Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
poznáte strom na obrázku? Je to celá alej, která se nachází na silnici č. 16 mezi Mělníkem a Ml. Boleslaví konkrétně Byšice a Vysoká Libeň.
Díky!
doplněno 15.10.12 22:07:Přikládám odkaz na Google maps - goo.gl/... kde je možnost i street view.
,,řekla bych ,,MIRABELKY
doplněno 16.10.12 13:47:mirabelky google.cz/...
doplněno 16.10.12 14:52:jsem našla ... arnika.org/...
je tam i o cestě č.16
Chtělo by to detail listu, květu. Takhle se nepozná nic.
Přesto si myslím, že by to mohl být jedlý kaštan, tedy kaštanovník setý. Nedaleko od nás je alej, nasbírám si tam kaštánky a pak každý večer dám péct do trouby. Přehazuji je v dlaních a těším se, až trochu ochladnou a já se pustím do té dobroty.
Někomu slovo PODZIM připomíná padající listí, někomu draci, košík hub, bramborová nať. Já si pokaždé pod slovem PODZIM představím mísu pečených kaštanů - to je panečku dobrota! Jaga.
Ano, máte tam platan, Polinku. A s politováním musím říct, že se to nejí. Ale i tak je krásný. Nejvíc se mi líbí různobarevný kmen - kůra se postupně odlupuje a kmen je pak jako v maskáčích. U nás je v oboře jeden ohromný uprostřed louky a jsou před ním oddáváni snoubenci. Je to moc hezké takhle v přírodě.
Kaštanovník má dlouhé listy, ne trojcípé, ale takové jako třeba třešeň, ale daleko větší a delší. Padají z něj velké koule, podobně jako z jírovce. V nich sedí plody - kaštánky. Ty obaly neskutečně píchají, musí se to rozdělávat v rukavicích. Když je velký vítr, popraská to na stromech a opak už padají jen čisté plody. To se sbírá líp, než v těch ježcích.
No a pak je nakrájet pěkně do kříže, aby při pečení nebouchaly, dát do trouby na plech a čekat až...Je to taková podzimní dobrota. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.