Nejste přihlášen/a.
Aby rakytník plodil musí být keř samčí a samičí. Tento keřík byl zakoupen do páru jako rakytník. Jeden keř rakytníku je 2 m vysoký, má drobné kopinaté listy, tento druhý keřík kvete bílými růžičkami na dlouhé stopce a je do 1 m výšky. Víc nevyroste, protože vždy se na větvích objeví klejotok (jak je vidět např. u třešní) a větvička uscne. Takže vlastně roste, jak se říká, "do země". Je vidět občas i v parcích, ale se stejným probémem, tj. klejotok, proschlé větve a výška do 1 m. Snažila jsem se zjistit, jak vypají oba rakytníky, čím se od sebe liší, ale nepovedlo se. Protože keřík vypadá, když kvete hezky, tak je mi líto jej zlikvidovat. Zajímá mně ale, co to je za keřík a zda je to opravdu rakytník. Děkuji předem za odpovědi.
To co Vám prodali,bych tipnul na Philadephus (plnokvětý). Fotografie rakytníku najdete běžně na internetu.Např. zde. Samice,pokud nemá plody odlišíte od samce nejlépe v předjaří a to pouze u více jak tříletých rostlin.Samec má nápadně velké pupeny. Zde Jinak jsou k nerozeznání. Květy jsou nenápadné.
Mohla by to být určitá forma pustorylu čili jasmínu. Ten mám ale také. Je to dost invazívně rostoucí keř vysoký 5 m a musím ho radikálně stříhat. Je silně vonící, kvete v červnu. Květy tohoto keříku nevoní vůbec a kvete nyní.. Ale myslím, že to bude jak píšete. Pustoryl.
Tak již vím, jak poznám samici rekytníku od samce. To co mám je samec. Rostlináku díky a hezký zbytek dne.
Jinak ještě perličku. Byla jsem v zahrardnictví Safro pana Havlise. Prodávají tam za 3000 Kč metrový kmínek Aralia Elata a mají ji označenou jako raritu. Já jsem ji zrovna v loni zlikvidovala protože již byla stará a nehezká. Nyní mi ale ze zbyvajících kořínků vyrážejí nové výhonky. Je to pichlavý nezmar silně odnožující exotického vzrůstu, na kterém je vždy, když kvete, roj včel.
doplněno 07.05.13 14:34:Tak se povedlo zjistit, že se jedná o višeň žláznatou - prunus glandulosa albo.
Nevzpomenete si někdo, jak se jmenuje stromek, který kvete úplně stejně i listy má stejné, jen plody má na podzim takové jako červenofialové a tvarem kapičku připomínají kněžskou do tří jakoby hrbolů tvarovanou čepičku. Nevzpomenete si?:D
Brslen evropský
doplněno 09.05.13 09:53: Limetko. Díky. Víš, já tenhle keř od malička miluji. Pamatuji jako malá, že jsem si myslela, že je kouzelný , právě tím, jaké má zvláštní plody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.