Nejste přihlášen/a.
Dobry den, o vikendu jsme vyrazili na houby a krom tech, ktere bezpecne zname jsme nasli spousty tech viz obrazky...
Prosim o info, jake to jsou houby a jestli jsou jedle i dvakrat Na poslednich dvou fotkach uprostred se domnivam, ze je to hlíva plicní, ale nejsem si jist, tak jsem ji raději nejel...
Prosim o radu, pripadne pokud vite o nejakem peknem atlasu hub, kde by se dalo vyhledavat podle nejakych znaku a byla by tam i zamenitelnost s jedovatymi houbami, sem s nim... Poznam bezpecne jenom zampion a muchomurku cervenou, presto mne lakaji tyhle ne zrovna bezne houby - je jich v lesich plno...
fotka 1: penízovka kuželovitá - jedlá
fotka 2: penízovka kuželovitá - jedlá, spolu s jedovatým ryzcem ryšavým
fotka 3: václavka obecná - jedlá
fotka 4: václavka obecná - jedlá
fotka 5: nejedlá holubinka hlínožlutá + jedovatá strmělka + jedlá václavka
fotka 6: jedlá václavka + jedovatá strmělka + nejedlá holubinka hlínožlutá
fotka 7: jedovatá strmělka + nejedlá holubinka hlínožlutá
doplněno 22.10.12 07:25:Přímé odkazy na fotky
smeti.pest.cz/...Děkuji za perfektní rozbor...
Přiznám se, že jsem se až lekl, protože bych opravdu prostřední houbu na foto č.6 snědl jako jedlou...
I když, koukal jsem do atlasu hub a strmělky jsou jedlé... ale možná ne právě tento druh. No, raději budu sbírat osvědčené houby, není to taková sranda, rozeznat třeba václavku od ryzce ryšavého... jeví se mi, jako téměř stejné )
Nejhorší je, že skoro každá houba má další tři, se kterýma se nechá lehce zaměnit... Ach jo
Ryzec ryšavý se uvádí pouze jako nejedlý, ne jedovatý. A dá se jíst, jen je potřeba je přes noc nechat vymáčet a pak ještě propláchnout. Normálně jsme ryzce ve velkém vždycky jedli a žijeme úplně vesele dál. Ale jasně, jistější je nejíst je.
V ryzcích a holubinkách se vyskytují látky pryskyřičného charakteru, které jsou zodpovědné za dráždění trávicí ústrojí. Toxiny holubinek a ryzců vyvolávají dráždění žaludku a tenkého střeva a mohou vyvolávat až zánět. Vzniká více či méně intenzívní zvracení, popř. následované průjmem. Mezi druhy vyvolávajícími zvracení obligátně (Holubinka vrhavka) a jedlými druhy je v podstatě plynulý přechod, z tohoto důvodu mohou být ve schopnosti konzumovat jednotlivé druhy bez potíží velké individuální rozdíly. Záleží taky na trávení daného jedince, stáří hub atd.
Durman někteří lidi taky bez problému fetují a ostatní skončí s otravou, to samé s muchomůrkou červenou. Jíst se dá cokoliv, ale já razím heslo, že slinivku a játra má člověk jen jedny. Mmch i václavka je pro některé lidi nepoživatelná a za syrova může napáchat pěknou paseku.
Mno jo, proto se uvádí to nejedlé, pro ty fajnovky s lehkým žaludkem. A ano, muchomůrka červená v menším množství taky opravdu v drtivé většině případů nezabije a měla by mít jiné účinky, jak píšete. Ale tak jasně, kdo se bojí, ať jí dál jen hřiby praváky.
Naihonne, právě nedávno bylo v televizi, jak dva 14 letí chovanci nějakého ústavu našli na zahradě muchomůrky červené. Protože jim nic neříká pan Smotlacha, začali je ochutnávat, zda by také neměly halucinogenní účinky. Jak to dopadlo? Zeblili se pořádně a 2 dny jim bylo zle.
Pokud snad budu chtít, aby mi bylo zle, půjdu raději na centrifugu, ale muchomůrky nechám na pokoji. Nestojí mi to za to. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.