Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím mazat lištu nůžek na živý plot?

Od: jeniik* odpovědí: 9 změna:

Prosil bych o radu. Čím mažete, nebo byste mi poradili, čím mazat lištu elektrických nůžek na živý plot. Nerad bych to mazal nějakým olejem vyrobeného z ropy, protože bych to ostříhané rád zkompostoval a použil jako rašelinu. Co myslíte, je možno použít rostlinný olej, který se používá v kuchyni na smažení? Mám na mysli čistý, ne použitý, nebo by mohl být i použitý? Ten by nemusel kompostu, ani přírodě vadit, ne? Co používáte na mazání vy? Děkuji za rady a odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
jako strojař vám dám jednu radu - jakýmkoli rostlinným olejům se zdaleka vyhněte. Jsou sice možná ekologické, ale pro vaše nářadí a nástroje doslova hrob. Jejich princip je totiž v tom, že jak vyschnou, udělají tvrdu slupku, kteráá jde jen velmi španě očistit. Na tuto rádoby ekologii již "dojelo" např. dost majitelů motorových pil, kteří v dobré víře nalili do nádržky olejového čerpadla pro mazání řetězu "ekologický" (rostlinný) olej. Ten totiž časem v tom čerpadle vyschne, zatuhne a minimálně čerpadlo (vtšinou ale i lištu a řetěz, pokd ne rovnou celou pilu) zničí. Takže pokud mazat, tak pouze olejem na ropné bázi. Totéž platí i pro plotostřihy. Navíc - u plotostřihu není mazání ztrátové (není třeba olej doplňovat), ale jen mažete (lištu natřete a pokud jste to s množstvím oleje přehnal, tak jen přebytky otřete - pak nikde nic nekape).
Předpokládám, že mi věřit nebudete, co jsou "ekologické" (rostlinné) oleje za svinstvo. Tak si udělejte test - vezměte 2 misky, na jednu dejte normální ropný olej a na druhou rostlinný olej. Pak obojí nechte vyschnout (můžete mírně zahřívat, aby se vysychání urychlilo). Po vyschnutí se podívejte na dno misek, co po kterém oleji zbylo. A na konec - zkuste obě misky umýt (čímkoli - jedno jestli jarem nebo ředidlem). Předpokládám, že vás tento pokus (když už nic jiného předtím) přesvědčí.
Rostlinný olej lze používat pouze tam, kde dochází v krátkém čase k jeho opětovnému očištění - mazání při řezání závitů, mazání lišt u řetězových pil, které jsou v denním nasazení a pravidelně (čím častěji, tím lépe) kompletně očištěny. Pokud si do řetězovky nalejete eko olej např. na podzim, pilu celou pečlivě nevymyjete a olej nevypustíte, tak na jaře už ji ani nemusíte zkoušet a můžete si jít hned koupit novou pilu.

jeniik*
hodnocení

Děkuji Vám za zajímavou odpověď. Zajímavé čtení *cteni*. Možná se zeptám hloupě, jsem v tomto laik, nebude vadit ropný olej v kompostu,respektive to co se z nůžek přenese na větvičky, rád bych takto zetlelou rašelinu použil jako substrát do truhlíků,pod keře apod. Nechci mít rašelinu znečištěnou produktem z ropy, která by mohla rostlinkám vadit. Nebo existují i oleje na ropné bázi, které by nevadily, nebo-li jsou ekologické a přírodě nevadí?

fribble*

Jak píš "ronyx", plotostřižna žádný olej neztrácí a to mikromnožstvi, které se otře na větvičky se opravdu v kompostu rozloží a ničemu neublíží.

Podívejte, chápu Vaši péči o ekologii, ale zkuste racionálně zapřemýšlt o tom, kolik maziva na lištu aplikujete a kolik se ho pak následně dostane do kompostu. Lištu plotostřihu mažu mazacím sprejem Brunox, je to podobné jako WD40, takže nádobka mi vydrží několik sezón, není přece potřeba, aby to z toho kapalo.

jabraka*
hodnocení

0x

Jak nůžky,tak i pily a sekačky se pohyblivých součástí používá zásadně rostlinný olej.Profesionální firmy to mají v pracovních instrukcích a normách.

JABRAKA

jeniik*
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Ten rostlinný olej Máte na mysli jaký? Ten co se používá v kuchyni, nebo existuje ještě nějaký jiný pro elektrické nůžky, atd.?

doplněno 01.09.13 22:24:

Reagoval jsem na odpověď od "JABRAKA"

hujer123*

Já to mažu olejem na jízdní kola. Pokud chcete ekologický rozložitelný olej, zakupte sobě olej na mazání lišty řetězových pil.

jeniik*
hodnocení

Pro "hujer123" Děkuji Vám za odpověď, to bude asi to co hledám "ekologický olej" *palec*. Už jsem našel obchody s těmito oleji:).

A všem ostatním také děkuji za snahu poradit :).

vaclaviii

Ahoj.

Pozdě, ale přece...

Nic proti vyjádření strojaře @ronyx Já jsem také strojař. Argumentům se nedá nic moc vytknout.

Nicméně popíšu vám, jak to dělám já už asi 8 nebo 10 let .

Vlastním el.řetězovou pilu Einhell a el. nůžky Einhell. Protože to používám na zahradě , od začátku do nich používám ekologický olej BIPOL pro mazání řetězů a lišt benzinových a elektrických řetězových pil (prodávají u pump). Biologická odbouratelnost 97% za 21 dní. Doporučuji však u pily na konci sezóny spotřebovat ekologický olej a dolít syntetický olej a spotřebovat 1 nádržku, aby se pila celá promazala. ( Ale já ani toto nedělám !) .

U nůžek používám jen BIPOL- před stříháním a po stříhání potřu lištu a pohyblivá místa. Stroje pracují dodnes bez známek závad a nějakých nalepených usazenin. Když by se mi to náhodou stalo mám připraven uvolňovací MD spray- ale ještě jsem jej nepoužil.!

Někdo má prostě větší ekologické cítění a někdo menší. Je to podobné jako při třídění odpadu...

Názor si udělejte sám. Václav III.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]