Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brambory - řádky cca 22 cm od sebe

Od: alusska* odpovědí: 15 změna:

Milí rádcové, jsem pěstitel začátečník. Dnes jsem zasadila brambory. Dávala jsem je 25 cm v řádku od sebe (na vzdálenost jednoho chodidla). Řádky mám vzdálené jeden od druhého jen 22 cm. To je asi málo, myslím.

Půdu jsem měla hodně sypkou a tak se mi to nějak blbě povedlo, že jsou řádky moc u sebe.

Myslíte rádcové, že to bude ok a brambory vyrostou? Napadla mne možnost zrušit každý druhý řádek, tudíž by byly řádky vzdálené od sebe 40 cm.

děkuji za případné rady. Alusska

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jaja28*
hodnocení

1x

No brambory vyrostou určitě, jak tady už bylo napsáno, ale nic moc z nich nebude, protože aby brambory pořádně rostly a hlavně aby měly z čeho růst, tak potřebují také dostatek zeminy. A když máš řádky cca 22 cm od sebe, tak nebudeš mít možnost je nakopčit, to jest nahrnout k bramboře z každé strany hlínu do takového hrobečku. Opravdu by bylo nejlepší každý druhý řádek zrušit.. My sázíme na vzdálenost 60 cm mezi řádky.

alusska*
hodnocení

Tak se moje podezdření potvrdilo :). Děkuu za radu a zítra jdu na to ..

jaja28*

Rádo se stalo, určitě se to vyplatí . Alespoň budete mít nějakou úrodu, z tak husté sadby by nebylo nic. A ještě dodatek, brambory chtěji také v počátku hodně vody. Takže když nenaprší z nebíčka, tak vydatně zalít a až budou mít nať, tak pozor! na tu nezalévat, aby nechytily plíseň. Je to podobné jako u rajčat, ty také nezalévat na list. Ať se daří v pěstování.

alusska*
hodnocení

S tím zaléváním jsem to také nevěděla. Děkuji za upozornění.

Mohla bych mít ještě dotaz? Mám tam pláce cca 1x1 metr, s navršenou půdou cca 10 cm, kam bych chtěla zasadit cuketu a dýni Hokaido. Prostor pro rozlezení je cca 2x2 metry. Myslíte, že je to reálné? Všude na netu čtu, že se ta hokaido strašně rozlézá. Když bych jí ale zaštipovala ...

hodnocení

0x

Neboj, brambory vyrostou.

alusska*
hodnocení

Mám právě obavu, aby ty brambory nebyly korálky ... nevyznám se v tom.

madla*
hodnocení

0x

My pěstujeme brambory jen tak rekreačně, ke spotřebě na zahrádce. Rozmezí řádků 22 cm je opravdu málo, chtělo by to těch 40 - 50 cm. Ale já bych to tak už nechala, za tu práci z vyhrabáním to nestojí. A také se říká, čím blbější sedlák, tím větší brambory. Přikopnout to taky určitě půjde a zcela určitě se něco urodí. Záleží na sadbě a bůh ví ještě na čem, ale brambory se nám urodily vždycky, někdy malé, někdy obří, někdy moc a někdy málo. Pokud nepěstujete na celozimní spotřebu, tak je to neřešte a příští rok udělejte řádky 40, nebo více.

Přeju dobrou úrodu

alusska*
hodnocení

To moje pseudo políčko :) je velké cca 3x2 metry, tak to předělám docela snadno.

Nešlo mi to motykou ani dát do těch hrůbků, tak jsem to dělala dlaněma. Sousedi se docela bavili :).

bonie*

Když jsem pěstovala brambory prvně v životě, tak jsem je od sebe měla max 30 cm, nechtěka jsem tak blízko, no stalo se. Dokud byla nat tak 20 cm, přihrnovat motykou šly, ale pak už jsem se mezi nimi plazila po 4 s lopatkou a snažila se tu hlínu nějak nahoru naplácat aby mi porád nepadala. Měla jsem obavy aby mi holky narostly a tak jsem přihrnovala každý týden... Dokone, tam kde mi přišlo málo hlíny, jsem si ji nosila v kýbli z jiného záhonu. Zalévala jsem jak o život...

Že je něco špatně mi přišlo, když byla nat vysoká 3/4m ale jsem si řekla, že to je tím jak dobře se starám. Když k nám přišla na návštěvu kamarádka a večer šla podle mýho pole s brambory (kapičku větší než tazatelky) tak se mně ptala, co tam mám. Já jí s klidem řekla, že brambory...

No to není možný a co s nimi děláš, že tak narostly? nebo máš nějakou speciální sadbu?

