Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Kvete nám klivie,ale bohužel její květ je dost nízký, nevyrostl ani nad listy,a proto nemá šanci se plnně rozvinout.
Má snad nějakou chorobu?
Jak se rozsazují klivie?
Jde mi hlavně o kořeny,které jsou do sebe fest zapleteny.
Děkuji za odpověď.
Knihy radí, že klivie má přezimovat v chladné místnosti, s minimální zálivkou. Zvýšit zálivka se má, až je květní stvol asi 10 cm vysoký. Takže nevyvinutý květ rozhodně není známka nějaké choroby.
Osobně nechávám v květináči několik rostlin, spíše jen přesazuji do větších a větších květináčů. Když pak kvete třeba 5 květů najednou, je to nádhera.
Ale samozřejmě už jsem od sebe rostliny také oddělovala, šlo to opravdu špatně, pak nezbývá než vzít nůž a rozdělit to násilně. Klivie je velmi odolná, i tento zásah rozhodně přežije.
Asi bych okolní listy odřízla, aby měl květ místo. Také čekám, až mi klívie rozkvete, ale zatím nic. - pt
Pt - rozhodně neodřezávat, to by jednak délku stvolu neovlivnilo, jednak by ty listy, které na rostlině zůstávají dlouho, byly bez špiček škaredé. Celkově by byla rostlina nevzhledná v dalších letech.
Já mám tři veliké květináče s kliviemi, každý s několika rostlinami. Dva v létě na zahradě a v zimě na studené chodbě. Kvetou. Jeden květináč mám v místnosti - a právě ty dlouhé nepoškozené listy zdobí, i bez květu. Tahle rostlina je v teple, nekvete vůbec. Budu to letos muset prohodit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.