Nejste přihlášen/a.
Je dobré hnojit ovoce (jahody, maliny) a zeleninu (rajčata, hrách, okurky...)? Mám malé dítě, proto nechci, aby to pak obsahovalo dusičnany. Je nějaké dobré hnojivo, nebo se toho vyvarovat?
klasické podzimní hnojení popr lehké jarní ničemu neublíží. I rostliny z něčeho musí žít. Ideálně kompost popř hnůj - ale i tím se dá přehnojit a mít jídlo plné dusičnanů. Platí všeho s mírou. Bez živin to neporoste, moc živin = krásné, ale nepoživatelné.
doplněno 29.05.13 12:26:hnojil bych jen při výsadbě, pak už ne. Ideálně granulovaný hnůj popř něco podobně nechemického.
Lenko,
Pokud budeš používat k hnojení obzvláště jarní zeleniny chlévskou mrvu,nebo granulovaný hnůj se slepičincem,určitě se do té zeleniny dostane značné množství dusičnanů.Hrách,ten hnojení nepotřebuje,stačí mu zem dva roky ležící ladem.Stejně tak cibule a česnek.Rajčata a okurky potřebují do zálivky prvky K .-draslík a P .-fosfor.Ty obsahuje hnojivo superfosfát.
JABRAKA
Nikdy se nevyhnete tomu, aby zelenina neobsahovala dusičnany.Jde tedy o snížení množství dusičnanů při sklizni. Organická hnojiva dávejte na podzim. Jarní aplikaci umělých hnojiv provádějte před setím nebo sázením. U plodin s krátkou vegetací (ranná karotka, ranné kedlubny, ředkvička) nehnojte dusíkem. Obsah dusičnanů závisí i na druhu zeleniny (nejvíce má listová, kořenová), dále na teplotě (chladno - více dusičnanů), světle (málo světla - více dusičnanů). Takže nerychlete zeleninu a sklízejte za tepla a sluníčka pozdě odpoledne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.