Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jsem našla za houbu?

Od: cocinkamichalka* odpovědí: 27 změna:

Ahoj rádcové, tak jsem courala lesem a tohle na mě vykouklo! Co je to za hřib? Předpokládám, že je jedlý :)

Co jsem našla za houbu?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

Ještě jedna fotka - to vpravo předpokládám, že je BABKA... Je?

Co jsem našla za houbu? #2

krkovicka*
hodnocení

0x
Ta je krásná.Neříká se jí babka?
cocinkamichalka*
hodnocení

Babka je to vpravo, to menší... má takový "žirafový" klobouček...

Spíš se mi jedná o ten větší - jestli to je kozák, pravák, levák, dubák... :)

des*

To vlevo je samozřejmě hřib pravý,výborný,krásný,jen kdyby jich bylo...

cocinkamichalka*
hodnocení

Jééé, děkuji Desi, to jste mě potěšil, je opravdu krásný a vůbec ne červivý. Já jsem na hřiby slepá jak patrona! A to vpravo je teda ta babka?

stribrnak*

rozhlas.cz/... je ten velký a vedle je asi ta babka,ale ty nedopuručuji sbírat

doplněno 23.07.12 20:26:

Míšo ten velký je hřib

cocinkamichalka*
hodnocení

OK, tak tu babku vyhodím. Slyšela jsem o tom, že způsobuje rakovinu slinivky, ale tahle nemá žádný povlak ani nic... ale jistota je jistota...

*sok*Nikdy jsem neslyšel, že by babky způsobovaly rakovinu. Jejich kvalita není sice nic moc, bývají červivé a rychle se kazí, ale jinak je to normálně jedlá houba.

doplněno 23.07.12 21:10:

Tak jo, máte částečně pravdu. Vzhledem k tomu, že se babky rychle kazí může se na nich (ale nejen na nich) vyskytnout parazitická houba "nedohub zlatovýtrusný", který je skutečně jedovatý. Je to v podstatě plíseň. Takže přežívám jen proto, že plesnivé houby nesbírám.

doplněno 23.07.12 21:14:

cs.wikipedia.org/...

stribrnak*

tak si Magdon poslechni ten odkaz výše

Jo tak to jó. Když to bylo v televizi, tak to MUSÍ být pravda.*haha*

doplněno 23.07.12 20:59:

*hi*Pardon, to patřilo @cocinkamichalka níže.

cocinkamichalka*
hodnocení

Magdon, bylo o tom v televizi. Ty babky prý mívají často takový "povlak" a ten způsobuje rakovinu. Prý stačí konzumace takové houby 2x - 3x. Třeba je to nesmysl, třeba pravda, každopádně tahleta moje byla červivá, tak stejně letěla do koše. A ten pravák už se suší. Děda Gábor by měl ze mě radost :)

des*

Těch babek jsme včera nasbírali ca 2kila,pokrájeli a udělali perfektní smaženici.Jíme je celý život,nikdy nám nebylo špatně,jen jsme se naprali až jsme nemohli.Nevěřte na výplody nějakého odborníka,víte že je škodlivý a to velice,obyčejný chleba?

Punch(neregistrovaný)-.net.upcbroadband.cz
21. 7. 2012 7:40

Pečivo?

celé vlákno

Kupované pečivo nejím už 3 roky a je mi dobře. Občas si dám celožitný chleba, který se dá sehnat v Globusu, složení na etiketě je sice 100% žita, kvas, voda, sůl, nedělám si iluze, že tam nenamixují ještě něco dalšího, tak to rozhodně není můj denní chléb ;) Ostatní pečivo je díky přešlechtěné pšenici pro většinu lidí nestravitelné a v podstatě jedovaté. Zkuste žít bez pečiva, nebo si pořiďte domácí pekárnu, sežeňte kvalitní celozrnou mouku, vyrobte vlastní žitný kvásek, je to pracné, ale jde to. Bude se vám žít lépe.

