Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kanadská borůvka - hnědnou listy?

Od: khanka* odpovědí: 7 změna:

Mám druhým rokem na balkóně kanadskou borůvku. Letos pěkně obrazila,ale najednou začínají od vrcholu větvičky usychat a listy hnědnou od okrajů a nakonec usychají. Nevíte někdo čím to může být?

doplněno 30.04.13 12:03:

Doplňuji : Hnojená byla hnojivem na borůvky. Foto přikládám.

Kanadská borůvka - hnědnou listy?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jak velká je borůvka a jak velkou máte nádobu v které je vysazená? Věk borůvky a čím jste a kolikrát loňského roku hnojila? Zemina by měla mít správné PH, pokud není dost kyselá, tak to může být také příčina potíží. Nezaléváte moc? Foto borůvky by možná pomohlo.

doplněno 30.04.13 21:57:

Dobrý den. Porovnala jsem obě fota. Příčina může být v nadměrné časté zálivce a následném uhnívání kořenů. Množství zálivky se řídí podle ročního období a venkovní teploty. Po zalití by v misce neměla voda dlouho setrvávat. Neuvedla jste velikost nádoby, ve které borůvka roste. Měla by být alespoň 50 litrová. Nemáte zeminu přehnojenou? Já hnojím granulovaným hnojivem na borůvky. Pokud používáte na přihnojení tekuté hnojivo, tak se používá již na vlhkou zeminu. To znamená, že nejdříve zalijete čistou vodou a následně s hnojivem, aby nedošlo k popálení. Každé jaro by jste měla nahoru do nádoby dosypat trochu rašeliny. Pokud se zdravotní stav borůvky nezlepší, tak já bych zkontrolovala zda jsou kořeny v pořádku a vyměnila co nejvíce zeminy za novou. Na fotu jsou na větvích malé fleky. Jedná se o mechanické poškození?

hodnocení

0x

zkuste si vzpomenout co se od loňského roku změnilo - co jste s ní od podzimu dělala. Může to být moc hnojiva? Nebo hnojivo obsahovalo vápník? Je pořád přelitá?

knickuji
hodnocení

0x

Mám kanadské borůvky také druhým rokem, ale zasazené do kyselé půdy tak, jak to má být. Nyní jsou vysoké až 150 cm a konce větviček ( cca 10 cm) dělají to samé - listy, ale POZOR - loňské! jsou suché. Ničemu to nevadí, konce odstřihnout a dále vše pučí jak má. Přeji bohatou úrodu. My jsme ochutnali již první rok po výsadbě. Zd.

markkko*
hodnocení

0x

Nedávno jsem se na netu dočetl že borůvce vadí když je zalejvaná vodou která obsahuje chlór. Tak nachytat deštovku a tak jestli to nepomůže.

Příčina může být opravdu ve vodě, kterou zaléváte. Nejen chlór, ale také soli, zvláště jestli máte tvrdou vodu, které odkyselují zeminu. Kupte si soupravu na měření pH nebo alespoń odeberte svrchní část zeminy a přidejte novou rašelinu.

hodnocení

0x

ty zaschlé konečky mám také... jestli ostatní listy jsou v pořádku a rostlina prosperuje, tak to neřešte :)

khanka*
hodnocení

Nevím,zda zrovna prosperuje,žije. Ostatní a nové listy jsou světle zelené až do žluta.

Kanadská borůvka - hnědnou listy? #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]