Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je název keře

Od: jarm® odpovědí: 8 změna:

Po procházce lesem jsem ve vysazených borovicích našla tyto keře a větvičku jsem utrhla. Jaký je název této rostliny? Viděla jsem i keř metr vysoký.

Jaký je název keře

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

já bych řekla, že se jedná o janovec , kvete žlutě - krásně krášlí okraje lesů

doplněno 03.01.13 12:33:

nahraj-obrazek.cz/...

andrea1*
hodnocení

0x

Je to janovec metlatý. Janovec na obrázku má sytě žlutou barvu, já jsem se však v přírodě setkala pouze se světlejším citronovým odstínem žluté. Od janovce je k nerozeznání čilimník, který ale roste na vápnitých půdách a květ má různé barvy.Janovec je na pěstování nenáročný, roste pouze na kyselých, dobře propustných půdách, vyžaduje slunné stanoviště a dobře snáší sucho. Jediné co potřebuje, je spolehlivá zimní pokrývka, protože při holomrazech často vymrzá.

Janovec metlatý je jediným zástupcem janovců, který u nás roste planě
hodnocení

Tak to si tedy ohlídám, abych tam v květnu - červnu zašla, abych viděla květy. Chodíme do lesa často, ale nikdy jsme jej neviděli. Náhodou jsme se odklonili z "našeho" lesa a našli jej.

hahanaj*

Kvetou všude - letos při jízdě z Prevezy /Řecko/ byly cesty a stráně všude lemovány žlutí- bylo to krásné

nahraj-obrazek.cz/...

nahraj-obrazek.cz/...

hodnocení

0x

Děvčata mají pravdu a Andrea navíc vložila krásnou fotku. Janovec metlatý běžně roste na chudších písčitých půdách, na jaře krásně zlatožlutě kvete a po odkvětu má podobné lusky jako hrách, ale ne nafouknuté, spíš jen takové ploché. My mu jako děti říkaly "zaječí chleba", nebo jen "zaječák".

Zkusila jsem si ho jednou přenést do zahrádky /2 keře/, ale ani jeden asi neustál tu výživnou půdu, zašly mi oba.

V zahradnictvích /třeba u Starkla/ si zájemci mohou koupit i keře v jiných barvách - růžový, oranžový, vínový.

Já ty jejich metly ráda používám do suchých vazeb, když se to pěkně upraví, vypadá to moc pěkně. Stejně jako s rostlými květinami - třeba s irisy či chryzanthémami. Je to pěkný doplněk. Jaga.

hodnocení

Teda, já už se těším jak rozkvetou.

jabraka*
hodnocení

0x

Janovec můžete vidět i v barvě tmavě růžové.

JABRAKA

andrea1*

To je potom čilimník. Janovce mají barvu jenom citronově žlutou. Rozdíl mezi nimi je mimo v barvě i v tom, že janovec roste na kyselých půdách, ale čilimník na vápenatých.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]