sozopolem a Primorskem /Kavacite/ a kvůli ní z toho Bulhaři udělali chráněné území. Nechá se najít v i Egyptě. A na pobřeží Korfu jí taky bylo plno.
Tady rostly trsy, lidé po tom šlapali, až mi rostlinek bylo líto. Několik Čechů říkalo, že si zkoušeli cibulky dovézt domů, ale nikdy a nikomu se nepodařilo ji pěstovat. Ono taky kde vzít v Čechách moře a slaný písek, že? *:D*
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.