Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
miluji ostrá jídla. Dnes se mi dostaly do ruky dvě papričky, které mě velmi příjemně překvapily poměrně mohutnou pálivostí.
Pálivost odhaduji na stupnici 1-10 + + +, hodnotou 10 až 10 +.
Nevíte někdo co je to za odrůdu?
První jsem snědl a druhou bych si chtěl nechat na semínka.
Znám je a miluji je. Jak se jmenují přesně nevím, protože to na nich není napsáno. Kupuji je v Praze ve velkoobchodu s Vietnamskými potravinami. Ulice Tiskařská, Praha 9. Myslím. Tam si pokaždé koupím zásobu a zmrazím je v mrazáku. I zmrazené jsou vynikající, neztrácí vůbec nic na své chuti. Pytlík asi 300 gr., stojí kolem třiceti korun. Přesně nevím. Také mám z loňských usušená semínka, a pokusím se je vypěstovat sama na zahrádce. Nejsou jenom pálivé, ale jsou i zvláštně aromatické. Žádné jiné takovou chuť nemají. Souhlasím s Vámi. Posílám foto.
Nerozumím, něco se stalo s odesláním zprávy. Pokusím se o to znova. Papričky o kterých mluvíte, znám. Kupuji je ve Vietnamské tržnici. Praha 9, ulice Tiskařská. Pytlíček asi 300 gramový stojí kolem třiceti korun. Jsou vynikající. Nejsou jenom pálivé, ale mají svou zvláštní chuť. Žádné jiné se jim nevyrovnají. Jak se jmenují nevím, není to na nich napsané, ale mají je celoročně a nemůžete je zaměnit. Poznáte je okamžitě. Já si je kupuji po několika pytlíčcích a mrazím si je. Na své chuti tím vůbec netratí. Nedostanu se totiž každý týden do Prahy. Také jsem si uchovala z loňských semínka a pokusím se je letos vypěstovat sama. Přeji úspěch v pěstování, a posílám tu fotku.
doplněno 08.02.13 21:47:No, a teď to tu máte dvakrát :D. Ale fakt to tam před chvilkou nebylo.
Dobrý den,
děkuji za odpověď, ale nejspíš to nebudou ty samé.
Ty moje jsou zhruba 20 centimetrů dlouhé ( jak je vidět na obrázku ).
Do jídla je dávám i se semínky, stejně tak jím syrové papričky i se semínky.
Všechny nejsou stejně dlouhé. Ale jak myslíte. Já vyzkoušela všechny dostupné u nás. Tyto jsou nejlepší. Samozřejmě, že i já je používám i se semínky. Prostě papričku nakrájím do jídla celou. Tuhle ale syrovou asi těžko sníte celou. Můj syn přišel a já je měla doma. Oba dva odjakživa jíme a milujeme pálivé papričky. Ale tahle je fakt ostrá. Řekla jsem mu to, protože se ihned hrnul a chtěl rozkousat jednu papričku. nedal si říci, nevěřil mi. Aby mi dokázal, že má pravdu, tak si strčil jednu do pusy, celou, samozřejmě, i se semínky. (Ale to u nás dvou nehraje roli.) No, nic jsem nedělala, jen čekala až dvakrát zkousne.
Já to totiž vyzkoušela před ním, tak jsem věděla, co ho čeká. No, zarazil se, vyvalil oči, zrudnul v obličeji, otevřel pusu dokořán a začal lapat po dechu...
Netrvalo to samozřejmě věčnost, zvládl to. Ale i když strašně nerad, tak musel přiznat, že jsem měla zase pravdu. Oni ti mladí mají svůj rozum a vědí všechno lépe. Asi jsme nebyli jiní .
No nic. Pokud to pro Vás není problém dojet někdy do té tržnice, tak si jeden pytlíček kupte. Uvidíte sám. Ono to bude asi také o tom, jak kdo považuje co za pálivé. Například ta paprika "kozí rohy", která je u nás považována za silně pálivou, tak pro mne je naprosto nevýrazné chuti. Obyčejná paprička. Tak se omlouvám, ale asi jsem nepomohla.
Podobně mne ´vypekl´ jeden známý - dělal vynikající nakládaná ´zelená´ rajčata, do dvoudecové sklenky dával půl feferonky (malé, kulaté a zelené - velmi podobné těm rajčátkům) - a když jsem mu je pochválil s tím, že by mohla být o něco ostřejší, udělal várku zvlášť - s tím, že tam dal feferonku celou - bohužel ji opomenul napíchat. Takže když jsem tuto speciální serii ochutnal, nebyla ostrá vůbec - do okamžiku, v němž jsem se zakousnul do papričky namísto rajčete... Tehdejšímu mému nekontrolovatelnému slintání, neschopnosti mluvit a hlavně prý výrazu (neviděl jsem se, takže mu musím věřit) se řehtá dodnes...
Mimochodem - kozí rohy jsou výborná chuťovka k pivu - ne nevýrazná, ale její chuť nebrání vychutnávat i jiné dobroty...
Přivezla jsem si pěkný svazek z dovolené v Itálii. Nebylo to drahé. Pálí jako . Italové jim říkají VIAGRA. Když jsem se ptala, proč, dostala jsem odpověď, že když sní 80 letý Ital jen půlku této papričky, tak prý dělá divy jako zamlada. Jaga.
.
doplněno 09.02.13 08:11:Četla jsem, že je rádci zamražují. Já jsem si je dfala usušit. Není to na škodu?
Dáváte do jídla i ta semínka, nebo jenom ten červený svrchní obal?
Jago, trochu výše jsem to psala. Já je zamrazuji a jejich síle a chuti se nemění vůbec nic. Naopak sušené jsou bez chuti. prostě nic moc a spotřebuješ jich o dost víc, k dosažení žádaného výsledku. Dávám je do jídla celé, i se semínky. Ale opravdu to záleží na člověku. Někdo začne řvát, že je to ostré, když se přidá obyčejný pepř...:D To tady řešit nebudu. Ale vím s naprostou jistotou, že lidé, kteří pravidelně konzumují tyto pálivé papričky, jsou odolnější vůči nemocem. Čistí se tím střevní flóra. Nebudu to umět vysvětlit odborně, ale Ty mne znáš, a víš, že nekecám. Jo, a ještě to pomáhá udržovat štíhlou linii. Nevím tedy jak je to možné, ale je tomu tak. Jestli to spaluje ty tuky? Nevím... To bych kecala, ale mluvím z vlastních zkušeností.
Já jsemv loňském roce dostala semínka pálivé papričky, vyrostly krásně a na stupni pálivosti hodnocena na 1O-jmenuje se Habanero ,viz foto
Cituško, papričky máš nádherné. Ale nedokáži posoudit podle stupnice. To bych ji musela ochutnat. Jednou jsem vypěstovala také podobné papričky, byly moc hezké na pohled, takové červené lampionky, možná, že je znáš. Ale moc nepálily. Já se v každém případě pokusím vypěstovat tyhle, co jsem vyfotila. Snad se mi to podaří. Už se těším na léto...
suzymon, ty lampionky oni o byly spíše takové zvonečky jsem taky pěstovala ale ta pálivost to nebylo to správné.Tyhle byly ostřejší
Ať se nám v zahrádce všechno daří a dělá nám radost
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.