Nejste přihlášen/a.
Milí poraděnkové,
všude slyším, že rostou houby, tak jsem vyrazila do lesa. Houby jsem nenašla, ale našla jsem to, co přikládám na fotofrafii (doufám, že se to povede). Jsou to žaludy, myslím, že jsou napadeny nějakým škůdcem a že je to hálka (?). Koukala jsem do googlu, no, nevím. Každopádně patvary jsou velmi zajímavé, na povrchu jakoby lepkavé, přeříznout téměř nejdou, jak je to tvrdé. Co vy na to? Co to je? Nejsou tím stromy nějak ohroženy? Pokud nevíte, alespoň se pokochejte...
Není to útvar, kterému se říká duběnka? Uvnitř jsou vajíčka nějakého broučka a ten když se tam vylíhne, vyleze ven a v duběnce jsou pak dírky. Asi to budou 4 žaludy pro Zmatenku. Rozlouskněte je. V 1.bude myslivecký oblek, ve druhém šaty na ples, ve třetím svatební toaleta. Co bude ve 4., to nechám na Vás. Jen se musíte poohlédnout po nějakém mladém a krásném princi. Pavel Trávníček nám už tak trochu stárne /ostatně, jako my všichni, že?/ Jaga.
Baběnko, díky za odpověď, i když si myslím, že duběnka to není. Ty znám, je jich v našem lese taky dost, ale jsou většinou hlaďoučké, kulaťoučké a ještě jsem je nikdy neviděla takhle "přisáté" na žalud - to spíš na list. Ale odpověď mně potěšila, je to hrozně milé, romantické. V těch žaludech (teda rozlousknout fakt nejdou, nešlo mi to ani rozříznout, jak je to tvrdé) by pro mně muselo být něco prozaičtějšího. Já už bych z šatů na ples - potažmo se svatební róby, radost moc neměla. V našem věku (jsme tak spolu akorát) spíš župan, bačkory a mísu s něčím dobrým :D . A místo krásného prince (Trávníček by se věkem hodil víc než mladý princ) mám svého osvědčeného. Ale jinak díky, je vidět, že jste přející...
Dobrý den, tak jsem také hledal a mohla by to být žlabatka šišticová. To je snad larva a když opustí ten žalud, tak po ní zůstane ten útvar - halka. Podívejte se viz odkaz (dole je i text). Zdravím!
doplněno 14.09.13 21:37:Nemáte zač.
Jo, Bene, díky, je to na těch stránkách. Nevím, jestli je žlabatka šišticová shodná s Andricus quercuscalicis (tam je to popsáno jako žlučové vosy - tedy jejich larvy), ale obrázky, které jsem na těch stránkách našla, se velmi podobají - až shodují, s těmi mými. Je to asi pěkný prevít, dost škodí. Není tam ale nic česky psaného a v překladači je to někdy k úsměvu. Ještě jednou díky za otevření nových obzorů .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.