Těžko jsem vysvětlovala, že to jsou brambory z krámu a že mi prostě rostou :)

Byly tenkrát velký moc... a mně docela štvalo to pořekadlo o velkých bramborech a blbým sedlákovi. Pochopila jsem o hodně později, kdy se mi políčko zvětšilo 10x a byly rovnou tři. Už nikdy jsem nepřihrnovala tak čaasto, vidím mandelinky a jdu pro postřik, už žádný růčo aby se brambůrky měly dobře :D

...už mám úplně normální brambory ...

Každý druhý řádek zrušte. Nejde o to, že narostou broky místo brambor, ale nemáte dostatek zeminy na přihrnutí, brambory se vytlačí nad zem a budou zelené. Se zaléváním opatrně. Je to úplně obráceně než je psáno výše. Brambory potřebují nejvíce vody v době intenzivního růstu hlíz a ne po nasázení.Pokud do nich budete "prát" vodu od začátku, budete mít brambory sice velké, ale značně méně a negativně se to projeví i na chuti.

doplněno 30.04.13 23:20:

Hokaido jsem měl šlahouny 6 m, ale nic jsem neštípal. Myslím si, že pokud necháte 3-4 plody a pak zaštípete, tak se vejdete.

alusska*
hodnocení

Děkuji za praktické rady .. :)

Já brambory nenahrnuju, jen při zasazeni a pak už na ně jen přidávám posekanou trávu (bez semen)... To by šlo i takhle na husto, stačí 2-3x za léto.

lidus*
hodnocení

0x

Brambory máte v zemi, vykašlete se na rušení řádků, pokud máte čím nahrnout tak vám brambory vyrostou hezké a dle zkušeností vyrostou i když je nenahrnete.

doplněno 01.05.13 10:29:

Mám dotaz. Proč na vaši pidi zahrádku sázíte zrovna brambory? Proč tam nedáte kousek mrkve( nejlíp polní), petržele, nějakou bylinku,10 přísad kedluben, 5 rajčat, keřík libečku (ten roste sám a roky).

Hokaido dýně vyseju po 3 semenech do důlku na zahradu ( na ouvratě) a zaleju, pak zaleju ještě jednou až vzejdou a víc si jich nevšímám až do září kdy je sklidím a většinu rozdám. Loni narosly nádherné.

doplněno 01.05.13 10:33:

Ještě dodám, že jsme v životě brambory nezalévali (ono na poli i malém by to šlo těžko), já jsem agronom co zná jedno hnojivo CERERIT a tím přihnojuji úplně všechno.

alusska*
hodnocení

Dneska jsem ty řádky zrušila a už to začalo vypadat jako bramborové pole. Jak to bylo hustě, nebyl tam prostor pro přihrnování, ani pro chození.

Mám takový záhumenek, velký cca 8x4 metry. Půdu tam mám docela takovou nekvalitní. Manžel mi tam navozil strašně moc koleček půdy, kterou vybíral z 0,5 metrové hloubky. Takže je půda trošku jílovitá.

Zkusila jsem tam zasadit 2 řádky řepy, 8 řádků česneku, 3 velké řádky hrášku a kousíček se ředkvička.Tu a tam jsem dala kopr. Také ty brambory. Ještě maliny, mátu a meduňku a petržel.

Zdá se, že to roste. Jsem fakt začáteční, tak je to pro mne dobrodružství :).

Dneska jsem si vyčlenila prostor pro tu hokaido, ale nevím zda je vhodný ... je to na místě cca 2x3 metry. Předtím tam byly husté keře pámelníku (toho keře s bílýma praskacíma kuličkama). Takže jsem vykopala kořeny. Je to na slunečném místě, ale půda je dost vyžilá. Tak jsem myslela, že bych tam vysypala 60l pytel zeminy pro pěstování ze zahradnictví a do toho dala sazenice... Co myslíte, půjde to?

bonie*

Brambory zlepšují půdu, tak se nebojte, mají rády teplo, tak se jim také občas přidává nasekaná tráva na řádky. Lepší je tedy na bramboru hodit lopatu hnoje, ale to už je fakt sedlačina :)

doplněno 01.05.13 20:00:

Když chci aby mi půda rodila a nemám možnost hlínu měnit, používám rohosku a nebo hnojivo s guanem, stačí jedno nebo druhá promíchat v hlíně, do které přijde pak na záhon sazenice.

Jinak půdě dost pomáhá pěstovat zelené hnojení, to se nechá tak 20 cm narůst, pak poseče (nechat na záhoně, a celé to zarýt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cererit

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]