Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černání větví

Od: andrea1* odpovědí: 6 změna:

Vždy na jaře je několik větví sadové růže Madame Izac de Peirare částečně zčernalých. Letos se toto přihodilo i u magnolie Felix, která byla loni nově vysazena a z tohoto důvodu zašla. Na podzim byla ošetřena postřikem proti plísňovým chorobám Baycorem a přes zimu byla obalena bílou netkanou textilií. Zahrádkáři poradíte co to způsobuje a jak na to? Předem děkuji za radu.

Černání větví

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bonie*
hodnocení

0x

Já asi moc dobře neporadím, nicméně u mně na zahradě se tohle objevilo po povodni, cca za rok mi začaly černat větvě některých stromů. Našla jsem tehdy radu, že mám vše ořezat až do zdravého dřeva a ošetřit bazlámem. Stříkat proti houbovým chorobám. To jsem udělala a přesto jsem o všechny ty stromy přišla. Postupně se to objevilo i u stromů jiných, které ve vodě nestály a všechny odešly. Letos jsem to samé našla na vrbě, která je od zahrady tak 70 m daleko.

Ta nikdy povodní zasažena nebyla. Takže se kloním k chorobě a osobně si myslím, že je lepší napadené rovnou vykopat a vše spálit.

hodnocení

0x

Dobry den .sice tam na obrazku je cerne,ale take spis suche-zmrzle?Nezasly vam jen mrazem a pak to drevo zcerna?Ja jsem mela hortenzie obalene take,ale vrsky vetvi jsou proste zmrzle a nasledne zcernale.Pokud se cern objevuje mimo zimni mesice,tak bych si s tim lamala hlavu.Tohle proste ostrihat a spalit.ono odumrele vetve jsou pak napadeny hned.Baycorem nic nezkazite,prevence na houbove choroby.

andrea1*
hodnocení

Zdravím. Ty černé "plochy" jsou různě po větvích celého keře a přitom výhony nad černými fleky raší a rostou. Je to růže koupená u Starkla plnokvětá , silně vonící a nerada bych o ni přišla. Ale na druhou stranu nevím, zda to nemá za příčinu zčernání a uhynutí oné magnolie. Růže také trpí černou skrvrnitostí listů. Jestli to nemá také s tím něco společného. Ale ta se objevuje až později, když jsou listy vyvinuté. Mám ještě další tři růžové keře a ty to nemají. Větev není zpravidla černá v určitém místě kolem dokola, ale třeba jenom do půlky obvodu.

bonie*

Přesně tak... nad černým místem mi běžně rašilo, kvetlo, nikdy ta černota nebyla dokola. Souvislost s černou skvrnitostí, si myslím můžete vyloučit.

Oni muzou byt vetve zmrzle na pul,jen tak oslehle mrazem.Je dobre to proste ostriat,nebojte se,ona ruze obrazi.Cim driv,tim lip.kdyz ostrihate ruzi,jiz hodne napucelou,tak zpozdite kveteni.jinak nektere ruze jsou obzvlast haklive na cernou skvrnitost.Ale muzou ji trpet vsechny ruze,staci spatne pocasi a je to.Proti cerne skvrnitosti,je dulezite strikat fungicidy k tomu urcene.dulezite je i napadene listy odstranovat a hned palit,ci dat do popelnice.I opadane listky pekne posbirat.postriky preventivne brzy z jara a nekolikrat opakovat za sezonu.

Nemáte psa, který to očůrává? Po tom také větve černají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]