Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ibišek je napaden škůdcem - jak se ho zbavit?

Od: panijana* odpovědí: 10 změna:

Dostali jsme darem ibišek, kterému žloutnou a opadávají listy, na kterých jsou bílé tečky, viz foto. Listy jsou velmi lepkavé.

Prosím o radu, jak vrátit ibišek zpět "do formy".

Děkuji. Janina.

Ibišek je napaden škůdcem - jak se ho zbavit?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

andrea1*
hodnocení

1x

Na tyto škůdce (molice) se mi osvědčil Mospilan. Používám jej i na mšice. Postřik je nutno po týdnu opakovat.

panijana*

Děkuji za radu.

mahan
hodnocení

0x

Ibišek nejprve pořádně osprchujte pak postříkejte jak píše andrea mospilanem já hubím veškerý savý hmyz právě tímto přípravkem.Pokud jste ho dala do bytu kde jsou i jiné kytky ta je zkontrolujte neboť molice je létavý hmyz.

hodnocení

0x
Někde jsem četla, že mospilan nehubí vajíčka, takže je postřik nutno každý týden opakovat a musí být důkladný.
Osobně jsem kytku napadenou molicemi raději vyhodila (nově koupená, takže jsem si to přinesla ) protože postřik nepomáhal - ty potvory se množí celkem rychle.
Pokud se chcete pokusit o záchranu, doporučuji dat kytku dál od ostatních, jinak můžete mít napadené i ty. Už teď je pro jistotu zkontrolujte..

Postřik musíte opakovat několikrát, postříkat hlavně rub listů.Pozor ať se nerozšíří na ostatní kytky.Dnes jsem přenesl ibišky z venku a jestli se tyhle potvory ukáží, budu postupovat radikálně. Ustřihnu ibišky za 3 listem, zbytek listů otrhám a jestli se ještě ukáží znovu, nastoupí chemie.

panijana*
hodnocení

0x

Děkuji všem za radu.

limetka*
hodnocení

0x

Až na to, že tam nemáte molice, ale svilušky. A na ty není vhodný Mospilan, ale Omite, Spruzit nebo Svilustop. A po týdnu postřik zopakujte.

andrea1*

Jsou to molice. Tazatelka píše, že jsou listy lepkavé. Molice vylučují medovici, od které ta lepkavost je. Svilušky jsou drobní roztoči 0,5 mm velcí vytvářející pavučinky. Nemedují.

doplněno 07.10.13 14:56:

Takže limetko, zeptala jsem se přímo v jednom velkém zahradnictví protože mě to také zajímá. Dozvěděla jsem se, že i svilušky vytváří hodně lepkavé šťávy a ibišky milují. Takže máte pravdu. V popisech na svilušky jsem našla pouze, že pouští hodně vody. Mějte se.

limetka*

Nejsou to molice. Jednak jsou větší než vyfocený škůdce, bílé - tvarem malí motýlci, jednak nepokrývají takhle povrch listů, ale jsou přisedlé (dokud nejsou vyrušeny) ony i jejich larvy a kukly na spodu listů - no a svilušky také způsobují lepivost - medovici. Je mi líto, ale mýlíte se, Andreo. Jedná se opravdu o svilušky.

panijana*
hodnocení

0x

Ještě jednou všem děkuji za rady a dám se do boje. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]