Nejste přihlášen/a.
Co myslíte, přijdou letos "ledoví muži"? Očekáváte, že se ještě objeví nějaký ten přízemní mrazík? Nemyslím na horách, ani v mrazových kotlinách, spíše v nižších a ve středních polohách. Vím, že nikdo nemá křišťálovou kouli, ale i tak díky za vaše názory a tipy.
Jo, je to fakt, letos určitě mrznout bude. Ale doufám, že začne až někdy v listopadu! A taky doufám, že ledoví muži sice v kalendáři zůstanou, ale své poselství už si letos vybrali předem. Protože mám zahrádku a ráda se hrabu v zemi, tahle otázka mně zaujala. Narazila jsem na zajímavý článek amet.cz/... . Z něho uvedu snad jen jednu větu, která mě uklidnila a ledových mužů se na zahradě bát nemusím. Mám už i osázeno! Snad mně autor článku nezklame - i když tam píše hlavně o Slovensku...
Jak vyplývá ze zpracování teplotních a srážkových údajů na třinácti místech České republiky
za období 1961 _ 2002, které provedla klimatoložka L. Řezníčková z brněnské Masarykovy
univerzity, v období od 12. do 18. května v hodnocených letech lze statisticky prokázat
výskyt spíše teplejšího a suššího počasí na celém území naší republiky.
Já můžu zase "statisticky"prokázat,že u nás(Trutnovsko 430m,ne mrazová kotlina) celkem spolehlivě kolem poloviny května mrzne a dokonce začátkem června jsou tzv.malí ledoví muži a i v tomto termínu,už nám pomrzly květy rododendronů a lecos jiného.Vloni 18.května zmrzly hrušně,třešně,jahody,ořechy a dokonce i přírustky na ovocných i jiných stromech.
Loni jsme měli krásně kvetoucí třešeň, pak na ní už zárodky třešní a pak přišel mráz a velký...nevím přesné datum, ale myslím, že to bylo ke konci května. Všechno opadalo, a sekačka jen rachtala, když sbírala tu spoustu polopecek pod třešní. Jeden rok pamatuji 6. června, že nám zmrzly brambory. Myslím, že to nikdo nemůže vědět, jestli bude ještě jarní mráz, nebo ne. Letos třešně kvete opět nádherně, včelky bzučí, no nádhera... tak uvidíme...
To zmatenka. Já se musím přiklonit k odpovědi od nick "suchý". Statisticky (:D) Hradec Králové hlásí, že ledoví muži přichází skoro pravidelně každý rok. Bohužel. Pravda je, že někdy jen tak trošku tou svou mrazivou větvičkou mávnou a rostliny to odnesou minimálně. Ale jak píší i ostatní rádci - kolikrát je mrazem zničené vše, co vystrčí "hlavičku" ze země. Nakonec zeptejte se zemědělců, jaké oni mají z těchto dnů každoročně obavy .
doplněno 05.05.13 11:52: Jinak ta Vaše statistika vychází z měření teploty od 12.-18.5. To je velice krátké časové období. Takže asi takto: Ledoví muži přicházejí skoro každý rok. Někdy se však jejich příchod zpozdí i o 10 dnů . Možná kdyby ta Vaše meteroložka měřila ještě 19.5., tak by došla k úplě jinému zjištění :D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.