Nejste přihlášen/a.
Dobrý den! Pracuji na herbáři a objevila jsem tuo květinu (viz. foto níže). Nedokázakla jsem ji určit ani s pomocí atlasu či internetu. Jelikož již však vadla, musela jsem ji dát lisovat, tudíž bude určení nyní ještě obtížnější. Za to se omlouvám, navíc nemám nikterak kvalitní foťák.
Došla jsem ale k závěru, že se bude zřjemě jednat o jakýsi kakost, nevím to však vůbec jistě. Tuto rostlinu jsem našla v údolí řeky, v listnatém lesíku. Rostlo ji zde velké množství, společně se sasankou.
Budu ráda za každou pomoc, projevení snahy. Ještě jednou se omlouvám za takovéto hrozné podmínky pro určování.
Fialka v žádném případě, ta má okrouhlé srdčité listy.
doplněno 25.04.13 15:54:Taky se mi zdá, že je to kakost.
Kakost lesní - Geranium sylvaticum.
Ano, taky si myslím, že se jedná o kakost lesní. Nejvíce se podobá. Ještě vyčkám na další názory.
Holky, asi Vás zklamu. Kakost to podle mě není. Zaprvé kvete až někdy v červnu. Zadruhé - nemá holý stonek. Já už tu hledám přes hodinu, co by to mohlo být , na zahradě mě stojí práce
... Jak je ta rostlina vysoká? Kolik jí tam bylo? Mě připomíná fialovou sasanku :D
Plicník to není. Ten je robustnější, nemá holý stonek, stavba květů je jiná...
doplněno 25.04.13 16:36: tekuk. Kdes na tom byla? Tos nemohla utrhnout něco známějšího?
Já také hledám, také kakostu moc nevěřím, opravdu je na něj ještě brzy. Pořád mě to táhne k plicníku, kvete společně se sasankami a na stejných místech. Ale ten holý stonek...
doplněno 25.04.13 17:21:Možná jsem našla... Zkontrolujte si svou rostlinu s obrázky kyčelnice žlaznaté.
bimbam. Vypadá to na ní...Teď aby ale tazatelka nenapsala, že jí našla v jižních Čechách, páč tam by se neměla vyskytovat
Děkuji! Určitě je to ona... Přesně takto tam rostla, v takovém velkém množství. Květ, listy, holý stonek - vše odpovídá. Ještě jednou děkuji.
Plicník to určitě není (podle listů). Škoda, že je to tak blbě vylisované v takové poloze. Nedají se ještě ty listy obrátit dolů, aby byly pěkne dokola a vidět ze svrchní strany. Ani kakost, ale ani ta sasanka (ta nemá takový kalich). Ani jedno nemá takové kopinaté zubaté dvojitě pilovité listy.
doplněno 25.04.13 16:57:A v naší květeně to taky nemůžu najít. Tak kdo ví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.