Babky konzumuju už nějakých 50 let a zatím nic. Asi jsem imunní. *frajer*

cocinkamichalka*
hodnocení

Já jsem asi taky imunní, ale spíš proto, že když jdu na hřiby, tak z lesa nic nepřinesu, tak nemá být co plesnivé :-D

ar*

Tak nedávno jsem se dozvděl, že šest káv děnně je pro zdraví to nejlepší, pak ještě že i kouření není tak škodlivé a teď, že Hřib žlutomasý (babka) je karcinogenní (2x-3x). No co já se ještě z našich zdělovacích prostředků nedozvím. Se divím, že jsem už asi tak 100x neumřel.

No vlastně když čtu co je všechno dnes nebezpečné a co děti a maládež nesmí (nemá) a co jsme v dětství vyváděli,tak se celkem divím, že naše generace padesátníků se vůbec dožila dospělosti.

cocinkamichalka*
hodnocení

Are, asi to bude tím, že je teď o prázdninách "okurková" sezona a už neví, o čem by psali...

ar*

Asi jo i když někdy mám dojem, že je snad okurkový rok nebo snad i několik desetiletí. Při přečtení některých článků v novinách a zhlédnutí šotů v TV jsem nabyl dojmu, že kdyby se dělal nový žebříček inteligence v živočišné říši, tak by na prvním místě byl člověk druhý šimpanz třetí delfín a až čtvrtý by byl novinář(ka) a to jestli jim ještě moc nefandím.

cocinkamichalka*
23.07.12 21:36
hodnocení

*haha*

ar*

zpravy.ihned.cz/...

Tento článek můj dojem plně dokazuje a řadí ty pisálky na úroveň hmyzu. Nakonec jsou i stejně dotěrní. :D

zabu

Naprostej souhlas. Co občas vypustí z úst někteří komentátoři, vypadá, jako by nechodili nikdy do školy. *smich*_*palec*_*smich*.

cocinkamichalka*
hodnocení

Tak Vám všem děkuji za poznatky a rady. Už suším :)

doplněno 23.07.12 21:29:

Byl opravdu krásný, bez jediného červíčka.

Co jsem našla za houbu? #3

hodnocení

0x

Ahoj, Míšo, ta malá je babka, neboli správně hřib žlutomasý. Mladé plodnice jsou bezva, starší často měknou, červiví a plesniví. Asi proto ta Tvoje pověra s rakovinou, ale není tomu tak. Přece snad nikdo nesebere plesnivou houbu. A zdravé babky nikomu neublíží.

Ta druhá je hřib pravý, s největší pravděpodobností dubový. To je nádhera, zasloužila bys opravdu houbařskou medaili. Vidím, že sušíš, uvidíš, jak si pak pošmákneš, ať už v polévce, v nudlích, nebo třeba pod roštěnkami.

Potěšilo mě to tak, že odpoledne vyrazím na ně. Mám svá místa, to by v tom byl *cert*, abych nenašla! Jaga.

cocinkamichalka*
hodnocení

Ahoj, taky se už těším, teď zrovna nemám na houby chuť, tak proto suším. Taťka mi před měsícem donesl taky jednu houbu no a byla z toho bramboračka pro 3 lidi a všichni jsme si pošmákli :)

Tak ti přeju, abys byla na odpoledním lovu úspěšná. Já zítra odjíždím na Moravu, prý je to tam s houbama horší než v Čechách, ale stejně si aspoň jednou přivstanu a půjdu na lov. :)

sebod*

Jaguško. Je to hřib smrkový. Od dubového se pozná (mimo jiných znaků) podle bílé linky na okraji klobouku :)

Ale ať dubový nebo smrkový - je prostě krááásnýýý *ua*

zabu
hodnocení

0x

Podlemě je to kozák. Na hřiba to má dlouhou nohu.

Ne, že bych byl expert na houby, ale kozák to určitě není. Ten má sice nohu dlouhou, ale ta noha vypadá jinak.

jabraka*
hodnocení

0x

Je to hřib pravý - travní.Roste na paloucích na pokraji smrkových porostů.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]