Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Houba na zahradě

Od: joudic* odpovědí: 13 změna:
13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jestli je to zespoda (lupeny) tmavé, tak je to žampion (takový ten s nahnědlým kloboučkem - ten je spíš vzácnější než ten bílej)

joudic*
hodnocení

no necham to byt asi, je to obrovske vuci zampionu (cca jako pulka pecnu chleba)

figurek*
hodnocení

0x

mohla by to být Pečárka ovčí, lidově zvaná žampion. Ale jak už tu zaznělo, mrkněte se raději zespoda na lupeny. Žampion je má tmavé a čím je starší, tím jsou lupeny tmavší.

Houba na zahradě #2

narf
hodnocení

0x

Žampion?

Obr.:

google.cz/...

ano žampion (pokud si z prakticky nesčetných možností vyberete 1 fotografii (ještě ke všemu vzhledem k dotazu nevhodně zvolenou co do stáří plodnice), tak se nemůžete divit, že neuvidíte žádnou podobnost, na určení houby potřebujete cit pro důležité věci a vzpomínku, jak vypadala houba v reálu, když jste se s ní (pokud možno hodněkrát) setkal;
velikost půl bochníku (i když beru v úvahu ten největší chleda) je naprosto OK (a navíc, čím větší, tím lepší - nadměrná velikost v porovnání s "obyčejnou" houbou je spíš dalším faktorem pro žampion - co už by to mělo být jiného...),
ad další fotka - nic neřešte, a snězte to... (mňam)

joudic*
hodnocení

takze jeste dalsi fotky...

Houba na zahradě #3
Houba na zahradě #4
jh11

Tipuju na muchomůrku zelenou, škoda že není vidět kalich smrti a bílé lupeny

joudic*
hodnocení

no mate to nafoceny i zespoda, stejne se to bojim snist, bydlim tu sam a nikdo mi nepomuze :D

jh11

No odkazy nefungují ale když dáš dotaz na google nebo wikipedii muchomurka zelená je toho tam hafo.

Jinak já houby který nemají klobouk zespodu plný nejím.

Tahle muchomůrka zelená musí vyrůstat z kalichu ve kterém má nohu

a bílé listy narozdíl od žampionu který má hnědé.

už jsem se na to chtěl vykašlat (chudák zbytečně urvaná pečárka je už stejně vyhozená), svoje jsem jasně řekl, ale na takovýhle bláboly se nedá mlčet,
co tady kdo mele o muchomůrce zelené, to je asi tak jako kdyby někdo motoristům nadhazoval, jestli by ta fotka trabanta neměla třeba představovat audinu, to jsou naprosto absurdní kecy... (proboha, jak sem může dávat k dobru nějaký svoje názory někdo, kdo skončil u toho, že nejí houby, co nemají klobouk zespodu plný..., tohle je snad poradna, ne plácárna, radit můžu jen když mám o věci alespoň nějaký (vlastní, ne před 5 minutama vygůglený) znalosti...)
po těch dalších fotkách lupenů zezdola samozřejmě není co řešit; a u vědomí, že by člověk skoro nic neměl mít na 100% za jisté, tak tvrdím šlo na 99,99999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999% o žampión, stačí?, na těch fotkách je žampión jak vyšitej, žampiónovatější snad už bejt ani nemůže
(s tím tvrzením, že jsme národ houbařů je to nejspíš naprosto falešnej mýtus - k triviálnímu dotazu ohledně houby se (z několika stovek přítomných) ozvou pouhý 4(!) přispěvatelé, (není problém, aby se jich u spousty dost odborných otázek sešlo 10 i víc), a z toho půlka vypadá jak naprostý neználkové..., aneb konec další iluze o výjimečnosti českého národa...)

výtka
Upozornění od sys hejkal 30. 08. 2013 05:34:17
Nesouhlas s obsahem příspěvku se dá vyjádřit i bez slov bláboly, mele, kecy, plácárna, neználkové a pod. Pro příště prosíme korigovat slova. Jste na poradně pár dní, doporučuji přečíst také pravidla této poradny... poradte.cz/... případně i poradte.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

hafe,dá se jen souhlasit s názorem admina.

Na adresu autora dotazu:

Když chci nějakou rostlinu,houbu,nebo i živočicha fotit,musím pro identifikaci dodat foto,které má všechny náležitosti dokumentu.U houby tedy všechny části,které houbu mohou identifikovat.Nemá smysl sem dávat houbu poškozenou,bez některých částí.Nebo přezrálou,pak je celá práce zbytečná.

Pro identifikaci musíme vyhodnotit u plodnice houby především třeň(nohu),klobouk s lupeny,nebo rourkami,případně i barvu výtrusů.Třeň může vyrůstat z pochvy,a nebo i bez a mít plachetku.Tyto části jsou někdy velice důležité.Spodní část klobouku se nazývá rouško.jeho barva a členění je pro identifikaci také velice důležitá.

