Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou tyhle houby jedle vice nez jednou?

Od: veselyhoubar odpovědí: 12 změna:

Dobry den, o vikendu jsme vyrazili na houby a krom tech, ktere bezpecne zname jsme nasli spousty tech viz obrazky...

smeti.pest.cz/...

Prosim o info, jake to jsou houby a jestli jsou jedle i dvakrat :) Na poslednich dvou fotkach uprostred se domnivam, ze je to hlíva plicní, ale nejsem si jist, tak jsem ji raději nejel...

Prosim o radu, pripadne pokud vite o nejakem peknem atlasu hub, kde by se dalo vyhledavat podle nejakych znaku a byla by tam i zamenitelnost s jedovatymi houbami, sem s nim... Poznam bezpecne jenom zampion a muchomurku cervenou, presto mne lakaji tyhle ne zrovna bezne houby - je jich v lesich plno...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

bohužel jsem to neotevřela, tak nevím

pohanka*
hodnocení

0x

Ty malé houbičky u pařezu a i jednotlivě, tedy ty s malými, tmavými šupinkami jsou václavky a jsou jedlé. Mladé plodnice jsou s uzavřenými hlavičkami a ty starší jsou doširoka otevřené.

itan71*
hodnocení

0x

veselyhoubar příště raději sbírej co znáš aby jsi nakonec nebyl smutnyhoubar*sok*

hodnocení

0x

Veselý houbaři, potýkám se s problémem. Ani mně se Váš odkaz nepovedlo otevřít. Tak nevím. co jste sebral.

Nebyly by nějaké klasické fotky? Jaga.

ron*
hodnocení

0x

Obr. 4. - václavky. Ostatní nevím.

dejavu*
hodnocení

0x

fotka 1: penízovka kuželovitá - jedlá

fotka 2: penízovka kuželovitá - jedlá, spolu s jedovatým ryzcem ryšavým

fotka 3: václavka obecná - jedlá

fotka 4: václavka obecná - jedlá

fotka 5: nejedlá holubinka hlínožlutá + jedovatá strmělka + jedlá václavka

fotka 6: jedlá václavka + jedovatá strmělka + nejedlá holubinka hlínožlutá

fotka 7: jedovatá strmělka + nejedlá holubinka hlínožlutá

doplněno 22.10.12 07:25:

Přímé odkazy na fotky

smeti.pest.cz/...
smeti.pest.cz/...
smeti.pest.cz/...
smeti.pest.cz/...
smeti.pest.cz/...
smeti.pest.cz/...
smeti.pest.cz/...
veselyhoubar
hodnocení

Děkuji za perfektní rozbor...

Přiznám se, že jsem se až lekl, protože bych opravdu prostřední houbu na foto č.6 snědl jako jedlou...

I když, koukal jsem do atlasu hub a strmělky jsou jedlé... ale možná ne právě tento druh. No, raději budu sbírat osvědčené houby, není to taková sranda, rozeznat třeba václavku od ryzce ryšavého... jeví se mi, jako téměř stejné :))

Nejhorší je, že skoro každá houba má další tři, se kterýma se nechá lehce zaměnit... Ach jo :(

dejavu*
Odkud jste? Bylo by fajn, kdybyste chodil sbírat po vycházkách s místním spolkem mykologů, většinou jsou to perfektní lidi a naučíte se to, ani nebudete vědět jak a užijete si s nimi i krásné zážitky.doplněno 22.10.12 16:58:Některé druhy rodu strmělka obsahují velké množství jedu nazývaného muskarin. Jde nejen o strmělku voskovou, ale také o listomilnou, odbarvenou, potůčkovou a další.
naihonn*

Ryzec ryšavý se uvádí pouze jako nejedlý, ne jedovatý. A dá se jíst, jen je potřeba je přes noc nechat vymáčet a pak ještě propláchnout. Normálně jsme ryzce ve velkém vždycky jedli a žijeme úplně vesele dál. ;) Ale jasně, jistější je nejíst je.

dejavu*

V ryzcích a holubinkách se vyskytují látky pryskyřičného charakteru, které jsou zodpovědné za dráždění trávicí ústrojí. Toxiny holubinek a ryzců vyvolávají dráždění žaludku a tenkého střeva a mohou vyvolávat až zánět. Vzniká více či méně intenzívní zvracení, popř. následované průjmem. Mezi druhy vyvolávajícími zvracení obligátně (Holubinka vrhavka) a jedlými druhy je v podstatě plynulý přechod, z tohoto důvodu mohou být ve schopnosti konzumovat jednotlivé druhy bez potíží velké individuální rozdíly. Záleží taky na trávení daného jedince, stáří hub atd.

Durman někteří lidi taky bez problému fetují a ostatní skončí s otravou, to samé s muchomůrkou červenou. Jíst se dá cokoliv, ale já razím heslo, že slinivku a játra má člověk jen jedny. :-D Mmch i václavka je pro některé lidi nepoživatelná a za syrova může napáchat pěknou paseku.

naihonn*

Mno jo, proto se uvádí to nejedlé, pro ty fajnovky s lehkým žaludkem. *haha* A ano, muchomůrka červená v menším množství taky opravdu v drtivé většině případů nezabije a měla by mít jiné účinky, jak píšete. Ale tak jasně, kdo se bojí, ať jí dál jen hřiby praváky.

Naihonne, právě nedávno bylo v televizi, jak dva 14 letí chovanci nějakého ústavu našli na zahradě muchomůrky červené. Protože jim nic neříká pan Smotlacha, začali je ochutnávat, zda by také neměly halucinogenní účinky. Jak to dopadlo? Zeblili se pořádně a 2 dny jim bylo zle.

Pokud snad budu chtít, aby mi bylo zle, půjdu raději na centrifugu, ale muchomůrky nechám na pokoji. Nestojí mi to za to.*blee* Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]