Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zasazení keře na veřejné prostranství

Od: rajfer148* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, jak je to s legislativou, při sázení keřů na městském pozemku. Před panelovým domem.? Chci zasadit takový ten městský keř (momentálně mi vypadl název), dorůstá se do 3,5 metrů a je košatý. A proto se ptám, jak je to s legislativou. Děkuji předem :)

doplněno 26.04.13 13:55:

Jmenuje se konifera.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Říká se tomu "guerilla gardening"a řada lidí se tím baví :)

hobby.idnes.cz/...

sebod*

Já když jsem asi dva roky neměla svoji zahradu, tak mě na jaře"svrběly ruce" *smich* Prostě jako kuřák touží po cigaretě, tak já měla nutnost hrabat se v hlíně a sázet *zed*. Naštěstí mě zachránili" kamarádi, ke kterým jsem se chodila rochnit na zahradu *smich*. Nebýt toho, tak jsem vzala hrábě a motyčku a vyrazila do městského sadu. Takže já tyhle lidi chápu.

limetka*

Sebod - tohle znám, mně na jaře doslova rostou na rukách hrabičky a motyčka a raší lístečky*smich*. Naštěstí to také mám kde uplatnit*smich*

myse*
hodnocení

0x

nevím jak je to s legislativou, u nás sadí kdo chce co chce. Pokud to není na špatném místě - např. zasahuje do chodníku,do silnice nebo kazí výhled v křižovatce, někomu do oken, znepřístupnuje např. eletroměr nebo něco takového, tak to nikomu nevadí.

Ale pouze jen, když keř zaplatíte sám... obec na nic peníze nedá...

jabraka*
hodnocení

0x

Kdysi jsem zasadil kolem chodníků u paneláku keře šeříku,který jsem získal z jedné zrušené zahrady.Několik let jsem z nich měl radost,jak se jim daří a zjara pěkně kvetou.Pak přišli kluci od KS a keře zlikvidovali a nasázeli tam nějaké thuje a tisy.Byl jsem se na to zeptat,město má jedinou odpověď.Mají plán výsadby zeleně a postupně kolem paneláků to realizují.

JABRAKA

hodnocení

0x

Jen počítejte s tím, že ten keř přestane být váš a správce zeleně, kterému se nebude hodit do plánu, ho může vyhodit. Ale že by se třeba doptával, kdo ho tam dal a chtěl na něm pokutu, to si nemyslím.

limetka*
hodnocení

0x

Jen drobné upřesnění - konifera se určitě nejmenuje, konifera = jehličnan, no a těch je hodně druhů. A zasaďte, určitě - možná stromek nepřežije, ale když jo, bude to "váš" strom, a budete k němu mít vztah a to je krásný pocit.

hodnocení

0x

Sázet cokoliv na veřejná prostranství je akorát k vzteku - na to se připravte. Vy něco zasadíte, budete se o to starat a potom za pár let přijde ukrajinec najmutý obcí na "údržbu zeleně" a motorovkou vše podřízne v rámci údržby zeleně. Vy proti tomu nenaděláte nic, protože to není Váš pozemek.

My jsme si vysázeli kolem paneláků krásné zlaté deště, borovičky, různé jiné keříky. Nikomu nevadily, naopak to tam všichni vyhledávali, vypadalo to tam jako v arboretu. Potom městská část potřebovala vytunelovat nějaké peníze z rozpočtu, tak to provedla přes "revitalizaci" o kterou se jich nikdo neprosil. To znamená komplet všechno podřezat a místo toho ohromnou plochu zasypat kůrou a do ní nasázet 20 cm vysoké keříčky (všechny stejné) z nichž už polovina uschla. Hlavně že každý ten uschlý keřík stál oficiálně v řádu tisíců korun.

Takže si kupte někde poblíž bydliště zahrádku a tam si sázejte cokoliv. Budete na svém, budete v přírodě a budete mít jistotu, že Vaši práci nikdo nezničí. Sázet cokoliv na městské pozemky, to je dobré tak na infarkt.

Ale k té legislativě. Samozřejmě byste si měl zajít na obec a seznámit je se svým záměrem. Ten si od nich nechat pro jistotu písemně schválit. Může se totíž stát, že něco vysadíte třeba nad nějaké zemní vedení, strom to vedení kořeny poškodí a bude se hledat viník.

hodnocení

0x

Ono to není tak jednoduché. Jste si jistý, že v přdpokládaném místě nevedou žádné inženýrské sítě (telefon, kabelovka, elektřina, plyn, voda, kanalizace...)? Takže než něco vysadíte, měl byste si to ověřit u příslušných organizací. Jinak se nedivte, když vám to pak podříznou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]