Nejlepší je ovšem odnést houbu do kanceláře mykologické společnosti,kde houbu určí naprosto bezpečně.

JABRAKA

myko.cz/...

hodnocení

0x

takže si neodpustím dvě poznámky:
a) styl mojí reakce - ano uznávám, je to "poněkud" citově zabarvené a nevhodné coby příspěvek do věcné debaty (nějaká věcná debata už ale beztak neměla smysl, po téměř celém dni nejspíš nebylo nad čím diskutovat (těžko předpokládat, že autor dotazu si houbu preventivně upravil, zmrazil, a čekal na další vývoj ve vláknu, aby se podle něj definitivně zařídil)); uznávám, že míra expresivity už se opravdu dá hodnotit jako přes čáru a ujišťuju, že v jiných svých reakcích bych si dal zatracený pozor, abych se takhle vyjadřoval (viz mých dalších cca 60 odpovědí...),
co mě vedlo k tak ostré reakci byla prostě míra nekompetentnosti především poslední (ale i předposlední) odpovědi - přispěvatelé o žampionech věděli tak málo, že si podle mě měli svoje příspěvky odpustit (samozřejmě pokud chce i člověk, který třeba o houbách neví nic, projevit svůj názor na nebezpečnost konzumace neznámých hub, je úplně v pořádku, když ho napíše, ale ať se tedy omezí jen na toto obecné varování, a nepokouší se přidat něco konkrétního k identifikaci houby, o níž je řeč);

tohle je prostě širší obecný problém - jestliže v debatě dáme vyvážený prostor pro jakékoliv (i nesmyslné) argumenty, velmi tím ohrozíme, až zlikvidujem smysl té debaty - mezi nesmysly věcně správné odpovědi prostě nebudou patrné;
samozřejmě na téhle poradně není možné u každé otázky čekat nějakého moderátora korigujícího odpovědi, každý musí být sám sobě kritickým autocenzorem, ale právě v rámci autokorekce snad není od věci na takové případy zareagovat -já jsem upozornil na odpovědi, kde k nesmyslné "argumentaci" podle mě došlo (to platí jak pro odkaz na jinak vypadající žampion, tak už úplně absurdní zmínku o muchomůrce zelené (zvlášť když už byl k dispozici i snímek lupenů));
jakkoliv teda můžu chápat nevhodnost svého vyjadřování, myslím, že upozornění "nesnažte se odpovídat na věci, o kterých skoro nic nevíte", je na místě
(aby bylo jasno, nezpochybňuju, že u některých odpovědí není nic špatného na tom, když si řešení otázky, o které nemám ani páru, najdu na netu a dám výsledek do odpovědi; pointa je v tom, že někdy tahle metoda funguje perfektně, a někdy je nepoužitelná)
---
b) a tohle bych prosil vysvětlit: nerozumím tomu, jak je možné do dotazu zasahovat tím, že z něj odstraním jeho podstatu, tj. fotografie houby, o kterou se jedná;
a nerozumím ani tomu, proč to někdo (bez vysvětlení a představení se) udělal;
můžu si zaspekulovat, že fotografie byly odstraněny proto, že se "cenzorovi" zdálo nebezpečné ponechat je kvůli jejich nejednoznačnosti (?) - samotnému se mi takové vysvětlení zdá slaboduché - a) výtka autorovi ohledně fotografií je naprosto nesmyslná - houba nebyla přezrálá ani náhodou, a po vyfocení spodku klobouku byla fotodokumentace dostatečná (že chyběl spodek nohy (třeně), to v tomhle případě vůbec nebylo důležité),
b) i kdyby neplatil bod a), těžko se někdo jiný než autor dotazu bude při určování své houby jednoznačně řídit fotografií nějaké jiné houby...
ať už je to jakkoliv, to už bych za mnohem logičtější považoval zrušení celého dotazu s vláknem než nechat takovéhle absurdní torzo postrádající jakýkoliv smysl, a opravdu mě překvapuje, jak je možné nikoliv zrušit příspěvek do vlákna, nebo celou otázku, ale zasahovat do ní (tak, že jí celou znehodnotím - otázka co je to za houbu? má bez té houby vskutku nulovou hodnotu...)

a úplně systémově: pokud chcete eliminovat "společenskou nebezpečnost" identifikace hub podle zveřejněných fotografií, resp. vyhnout se riziku, že v důsledku špatné rady se někdo otráví, jediné logické řešení je dotazy ohledně hub na poradně zakázat - tohle by si provozovatel měl ujasnit, a kdyžtak dát do pravidel

(jestliže k bodu b) píšu prosil bych vysvětlit, opravdu bych vysvětlení k tomu odstranění fotek chtěl dostat)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]