Nejste přihlášen/a.
má cenu vertikutátorovat trávník založený loni? Zatím není nějak moc hustý a nejsou v něm nějaké mohutné drny. Děkuji
Trávník plný petrklíčů je unikát. Petrklíče jsou chráněné rostliny a jejich přirozené lokality mizí. Jinak souhlasím s tím,že "namáčet" tráníky selektivními herbicidy není také má "vlna".
Samozřejmě že záleží na úhlu pohledu a taky potřeb uživatelů trávníku.
Na odplevelený trávník jsem hlavně přešel kvůli dětem a včelám - moc to k sobě nešlo (dostaly přednost děti a jejich pohyb na zahradě bez nutnosti "ochrany" chodidel, která v létě je opravdu zbytečná a nezdravá).
Považovat mě kvůli tomu za městského člověka je ovšem mimo mísu.
Máte alergické děti? Dostat žihadlo je také zdravé. Je to taková apiterapie.
Včely v trávníku,tak aby bych tam byly často,uvidíte leda tak na květenství Jetelu plazivého(to je ten bílý).Ten si nenechají ujít.Musel byste ho tam mít ale hodně,aby byla vysoká pravděpodobnost,že na nějakou včelu šlápnete. Jinak včely samozřejmě navštěvují luční květy(Vikev ptačí,štírovník,z jitrocelu kopinatého berou pyl,atd..),ale ty bývají na vysokých stoncích,které na sesíkaném trávníku těžko vyrostou. Podle mne jsou obavy ze vče v trávníku naprosto zbytečné. Jako kluk jsem dostal mnohokrát žihadlo a nikdo se nad tím,až na mne, moc nepozastavoval...
V průběhu vegetace a v zimním období se ze zbytků pokosené trávy, plevele a mechu vytvoří ve vašem trávníku nepropustná vrstva. Tato vrstva nazývaná travní plsť, může být i několik centimetrů silná, zabraňuje pronikání vody a živin do půdy až ke kořenovému systému a zároveň brání výměně plynů.
Vašemu trávníku hrozí udušení.
Tato silná a nepropustná vrstva travní plsti má negativní vliv na zakořenění trávníku _ kořenový systém nezakoření do hloubky ale rozrůstá se do plochy. Důsledkem toho trávník v suchých obdobích rychle vysychá.
Žlutý a vyschlý trávník je v létě možné spatřit na nejedné zahradě, tvoří se místa s řídkým zárůstem, kde se může jednoduše usazovat plevel. Travní plsť vytváří také příznivé podmínky pro vznik nebezpečných plísňových a houbových onemocnění.
Na podzim jsem se rozhodoval také, jestli provést vertikutaci ročního trávníku. Nakonec jsem ji udělal a byl jsem velice překvapen, kolik zbytků trávy v trávníku bylo. Takže doporučuji vertikutaci udělat.
doplněno 13.04.13 19:27:Jestli to teď na jaře nevychází, udělejte ji v časném podzimu.
tyto důvody vertikutace znám. Žádnou nepropustnou vstvu na ploše nemám, proto také vznáším tento dotaz, zdá se mi vertikutace zatím zbytečná. Asi se tím nic nezkazí, ale bylo by to pro mě spojeno s určitými těžkostmi a pokud to není úplně nutné nechal bych to na příště, ale na druhou stranu nechci nic zanedbat...
Vertikutací se rozruší a přesekají vodorobné kořínky všeho možného, co v trávníku roste: trávy, sedmikrásek, pampelišek, různých oddenků plazivých plevelů, tuhé listy jitrocelu a dalších rostlin podle místa, kde je trávník pěstován. I u nově založeného trávníku se velmi rychle objeví sedmikrásky, jitrocely, ve stinných vlhkých místech mech a další běžné rostliny, které trávníkový estét v trávníku nechce mít.
Pro běžnou údržbu stačí trávník na jaře několikrát dobře vyčesat měkkými pružnými (švédskými) hráběmi (mají jakoby vějířové drátově nebo páskové kovové prsty). Tím se vyčeše stará tráva a volný mech ještě na povrchu dřív, než se opět ve vlhké zemi zaroste a těžko se pak dostává pryč. Normální železné rovné hrábě jsou velmi účinné při hrabání za úplně rovném povrchu a mírné nerovnosti dokonale rozruší a srovnají (pozor na mozoly).
Na sedmikrásky, jitrocel, pampelišky a ostatní nechtěné plevely se někdy používá chemie, ale jde to i bez ní (vůbec na ni raději ani nemyslet a nepoužívat!). Nesekat trávu příliš kraťoučkou, pak mají ideální podmínky pro růst. Klidně nechat tak pět cm vysokou ale sekat pravidelně, aby se pampeliškám usekaly květy ještě dřív, než budou mít chmíří, které se rozletí na všechny strany. Ale pampeliškám se nevyhne nikdo, semínka nalétají z široširého okolí, stejně jako sedmikráskám. Na jitrocely a osamělé pampelišky platí vydloubnutí i kořenem například silným šroubovákem, ale to je pouze pro malé trávníčky nebo zahrádky.
Drny vznikají tím, že se tráva nechá vyrůst a seká jenom občas. Pokud se trávník seká častěji, rostlinky trávy nestačí zmohutnět a mají malý drn. Také záleží na druhu travin. Ale stejně nejkrásnější je louka s pestrými květy a rostlinami všeho možného druhu a seno z takové louky je pro koně učiněná lékárna.
Vertikutace ročního trávníku je zbytečná a spíš bych řekl že nebezpečná. Odložte to o rok, až bude opravdu odolný, silný kořenový systém a důvody k vertikutaci (zanesený plstí) víc aktuální.
Zatím bych se spíš zajímal o selektivní postřik proti plevelům, na to nově založený trávník trpí víc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.