Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Je to Václavka? Měla by, tam kde jsem ji našel podle máti vždycky rostly, ale...
"Svatý Václave nedej zhynout nám ani budoucím!"
Ano,jsou to Václavky...Kde jsou má chlapecká léta a chvíle ve stinných lesích,kde jsem na starých pařezech v podzimu tyto houby vyhledával.Byl totiž vždy hned plný koších. ![]()
No je fakt, že ta cirgula tam (více méně pořád) stojí víc jak 30 let.
Tak mají potvory co žrát ![]()
Ale našel jsem je i ve vyšší (10cm) trávě, tak 6m dál, kde po dřevě není ani památky. A tam jsou ještě větší. Zatím jsem je tam nechal. Ty co jsem natrhal, mi bylo líto zasvinit řezinama. I když by bylo lepší je nechat ještě povyrůst.
doplněno 13.10.12 23:26:Vacla: A tak to jo, tak to jsem to podchytil zavčas.
Zítra se na to vrhnem ![]()
Jinak díky všem. ![]()
Přísahám,že jsou to Václavky ikdyž ne ze stinného lesa.
Povyrůst prosím ne! Václavky jsou nejlepší malé s ne zcela ještě rozevřenými kloboučky. Jsou výborné nakládané do octa,mimochodem. Ale sušit se samozřejmě také dají. Ty větší už jsou takové tužší.ty jsem nesbíral.To ořežte a zpracujte...Sákriš já se snad půjdu podívat na ty pařezy...
Jsou to václavky. Před jídlem dobře tepelně upravit /dostatečně dlouho/, jinak některým choulostivějším lidem mohou způsobit zažívací problémy.
U nás v lese je paseka, před 3 lety tam pokáceli staré smrky. Ty pařezy po nich jsou václavkami doslova obalené.
Tohle místo se mi vůbec nelíbí. Devastujeme si krajinu a už i ty václavky se přizpůsobují a hledají si obživu třeba mezi starými kabely a cirkulárkou. Na pařezu jsou daleko hezčí. Až půjdu do lesa, vyfotím vám sem jeden václavkový pařez. Jaga.
Paní,to že rostou Václavky pod cilkurálkou není z toho,že by chudinky neměly kde růst z nějaké devastace přírody,ale proto,že tam jsou tlející piliny(dřevní hmota).Ovzduším létají miliardy výtrusů všech možných hub a jakmile se ocitnou v příhodných podmínkách,vyrostou na tom místě plodnice. Toto vůbec nesouvisí s nějakou devastací přírody.Naopak to ukazuje na to,že tam činností člověka vznikly ideální podmínky pro tyto houby.
právě václavky s otevřenými klouboučky se pěkně krájí na prožky /jako na držky / a vaří se z nich báječná držková polévka.Tak hurá na ně
Babajaga: Jak jsem psal výše, Václavky na tom místě rostou přes třicet let, takže s devastací krajiny bych to moc nespojoval ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.
