Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za plody a jak se jmenuje rostlina

Od: noah07 odpovědí: 9 změna:

Strýc to přinesl prý je to popínavá rostlina a má tyto plody...co to je za rostlinu?

Děkuji za radu,předem.

Co je to za plody a jak se jmenuje rostlina

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ačokča - okurko paprika.

julas*
hodnocení

0x

Jak již bylo zde řečeno, jedná se o paprikovou okurku Ačokča neboli Cyclantera pedata. Patří do čeledi tykvovitých, je jednoletá ,popínavá rostlina, která může dorůst až 5m. Chutí je to opravdu něco mezi paprikou a okurkou. Plody se například plní mletým masem, jako papriky. Také se dají nakládat jako sladkokyselé okurky. Prý má i mnohé léčebné účinky, např. snižuje hladinu cholesterolu v krvi , listy mají protizánětlivé účinky přiložené na zanícenou část kůže.

hodnocení

0x

A kde to strýc koupil? Já bych zase chtěla radu od něj. Přece mu to nevyrostlo samo od sebe, pokud to přinesl z vlastní zahrádky. Zeptejte se ho. Já miluji všelijaké novoty. Tuhle neznám. Ale už jsem si napsala jak se to jmenuje. Ale fakt jsem nikdy nenaraizila na ačokču. Mám indickou okurku, je to zajímavá tykev, ale tohle bude určitě lepší. Když tak se zeptejte strýce a napište. Díky S.

Susy,

běžně se dá koncem zimy objednat v zásilkových obchodech, prodává se i ve větších specializovaných kamenných obchodech. Já už asi 7 rokem mám svoje semena. Sice jsem už letos skoro všechno zkonzumovala ve stádiu nezralých semen, ale budete-li mít zájem, tak do zámrazu ještě pár našetřím.

limetka*

Suzy, ale není to žádný zázzrak - rostlina je staršně mohutná, zabere půl zahrady (když ne rovnou celou), plodí až koncem léta a ani chuťově to není nic úžasného - ale vyzkoušet to jeden rok - proč ne, taky ráda zkouším nové druhy a odrůdy, a většinou se pak ráda vracím k těm osvědčeným.

Ahoj Limetko, díky za informaci. Já do toho teda nejdu. Jsem totiž zklamaná z té indické okurky. Sice je faktem, že můžeš opravdu odříznout kus plodu a zbytek nechat na stopce. Roste to dál a nekazí se to. Ale. Je tu velké ALE. Nemá to žádnou chuť vnitřek je hodně "vatovaný", musí se vykrájet, takže toho moc nezbude. A pak, asi to v našem klima nedozraje. Nakonec to dopadlo tak, že jsem ustřihla asi pět docela velkých plodů, které mám uložené spolu s ostatními dýněmi, ale dnes jsem koukala a už jim měknou ty vrchy. Takže to nedozraje. Na rostlině je spousta dalších hruštiček, které postupně hnijí, už nedozrávají a to té "bestii" neustále střihám všechny nové fousy, které jí narostou přes noc zázračnou rychlostí. *ee* A taky se to plazí a plazí... Kdybych si tam večer lehla, tak mne ráno z těch lián nikdo nevymotá a indická okurka nakonec sežere mne, ne já ji *smich*

Suzi, souhlasím s limetkou. Plody do 3 cm jsou dobré pro přímý konzum, do 5 cm se dají zavařit do okurkového nálevu. Nad 5 cm semena začínají zrát, je třeba je odstranit a plod už není tak křehký. Na zavařování by jste je musela sklízet nejpozději obden. Já jsem malými plody vyplňovala povrch sklenic s nakladačkami. Už jí také nepěstuji. Indickou okurku jsem také zkoušela, s její chutí jsem byla zklamaná.

Ahoj Bruni, a víš že jsi mi to konečně objasnila. Ta okurčička mi byla povědomá, ale tady na to obrázku je to už přerostlé. Znala jsem to ve Francii a byla to docela drahá zelenina. Ale prodávala se výhradně tří, až čtyřcentimetrová. Vevnitř jsou malinkatá semínka. Už si nevzpomenu, pod jakým názvem se to prodávalo tam, ale vím, že jsem to kupovala ve specializovaných obchodech většinou u černochů nebo vietnamců. Musí se to konzumovat hodně mladé. Pak je to křehké. To je jako tady s cuketami. U nás lidé nechávají cukety přerůstat do obřích rozměrů, ale ve skutečnosti se mají trhat plody malé, tuhé a křehké, skoro bez semínek. Pak je můžeš jíst i syrové. Myslím, že s touhle čukčou je to jedno a to samé. Lidé to nechají přerůst a pak to není dobré. Děkuji moc, už vím o co jde. S.

polinek*

suzy,,můj to nakládal,ale nechutnalo nám to.Sestřenka s tím před léty přišla,ale už jsme to nesadli...udělá to akorát pěkný plot. Žádný zázrak ,,je to bez chuti.Okurka je okurka. Nesrovnatelné

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]