Nejste přihlášen/a.
Prosil bych o radu. Čím mažete, nebo byste mi poradili, čím mazat lištu elektrických nůžek na živý plot. Nerad bych to mazal nějakým olejem vyrobeného z ropy, protože bych to ostříhané rád zkompostoval a použil jako rašelinu. Co myslíte, je možno použít rostlinný olej, který se používá v kuchyni na smažení? Mám na mysli čistý, ne použitý, nebo by mohl být i použitý? Ten by nemusel kompostu, ani přírodě vadit, ne? Co používáte na mazání vy? Děkuji za rady a odpovědi.
Zdravím,
jako strojař vám dám jednu radu - jakýmkoli rostlinným olejům se zdaleka vyhněte. Jsou sice možná ekologické, ale pro vaše nářadí a nástroje doslova hrob. Jejich princip je totiž v tom, že jak vyschnou, udělají tvrdu slupku, kteráá jde jen velmi španě očistit. Na tuto rádoby ekologii již "dojelo" např. dost majitelů motorových pil, kteří v dobré víře nalili do nádržky olejového čerpadla pro mazání řetězu "ekologický" (rostlinný) olej. Ten totiž časem v tom čerpadle vyschne, zatuhne a minimálně čerpadlo (vtšinou ale i lištu a řetěz, pokd ne rovnou celou pilu) zničí. Takže pokud mazat, tak pouze olejem na ropné bázi. Totéž platí i pro plotostřihy. Navíc - u plotostřihu není mazání ztrátové (není třeba olej doplňovat), ale jen mažete (lištu natřete a pokud jste to s množstvím oleje přehnal, tak jen přebytky otřete - pak nikde nic nekape).
Předpokládám, že mi věřit nebudete, co jsou "ekologické" (rostlinné) oleje za svinstvo. Tak si udělejte test - vezměte 2 misky, na jednu dejte normální ropný olej a na druhou rostlinný olej. Pak obojí nechte vyschnout (můžete mírně zahřívat, aby se vysychání urychlilo). Po vyschnutí se podívejte na dno misek, co po kterém oleji zbylo. A na konec - zkuste obě misky umýt (čímkoli - jedno jestli jarem nebo ředidlem). Předpokládám, že vás tento pokus (když už nic jiného předtím) přesvědčí.
Rostlinný olej lze používat pouze tam, kde dochází v krátkém čase k jeho opětovnému očištění - mazání při řezání závitů, mazání lišt u řetězových pil, které jsou v denním nasazení a pravidelně (čím častěji, tím lépe) kompletně očištěny. Pokud si do řetězovky nalejete eko olej např. na podzim, pilu celou pečlivě nevymyjete a olej nevypustíte, tak na jaře už ji ani nemusíte zkoušet a můžete si jít hned koupit novou pilu.
Děkuji Vám za zajímavou odpověď. Zajímavé čtení . Možná se zeptám hloupě, jsem v tomto laik, nebude vadit ropný olej v kompostu,respektive to co se z nůžek přenese na větvičky, rád bych takto zetlelou rašelinu použil jako substrát do truhlíků,pod keře apod. Nechci mít rašelinu znečištěnou produktem z ropy, která by mohla rostlinkám vadit. Nebo existují i oleje na ropné bázi, které by nevadily, nebo-li jsou ekologické a přírodě nevadí?
Jak píš "ronyx", plotostřižna žádný olej neztrácí a to mikromnožstvi, které se otře na větvičky se opravdu v kompostu rozloží a ničemu neublíží.
Podívejte, chápu Vaši péči o ekologii, ale zkuste racionálně zapřemýšlt o tom, kolik maziva na lištu aplikujete a kolik se ho pak následně dostane do kompostu. Lištu plotostřihu mažu mazacím sprejem Brunox, je to podobné jako WD40, takže nádobka mi vydrží několik sezón, není přece potřeba, aby to z toho kapalo.
Jak nůžky,tak i pily a sekačky se pohyblivých součástí používá zásadně rostlinný olej.Profesionální firmy to mají v pracovních instrukcích a normách.
JABRAKA
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Ten rostlinný olej Máte na mysli jaký? Ten co se používá v kuchyni, nebo existuje ještě nějaký jiný pro elektrické nůžky, atd.?
doplněno 01.09.13 22:24:Reagoval jsem na odpověď od "JABRAKA"
Já to mažu olejem na jízdní kola. Pokud chcete ekologický rozložitelný olej, zakupte sobě olej na mazání lišty řetězových pil.
Pro "hujer123" Děkuji Vám za odpověď, to bude asi to co hledám "ekologický olej" . Už jsem našel obchody s těmito oleji
.
A všem ostatním také děkuji za snahu poradit .
Ahoj.
Pozdě, ale přece...
Nic proti vyjádření strojaře @ronyx Já jsem také strojař. Argumentům se nedá nic moc vytknout.
Nicméně popíšu vám, jak to dělám já už asi 8 nebo 10 let .
Vlastním el.řetězovou pilu Einhell a el. nůžky Einhell. Protože to používám na zahradě , od začátku do nich používám ekologický olej BIPOL pro mazání řetězů a lišt benzinových a elektrických řetězových pil (prodávají u pump). Biologická odbouratelnost 97% za 21 dní. Doporučuji však u pily na konci sezóny spotřebovat ekologický olej a dolít syntetický olej a spotřebovat 1 nádržku, aby se pila celá promazala. ( Ale já ani toto nedělám !) .
U nůžek používám jen BIPOL- před stříháním a po stříhání potřu lištu a pohyblivá místa. Stroje pracují dodnes bez známek závad a nějakých nalepených usazenin. Když by se mi to náhodou stalo mám připraven uvolňovací MD spray- ale ještě jsem jej nepoužil.!
Někdo má prostě větší ekologické cítění a někdo menší. Je to podobné jako při třídění odpadu...
Názor si udělejte sám. Václav III.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.