Nejste přihlášen/a.
Zdravím
už dlouho uvažuju že si udělám plot z původních druhů keřů, myšlenka mi přijde dobrá ale vůbec ty druhy neznám a nedokážu si vůbec představit jak to bude vypadat. Našel jsem to na www.puvodnikere.cz, líbí se mi balíček přírodní živý plot protože bych nechtěl nic vysokého, ale nemají foto ze zahrad. Máte někdo foto ze své zahrady? Jaké máte zkušenosti s těmi původními druhy?
Díky
Aleš ( začátečník )
podle složení - představ si že to bude divoký listnatý plot, že ti zabere cca 2m od plotum bude poměrně vysoký a budeš ho muset dost stříha = likvidovat větve. Jinak bezva nápad, do 5 let ho při zalívání a hnojení budeš mít neprůhledný, bude to fajn. já osobně bych volila nákup rostlin podle svého výběru, např. nemám ráda černý bez, je to taková potvora vzrůstná... ale každého volba... já mám na zahradě něco podobného, hlavně svídy, tavoly, tavolníky, dřín, ruj (moc nedoporučuji -omrzá), šípkovou růži, zlatice, vajgelie červené, šeříky... jsem spokojená.
doplněno 01.10.13 11:26:ještě jsem zapomněla na pustoryl - ale má mšice, a kroucené vrby - z těch vyrostou pak spíš stromy a musí se hodně stříhat... obrázek jen plotu nemám, bohužel...
Na tyto stránky jsem narazila také. A KONEČNĚ někdo prodává naše druhy a ne pořád ty japonské javory a korejské jánevímco... objednala jsem si od nich živý plot, ale přijde až teď na podzim. Podívejte se třeba kolem cest na keře nabo kraje lesů, většinou jsou to právě tyto druhy - plané trnky, plané růže, dřín..a vypadají pěkně nebála bych se toho.
Záleží na velikosti pozemku a tudíž i na vzrůstu keřů. Na malou zahrádku se k plotu hodí keře, které se příliš nerozrůstají a které lze snadno stříhat a tvarovat na udržitelný a přesto vzhledný tvar.
Na větší pozemek se mohou dát keře, které se rozrůstají více, ale i ty je nutné držet v určité výšce, aby ne nevytáhly jako košťata - dole holé, nahoře zelené. Například:
šeřík: krásně voní, vzhledný asi dva týdny, kvete už od výšky asi 1,2 m, ale dorůstá až 4 metry do výšky a dole jsou holé klacky
líska: hezký keř i když ne příliš hustý, pokud se neustále drží malý, může být hustý, ale nemáte oříšky. Když je líska větší, má možnost mít oříšky (pokud je nesežerou veverky a ptáci), dává stín, dá se pod ní dát lavička
jasmín: nádherně kvete a voní asi tak dva týdny, dá se držet nízko, tvarovat do živého plotu, ale pak nekvete. Když se nechá víc růst, kvete. Občas trpí na výskyt mšic, což se mnoha lidem nelíbí. Mšice si také rády pochutnávají na keřích jako je bezinka, střemcha, apod.
ligustrum: (ptačí zob - černé kuličky) má typické malé tmavě zelené listy, může se tvarovat i jako velmi nízký (cca 50 cm až do 2 m), hustý, dobrý na okraje hřišť, je hustý, neprostupný, dobře se stříhá a tvaruje. Hostitel krásné veliké (cca 3-5 cm dlouhé, jako malíček velké) zeleno barevné housenky s ostruhou na konci - lyšaje
pámelník: (bílé lupací kuličky) - bývá také v živých plotech, na podzim při dupnutí na kuličku lehce lupne, oblíbená u ptactva, keř je řídký, ale dá se tvarovat
spirea: různé druhy s trsy malých kvítků - bílá - krásně květem zdobný keř do živých plotů, křehké, tenké větvičky, moc se nerozrůstá. Varianta s růžovými květy. Dorůstá od cca 50 cm do asi tak 1,5 m
zlatice: nesprávně zlatý déšť - kvete na jaře jako jeden z prvních keřů v živém plotu. Dobře se ujímá, roste, množí, tvaruje. Kvete asi tak dva týdny, pak je poměrně hustě zelená. Pokud se nestříhá, rozroste se do koštěte asi tak dva metry vysokého, dole holého. Pozor na zlatý déšť - štědřenec odvislý - má krásné květy, malé lusky a lesklá semínka, ale je jedovatý! Nedávat na zahradu, kde mohou být děti!
šípková růže: zdobí květem i plody, hodí se na venkov. Hustý keř je útočiště pro různé ptáčky a další živočichy.
trnka: typický pichlavý keř pro meze, s trpkými modrými kuličkami plodů
klokoč (klokočí): zajímavý keř s plody ze kterých se dělají růžence
vegecie, kérie, mandloň - velmi řídké keře se zajímavými květy
dřišťál: pozor na pichlavou verzi! má tvrdé pevné větvičky a ještě pevnější a velmi ostré pichlavé trny, které dovedou propíchnout i pneumatiku bicyklu nebo i motorky. I stará, uschlá větvička dovede při práci na zahradě pěkně popíchat i přes rukavici. Druhy bez pichláků jsou vzhledné, mají hezké plody, zajímavou barvu dřeva (na řezu)
skalník: krásný hustý keř, nejraději u jakékoliv zdi, po které se rozloží, má krásné červené plody i v zimě pro ptáčky
zimostráz (buxus): menší, hustý keř s houževnatými tmavě zelenými lístečky, hodí se na okraje cestiček, roste velmi pomalu do výšky asi 50 cm až 100 cm (odhadem), ale podobně jako různé thůje se hodí spíš do parků a na hřbitovy
Při volbě keřů si můžete rozmyslet rozmístění a střídání tak, aby stále některé kvetly a zdobily svým listem a plody od jara do podzimu a i v zimě. A také je dávat pozor aby se do naší krajiny s cizokrajnými keři z jiných zemí půsovu nezavlekly různé choroby, které by mohly napadnou naše domácí rostliny, nebo na zavlečení nežádoucích druhů.
atd. atd.. je tu prostor i pro další rádce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.