Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plevel v trávníku

Od: kaplan* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den. V trávníku se mi objevil plevel, který postupně dusí a vytlačuje pěkný trávník. Vypadá to jako bodlák,který se plazí po zemi a nezachytí ho ani sekačka. Nevíte někdo o co jde a jak se toho zbavit?Děkuji.

Plevel v trávníku

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jj, je to bodlák - stříknout Round-up nebo podobný postřik na plevel...

kaplan*
hodnocení

Děkuji za odpověd. Ale rondapem bych zničil i ten trávník. A ten bodlák je dvouděložní rostlina? Že bych to postříkal něčím, co ničí pouze dvouděložné rostliny. Moc díky za odpověd.

Pokud je toho pár, tak odstranit mechanicky (ručně). V opačném případě použít příslušný přípravek. Bohužel nepoznávám oč se jedná, a nechce se mi listovat v lexikonu, takže nedokáži s naprostou jistotou určit, zda je to jedno či dvouděložná rostlina.

Na 90% se domnívám, že se jedná o dvouděložnou, protože základním rysem dvouděložných rostlin jsou nízko položené listové růžice, která při běžném sežení nelze všechny odstranit a tudíž zlikvidovat rostlinu.

Z chemických přípravků můžete použít: Bofix, Travin, Plevel stop, Starane, Lonthrel a další postřiky na likvidaci dvouděložných rostlin. Dodržte návod.

Roundup je totální herbicid. Pokud chcete zlikvidovat vše zelené, použijte ho.

kaplan*
hodnocení

Děkuji moc za vyčerpávající odpověd. Budu to muset stříknout, protože už je to na docela velké ploše. Podle recenzí zde na netu to zkusím asi tím Botifixem. Díky za odpověď. Snad nic nezkazím:))

kaplan*

Tak bofix na sedmikrásky, pampelišky a jitrocel zabral, ale jak se zdá tak ten záhadnej plevel si z toho nic nedělá. Co s tím?

6.9 - 17.9, 11 dnů. Buďte trpělivý. V návodě u každého postřiku máte sice uvedeno, že postřik zabírá do dvou týdnů, ale u odolnějších plevelů je to hruba 4-6 týdnů.

Jak napsal rádce podemnou, jedná se zřejmě o pcháč rolní. Patří mezi dvouděložné rostliny, tudíž postřik, který jste použil by měl zapůsobit. Pokud to přece jen nebude mít žádný efekt, doporučuji dávku zvýšit.

pavel*
hodnocení

0x

jestřábník chlupáček

limetka*
hodnocení

0x

Bude to některý z jestřábníků a běžné selektivní herbicidy by měly na něj zabrat. Do postřiku přidejte kapku Jaru jako smáčedlo, aby se postřik lépe udržel na listech a zvýšila se jeho účinnost.

josev
hodnocení

0x

není to ani bodlák ani jestřábník chlupáček ale je to prasetník kořenatý(http://www.botanickafotogalerie.cz/fotogalerie.php?lng=cz&latName=Hypochaeris%20radicata&title=Hypochaeris%20radicata%20%7C%20prasetn%C3%ADk%20ko%C5%99enat%C3%BD&showPhoto_variant=photo_description&show_sp_descr=true&spec_syntax=species), pěkně se mi taky rozlejzá po zahradě, zkoušel jsem ho uřezávat , ale nepomáhá to.

zuzana*
hodnocení

0x

Dobrý den, není to druh jestřábníku, pozor, jestřábník má hladké listy. Na zahradě mám jak tento plevel, tak jestřábník. Ten si hýčkám, je to celkem vzácná rostlinka, kdežto tento plevel skutečně vytlačuje vše a dělá velké koláče. Stačila jedna sezona s rýpátkem v ruce a je pryč. Pokud teda nechcete používat chemii, tak tento způsob můžu doporučit .-)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]